vrijdag 2 januari 2015

Fried chicken

Wie kent het niet, de krokant gefrituurde kip ala KFC? Ik heb nog nooit bij KFC gegeten, maar het is ook heel simpel zelf te maken. Het schijnt ooit door Schotse immigranten meegenomen te zijn naar Amerika. Zij hadden als gebruik om kip te frituren in olie of vet. Het begon als een "gerecht van de armen en slaven", maar is nu een van de meest gegeten gerechten in Amerika én in fastfoodketens als KFC over de hele wereld. In Amerika serveren ze het trouwens vaak met wafels, een rare combi als je het mij vraagt.

De kip hoor je eigenlijk niet voor te garen, maar met kippepootjes ben ik toch altijd voorzichtig, dus die heb ik een kwartiertje voorgekookt in bouillon. De kipfilet heb ik wel rauw gelaten en toen gefrituurd. Ik gebruik zonnebloemolie, slaolie kan ook, maar ik vind die nooit zo lekker ruiken. Zorg ervoor dat je olie heet genoeg is, ik check dat door de steel van een houten pollepel in de olie te steken, als de olie daaromheen gaat bubbelen, is het heet genoeg.

Laat je niet afschrikken door de karnemelk, daar proef je niks van. Het zorgt ervoor dat de bloem goed aan de kip hecht, gewone melk is daarvoor te dun.
Ingredienten:
500 gr kipfilet in repen
500 gr kleine kippepootjes (borrelpootjes)
250 gr bloem
200 ml karnemelk
1 tl paprikapoeder
1 tl zout
1 tl kerrie
1/2 tl zwarte peper
Half bouillonblokje kip

Bereiding:
Maak de kippepootjes goed schoon en kook ze in water met het bouillonblokje voor een kwartiertje. Laat uitlekken en verwijder eventueel van die bloedvaatjes (die vind ik altijd zo vies eruit zien). Meng de bloem met de kruiden en doe in een pedaalemmerzak. Haal de repen kipfilet en de kippepootjes door de karnemelk en doe dan in de zak. Als alle kip erin zit doe je de zak dicht en meng je alles goed door elkaar, zodat alle kip bedekt is met een laagje bloem.

Verhit de olie tot 180 graden en bak de kip in delen goudbruin en gaar. Serveer met aardappeltjes uit de oven of frietjes en een salade. Ook lekker is wat citroen erover sprenkelen en een sausje erbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten