zaterdag 20 december 2014

Bananabread (bananenbrood)

Ik at dit pas met mijn vriendinnen op een terrasje en vond het zo lekker, ik denk: dat ga ik uitproberen! Het zit eigenlijk een beetje tussen cake en brood in qua structuur, maar het is nog simpeler dan een cake. Je hoeft niet eens te mixen! Neem rijpe bananen, ze mogen zelfs een beetje bruinig zijn. Geen groene of harde bananen nemen, dat is niet lekker.

Ik had deze keer lichtbruine basterdsuiker gebruikt, maar vind de kleur niet zo mooi. Het bananabread dat ik eerder had gegeten was ook wat donkerder, dus volgende keer neem ik donkerbruine basterdsuiker.

Het recept is in de jaren 30 ontstaan in Amerika toen er schaarste was. Huisvrouwen wilde geen bananen weggooien en vonden een oplossing voor overrijpe bananen in deze cake. 23 februari is in Amerika nationale bananabread-day :D
Ik heb de Amerikaanse Cups als maten gebruikt, maar het ook even afgewogen voor als je die niet hebt.

Ingredienten:
3 rijpe bananen
1 cup gesmolten roomboter (=60 gr)
3/4 cup bruine basterdsuiker (=100 gr)
1 ei
1 1/2 cup bloem (=200 gr)
1 tl bakpoeder
Snufje zout
1/2 tl kaneel

Bereiding:
Prak de bananen fijn met een vork. Giet er langzaam de gesmolten boter bij en prak goed door elkaar. Klop het ei los en meng met de suiker door de bananen. Meng bloem met bakpoeder, kaneel en zout en zeef het. Voeg dan toe en meng met de bananen tot een stevig beslag wat een beetje klonterig mag zijn.
Schep in een ingevette cakevorm en bak op 175 graden (hetelucht 160) voor ongeveer 50 minuten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten