Oliebollen



Het is weer oliebollentijd! Dit is een echt oud familierecept, mijn vader maakt ze zo elk jaar en ze zijn heerlijk. Je kunt de sukade, krenten en rozijnen weglaten als je daar niet van houdt. Persoonlijk vind ik ze juist lekker met alles erin. Ik heb op andere sites ooit eerder een recept geplaatst, maar ik ben erachter gekomen dat die niet helemaal compleet is, dus hierbij alsnog het juiste recept! Oh en dit jaar heb ik er een ei aan toegevoegd en dat bevalt goed, dus dit jaar een wijziging op het recept. 

Ik heb een video gemaakt van hoe ik ze maak, bekijk die en maak ze ook!
Bekijk hier het filmpje van de bereiding op youtube:



In de video staat 2.5 zakje gist, maar dit moet 1.5 zijn!




Ingrediënten voor 25-35 stuks (afhankelijk van de grootte):
700 gr bloem
700 ml melk
1 ei
60 gr verse gist (of 1.5 zakje gedroogde gist)
200 gr rozijnen
100 gr krenten
(Optioneel: 100 gr sukade)
Sap + rasp van 2 citroenen
2 fijngesnipperde appels, liefst goudrenetten
6 gr zout
2 grote eetlepels witte basterdsuiker

Bereiding:
Maak de gist aan met de suiker en laat dit even rusten. Meng ondertussen de bloem met de melk en het ei. Voeg dan het gistmengsel toe en meng goed. Dan de appel, rozijnen, krenten, sukade, citroensap/rasp en zout erbij en goed mengen. Laat dit afgedekt op een warme plaats 1 uur rijzen (bij voorkeur in een licht voorverwarmde en dan weer uitgeschakelde oven of op de verwarming). Zorg ervoor dat er geen tocht is!!

Verhit 2 flessen zonnebloemolie in een grote pan en leg een opscheplepel en eetlepel klaar en een bakje heet water om de lepels tussendoor in schoon te maken. Schep wat beslag met de grote lepel op en schuif met de kleine lepel in de hete olie. Draai het vuur wat lager. Bak er ongeveer 9 of 10 tegelijk (afhankelijk van de grootte van je pan) en draai ze halverwege om. Laat uitlekken op keukenpapier.

* Je kunt ook een ijsschep gebruiken, maar ik vind juist die niet-perfecte vormen zo leuk, dan zien ze er echt zelfgebakken uit.

Reacties

  1. Ik verblijf deze winter in Thailand en kan hier alleen aan gedroogde gist komen, weet jij hoeveel ik dan nodig heb voor dit recept

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 25 gr verse gist staat gelijk aan 7 gr instant dus denk zo'n 20 gr.

      Verwijderen
    2. In het filmpje staat 2,5 zakje instantgist, maar in het recept hierboven staat 1,5 zakje. Hoeveel moet het zijn?

      Verwijderen
    3. En bedoel je zakjes van 7 gram?

      Verwijderen
    4. In het filmpje zie ik je maar 1 zakje instantgist gebruiken??

      Verwijderen
    5. Sorry ik zie dit nu pas! Het moet 1.5 zakje zijn, die zakjes van 7 gram inderdaad. In het filmpje gebruikte ik minder bloem dus vandaar.

      Verwijderen
  2. Waar kun je de oliebollen het beste bewaren? En hoe lang is het houdbaar?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In een afgesloten trommel op kamertemperatuur. Ze blijven een paar dagen goed, maar zijn de eerste 2 dagen het lekkerst.

      Verwijderen
  3. Hi, voor ongeveer de helft van het aantal oliebollen ook je recept halveren?
    Gr Fatna

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat als ik de krenten rozijnen en appel wil weglaten?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoeveel minuten duurt het ongeveer voor de olie heet genoeg is?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hi Ellouisa,

    Kan ik eventueel ook gewone suiker gebruiken in plaats van witte basterdsuiker?

    Alvast bedankt! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb de jyiste ingrediënten gebruikt en deze hoeveelheden dat jij aantoont. De deeg isheel waterig is dat omdat dat te veel melk is ? 700ml

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten