Griekse aardappelsalade


Wie kent de bekende Griekse salade (Choriatiki) niet? Bestaande uit tomaat, komkommer, rode ui, zwarte olijven en feta (en evt. sla). Deze versie met aardappels maakt er een maaltijdsalade van. Lekker met wat gegrilld of gebraden vlees, gehakt of kip. Of houd het gewoon vegetarisch, de salade vult al heel goed op zich!

Voorheen deed ik rode ui gewoon rauw door salades, maar sinds ik heb ontdekt hoe lekker het is om deze ui eerst in te maken tot een zoetzure versie, doe ik het altijd zo. De ui is zo veel minder scherp en krijgt een supermooie roze kleur en zoetzuur smaakje. Het maken is echt zo gedaan, je moet wel minimaal een uur laten intrekken, dus houd daar rekening mee.


Ingredienten:
Wat slabladen
500 gr aardappels in partjes  
Klein potje zwarte olijven, uitgelekt
Bakje cherrytomaatjes, gehalveerd
Halve komkommer, geschild en in plakjes
1 rode ui
100 ml water
50 ml azijn
50 gr suiker
125 gr feta, in blokjes of verkruimeld
Zout en peper
Oregano
Dressing:
2 el Griekse yoghurt
1 tl verse citroensap
Paar takjes verse peterselie, gehakt 
1 klein sjalotje, fijngesnipperd
Zout en peper
Mespuntje knoflookpoeder
1 el mayonaise

Bereiding:
Maak eerst de ingemaakt rode ui. Doe hiervoor het water met het azijn en de suiker in een pannetje en breng aan de kook tot de suiker is opgelost. Snijd de ui in ringen en doe in een afsluitbaar bakje. Giet het water erover en doe de deksel erop. Zet in de koelkast tot gebruik (minimaal een uur).

Kook de aardappelpartjes in water met wat zout gaar en laat afkoelen. Bedek een bord met gewassen slabladen. verdeel hierover de aardappelpartjes, komkommer, tomaatjes, olijven en feta. Meng voor de dressing alles samen en verdeel over de salade.

Reacties

  1. Super lekker gerecht dit, dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel erg lekker, vooral hier op Kreta, midden in de zomer met wat gegrild vlees, zalig…

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten