Koffiebroodjes met zelfgemaakte banketbakkersroom



Vroeger at ik graag koffiebroodjes van de bakker of supermarkt, maar zelfgemaakte broodjes zijn nog lekkerder dan die uit de winkels. Deze broodjes zijn niet moeilijk om te maken, mits je het deeg goed kneed en laat rijzen en netjes te werk gaat. Ik heb gekozen voor 2 verschillende vullingen: rozijnen en chocoladestukjes.

Bekijk ook de video van deze broodjes en maak ze ook zelf!

Bekijk hier de video:

Ingredienten voor ongeveer 30 kleine koffiebroodjes:
500 gr bloem
25 gr verse gist of 1 zakje gedroogde gist (7 gr)
2 el boter (smeerboter)
3 el suiker
1 eigeel
Snufje zout
250 - 300 ml lauwwarme melk
Voor de banketbakkersroom:
250 ml melk
2 eidooiers
1 zakje vanillesuiker of een half vanillestokje
50 gr suiker
20 gr maizena
Verder:
Kommetje rozijnen, geweekt
Halve reep pure chocolade, in kleine stukjes gehakt
2 eigelen

Bereiding:
Meng de bloem met de suiker en maak in het midden een kuiltje. Doe hierin de verse gist (die je even met een beetje melk hebt omgeroerd en 10 minuten hebt laten staan) of de gistkorrels. Doe aan de buitenkant het eigeel, de boter en een snufje zout en meng dit door elkaar. Doe er steeds wat melk bij en meng tot een samenhangend deeg. Als het te droog is, wat melk erbij en als het te nat is een beetje bloem. Het deeg moet dan zo'n 20 minuten gekneed worden tot het zacht en soepel is. Laat dit dan een uur rijzen.

Ondertussen maak je de banketbakkersroom. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe de melk met het vanillemerg in een pan en breng het aan de kook. Laat het even rustig koken zodat de vanillesmaak erin kan trekken. Mix ondertussen de eidooiers met de suiker licht en schuimig (als je vanillesuiker gebruikt in plaats van een vanillestokje dan kun je dat hierbij voegen i.p.v. bij de melk). Mix dan de maizena erdoor. Doe de melk in een maatbeker en schenk dit in een straaltje bij de eidooiers, terwijl je blijft mixen. Als alle melk erbij zit dan doe je het terug in de pan. Breng op laag vuur aan de kook en blijf roeren. Laat het zo'n 3 minuten koken en blijf roeren zodat het niet gaat verbranden of klonteren. Als de room mooi dik en gekookt is, dan giet je het in een schaal. Leg er plastic folie op om af te koelen en laat het zo koud worden.

Als het deeg is gerezen, verdeel je het in twee stukken. Rol die uit tot een vierkant van een ongeveer 1 cm dik (niet te groot, de broodjes blijven kleiner dan die grote uit de winkel). Bestrijk elke plak met banketbakkersroom en bestrooi de ene plak met rozijnen, de andere met chocolade. 
Rol het deeg dan op en snijd in plakken van ongeveer 2 cm. Leg op een bakplaat met bakpapier en laat een half uur rijzen.


Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden. Bestrijk de broodjes na het rijzen met losgeklopte eidooier (met een paar druppels water) en bak de broodjes in de hete oven in ongeveer 12 minuten goudbruin en gaar.


Reacties

  1. Ik heb ze net gemaakt heerlijk zijn ze en zo luchtig he vele recepten uitgeprobeerd maar dit is de beste ga ik vaker makwn bedankt voor het delen xx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Asalaam3alaikom, ik heb ze eergisteren ook uittgeprobeerd. En elhamdoedileh ze waren wel lekker. Alleen ik bondt ze een beetje te hardt. Ik heb ze vaker bij andere mensen gegeten en ik weet dus dat ze heel lekker zacht horen te zijn. Ik heb me netjes aan het recept gehouden en iets van 15 minuten gekneed. Maar ik merkte al aam het deeg dat die heel.stevig was. Weet jij misschien waar dit aan kan liggen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammer dat ze te hard waren, dan zat er misschien te weinig vocht bij. Iets meer melk erbij doen kan dan helpen. En goed laten rijzen, het moet echt zichtbaar gerezen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Asalaam3alaikom, ik heb ze eergisteren ook uittgeprobeerd. En elhamdoedileh ze waren wel lekker. Alleen ik bondt ze een beetje te hardt. Ik heb ze vaker bij andere mensen gegeten en ik weet dus dat ze heel lekker zacht horen te zijn. Ik heb me netjes aan het recept gehouden en iets van 15 minuten gekneed. Maar ik merkte al aam het deeg dat die heel.stevig was. Weet jij misschien waar dit aan kan liggen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lieve Ellouisa, zojuist gemaakt en heerlijk zijn ze! Geweldig recept, moge Allah jou rijkelijk belonen voor al het goede wat jij voort brengt. Je recepten zijn keer op keer een succes. Zonder jou was ik nergens. Je bent een topper en dat mag wel eens gezegd worden!! ❤

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vraag me nog iets af.. Zou ik met ditzelfde deegrecept krentenbolletjes kunnen maken denk je? Ben benieuwd! Alvast dank voor je reactie!

      Verwijderen
    2. vergeet ik te antwoorden op je eerste bericht, zo lief, dankjewel!!

      Verwijderen
  6. Zou je ook ipv dat deeg gewoon croissantdeeg kunnen gebruiken???

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ja denk van wel (persoonlijk vind ik dat deeg niet lekker, maar t kam wel).

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja denk van wel (persoonlijk vind ik dat deeg niet lekker, maar t kam wel).

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ze zijn verrukkelijk!! Luchtig en niet te zoet.
    Ik heb het deeg gemaakt in de broodbakmachine, na het rijzen was het een mooi luchtig en zacht deeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. hoi hoe kan ik dit recept uitprinten want ik wil het graag uitproberen. groetjes rachel of kan je het misschien naar mijn hotmail sturen

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Kan ik ipv maizena ook bloem gebruiken voor het banketbakkersroom???

    BeantwoordenVerwijderen
  12. heb ze gisteren gemaakt ,heerlijk ...alleen heb ik sommige produkten vervangen met laktose vrije

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten