Marokkaanse rijst met kip en groenten


Het werd eens tijd om dit recept voor Marokkaanse rijst met kip en groenten te updaten. De foto was vreselijk en ik laat inmiddels het bouillonblokje weg, zoals in meer gerechten. Als je genoeg kruiden gebruikt, is dat namelijk helemaal niet nodig. Ook gebruik ik de zakjes "saffraan" al jaren niet meer, dat is eigenlijk gewoon gele kleurstof. Die kleur kun je ook krijgen met kurkuma en is dus ook overbodig.

Dit gerecht heb ik zelf bedacht toen ik redelijk Marokkaans kon koken. Het wordt vast ook wel door anderen gemaakt, op deze of andere wijze, maar dit is mijn manier. Je kunt variëren met de groenten en met de kipstukken. Ik neem meestal 1 hele kip, die ik in stukken verdeel. Maar je kunt ook andere kipdelen nemen, net wat je lekker vindt. En ik haal het vel eraf, omdat dat zo vettig is en niemand er hier dol op is, maar je kunt het er ook op laten zitten als je dat wilt. 

Ingrediënten voor 4 personen:
1 kip in stukken of 1 kilo kipstukken (of kipdijfilet)
1 grote ui, gesnippers
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 grote vleestomaat (zonder vel en pitjes), geraspt
1 wortel, in blokjes of plakjes
Halve rode paprika, in blokjes
Paar champignons, in stukjes
Handje diepvriesdoperwten 
Paar takjes verse koriander en peterselie, fijngehakt
1 tl zout
1 tl gember 
1 tl kurkuma
1 tl paprikapoeder 
1/2 tl komijn 
1 tl zwarte peper 
500 ml kokend water
250 gr rijst

Bereiding: 
Bak de kipstukken in een beetje olie aan beide kanten. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en bak een paar minuten mee, wel roeren. Doe dan de tomaat erbij en de kruiden. Roer goed door en voeg het water toe. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag met de deksel op de pan. Laat de kip in ongeveer een uur gaar stoven. Haal het dan uit de pan en leg op een bakplaat met bakpapier. Smeer de kip in met een beetje boter en zet hem voor ongeveer een kwartier in een voorverwarmde oven van 200 graden om lekker bruin te worden. Haal de kip uit de pan en leg op een bakplaat, smeer in met wat boter en bak lekker goudbruin in de oven. Ondertussen voeg je aan de saus alle groenten toe en laat deze 5 minuten meestoven. Voeg dan de rijst toe en roer goed. Laat de rijst gaar worden in de saus en roer af en toe door. Voeg eventueel water toe als dit nodig is en proef of de smaak goed is. Eventueel kun je wat zout erbij doen. Serveer de rijst op een groot bord met de kip erop.

Reacties

  1. Welke rijst en hoeveel rijst moet er in..Voor hoeveel personen is dit recept ongeveer?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben ook benieuwd hoeveel rijst er nodig is voor dit recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Volgens mij is 500 gram voldoende

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ga deze met kippootjes proberen, als ik 500 gram doe moet ik dan dit recept verdubbelen? ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi moet ik de 500 ml water al doen na de tomaat en kruiden ? En als k de rijst in doe
      Moet er een deksel op ? Ik kan enkel rijst maken in rijstkoker ben hier zo slecht in sorry

      Verwijderen
  5. Welke rijst is voor dit recept het lekkerst?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten