zaterdag 20 december 2014

Zeebaars in de oven

Zaterdag liepen we op de markt en besloten verse vis te kopen. 's Avonds meteen de zeebaars in de oven gedaan met wat aardappelschijfjes, wortel, paprika en olijven. In geen tijden heb ik zo'n lekkere vis gegeten! En veel werk is het niet, de oven doet het meeste voor je en de vis kun je door de visboer laten schoonmaken (kop eraan laten, dat is het mooist).
Ingredienten voor 2 personen:
1 grote zeebaars
3 grote aardappels, geschild en in schijfjes
1 grote winterwortel, geschild en in plakjes
1 rode puntpaprika, in ringetjes
Wat groene knoflookolijven
1.5 tl Zout 
1.5 tl Zwarte peper
1.5 tl Paprikapoeder
1.5 tl Komijn
2 teentjes knoflook uitgeperst (of 1 tl knoflookpoeder)
Vers gesneden platte peterselie
1 citroen
Olijfolie

Bereiding:
Maak de vis goed schoon aan binnen- en buitenkant, maar laat de graten zitten. Zorg dat aan de buitenzijde alle schubben eraf zijn, ook al heeft de visboer het schoongemaakt (voel met je handen of ergens nog wat zit). Maak aan boven en onderzijde inkepingen met een groot mes.
Meng 2 el olijfolie met de helft van alle kruiden en het sap van een halve citroen. Marineer hier de vis in voor zolang je wilt (of kunt). 

Kook ondertussen de aardappel- en wortelschijfjes voor in water, zodra het water aan de kook is, 3 minuten laten koken en dan afgieten. Meng 2 el olijfolie met de rest van de kruiden en voeg toe aan de aardappel- en wortelschijfjes. Paprikaringen en olijven erbij en goed door elkaar husselen. 

Doe in een braadslede en leg de vis ertussen. 
Zet de braadslede dan ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven van 220 graden. 
Serveer op een groot bord, lekker met Marokkaans brood en een salade.

* Je kunt ook een dorade nemen in plaats van een zeebaars.
* Voor wat saus kun je bij de groenten 1 geschilde en fijngesneden vleestomaat voegen.

7 opmerkingen:

  1. Heerlijk ga deze zekr een keer maken, maar wel met een sausje mmm

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk ga deze zekr een keer maken, maar wel met een sausje mmm

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Was heerlijk alleen ik kreeg geen saus had er een vleestomaat bij goegevoegd maar geen saus. Ik had het in een ove schaal gedaan,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat klopt, er zit ook geen saus bij

      Verwijderen
    2. Ja dat klopt, er zit ook geen saus bij

      Verwijderen
  4. Hoe krijg ik er een volle sausje bij??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. door 1 of 2 fijngesneden tomaten toe te voegen aan de groenten

      Verwijderen