dinsdag 20 januari 2015

Peynirli pogaça (Turkse zachte broodjes met feta)

Deze broodjes moet je echt eens maken, ze zijn zo heerlijk! Volgens mijn Turkse collega worden ze heel vaak gemaakt en zijn ze ook vrij lang houdbaar, ze maken ze bijvoorbeeld voor onderweg naar Turkije.

De vorm kun je ook anders doen, deze is wat ingewikkelder, maar bolletjes of puntjes zijn ook prima. Gebruik voor de vulling echt de Turkse witte kaas, te koop bij Turkse winkels (in blik uit de koeling of vers). En gebruik ook verse platte peterselie, geen gedroogde of krulpeterselie. De nigellazaadjes bovenop (de zwarte zaadjes) heb ik ook bij de Turkse winkel gekocht, die geven net dat extra Turkse smaakje aan de broodjes, laat ze dus vooral niet weg!

Je kunt dit deegrecept trouwens als basis gebruiken voor allerlei soorten gevulde broodjes, met gehakt of kip bijvoorbeeld.

En bekijk vooral de video op mijn youtubekanaal!




Bekijk hier de video:


Ingredienten voor 16-20 stuks:
500 gr bloem
1 zakje gedroogde gist (7gr)
Snufje zout
75 ml yoghurt
75 ml olie
75 ml melk
125-150 ml lauwwarm water
1 ei
Vulling:
1 dikke plak Turkse feta
Paar takjes fijngehakte peterselie
Verder:
1 eigeel, losgeklopt met 1 tl melk
Wat sesamzaadjes en nigellazaadjes

Bereiding:
Meng bloem met gist. Voeg ei toe en meng goed. Dan yoghurt, olie en melk erbij en weer goed mengen. Snufje zout toevoegen en dan beetje bij beetje het water (iedere bloem is anders, dus niet alles in een keer erbij gooien). Je moet er een samenhangend deeg van kunnen maken dat niet aan je handen plakt. Kneed dit 10-15 minuten met de hand of in een machine tot het zacht en soepel is. Laat een uur rijzen.

Na het rijzen verdeel je het deeg in 16-20 bolletjes die je gaat vullen. Je rolt of drukt ze eerst uit, legt er wat geprakte kaas met peterselie op en vouwt het broodje dicht, de randjes goed dichtdrukken. De vorm die ik heb gemaakt, kun je in de video zien.

Laat ze na het vormen nog een half uur rijzen. Bestrijk dan met eigeel en bestrooi met de zaadjes. Bak ze in een voorverwarmde oven van 220 graden (hetelucht 200) voor 12-15 minuten goudbruin en gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen