vrijdag 19 december 2014

Huzarensalade

Wie kent het niet, huzarensalade met stokbrood. Veel gegeten als lunch of bij de barbecue. Deze huzarensalade is een familierecept en smaakt nog veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Het is even werk, maar het resultaat mag er zijn!
Een stukje geschiedenis over de huzarensalade:
De huzaren waren van oorsprong Hongaarse ruiters, die in de Keizerlijke Oostenrijkse legers ten strijde trokken tegen de Turken. Huzaren werden vooral ingezet om vijandelijk gebied te verkennen. Eenmaal tussen de vijand moesten ze onopgemerkt zien te blijven. Vuur maken om te koken was daarmee onmogelijk. Daarom namen de huzaren vooraf bereid voedsel mee. Door dit voedsel te mengen ontstond een koude salade, die werd al snel ‘huzarensalade’ genoemd.

Ingredienten voor 10 personen (voor een grote schaal als hierboven):
1250 gr kruimige aardappels
4 appels
1 potje zilveruitjes
1 pot augurken
250 gr rundvlees (ik heb stoofvlees van het avondeten gebruikt)
1 pot blanke mayonaise
5 el worchestershiresauce
8 tl mosterd
Zout en suiker naar smaak
Voor de garnering:
2 tomaten
1/2 komkommer
1 gekookt ei
Zilveruitjes en augurken
Slabladeren

Bereiding:
Kook de aardappels en laat ze daarna afkoelen. Stamp ze dan met een beetje water of melk fijn. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Snijd de zilveruitjes door de helft (laat er een stuk of 10-15 over voor de garnering). Snijd de augurken ook in kleine stukjes (laat ook een paar over voor de garnering). Je kan ook appels, zilveruitjes en augurken in de keukenmachine een paar seconden mixen tot je stukjes hebt. Scheur het stoofvlees in kleine draadjes met je handen. Meng de aardappels met de appels, uitjes en augurken en voeg het vlees toe. Doe er de worchestershiresauce, 10 el mayonaise en de mosterd door. Goed mengen en zout en suiker naar smaak toevoegen. 
Laat het dan een nacht staan in de koelkast, zodat de smaken goed in kunnen trekken. De volgende dag neem je een mooi bord en die bedek je met slabladeren. Schep daar de huzarensalade op en vorm er een mooie berg van. Bestrijk deze met de overgebleven mayonaise en versier het met plakjes tomaat, augurk, komkommer, gekookt ei en zilveruitjes.
Je kan eventueel nog wat zout en suiker toevoegen voor het garneren, als de smaak niet goed is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten