Revani (Turkse griesmeelcake met siroop)


Dit is een heerlijke, beetje natte cake met griesmeel en yoghurt, overgoten met een siroop. Ik heb voor de siroop echt maar een gedeelte van het originele recept gebruikt, en dit is meer dan genoeg naar mijn smaak. De cake is vochtig, maar niet zwemmend en hij is niet mierzoet,

Er is een beetje strijd over of revani nou Grieks of Turks is, maar in beide landen wordt het gemaakt. In andere landen als Egypte en Somalië wordt de cake ook op ongeveer dezelfde wijze gemaakt, maar heet het besboussa. Hoe dan ook, een heerlijke cake die de moeite waard is om te maken!

En laat je niet afschrikken door de siroop, dat is echt een eitje en je kunt er zoveel op doen als je zelf wilt.
Ingredienten: 
4 eieren
150 gr suiker
175 gr griesmeel
200 gr bloem
175 ml zonnebloemolie
1 zakje bakpoeder
175 ml yoghurt
geraspte schil van 1 citroen. 
Siroop:
200 ml water
175 gr suiker
1 el citroensap

Bereiding:

Mix de eieren met de suiker tot het licht en luchtig is (zo'n 5 minuten). Mix dan olie, citroenrasp en yoghurt erdoor. Voeg bloem, bakpoeder en griesmeel toe en mix er ook door. Giet in een ingevette bakvorm (ik gebruik een rechthoekige van 25x30 cm) en bak op 175 graden (hetelucht 160) voor ongeveer 35-40 minuten. 

Maak ondertussen de siroop door het water met de suiker en citroensap in een pannetje aan de kook te brengen. Goed roeren en zo'n 10 minuutjes op laag vuur laten pruttelen (wel goed roeren) tot de suiker is opgelost en je een dikkere siroop hebt. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur. Na het bakken de cake ook tot kamertemperatuur af laten koelen. Ruitpatroon insnijden en de siroop er met een lepel over scheppen. Laat helemaal afkoelen en je kunt m eten!


In het volgende filmpje op mijn facebookpagina kun je zien hoe je hem maakt (ook te bekijken als je geen facebook hebt):

Reacties

  1. Welke soort griesmeel moet men hiervoor nemen?
    En welke soort bloem wordt er meest gebruikt in de gerechtje ? Zelfrijzende bloem , patisserie bloem ....?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik gebruik fijne griesmeel en tarwebloem of patentbloem. Geen zelfrijzend bakmeel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat voorn yoghurt gebruik je hiervoor

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten