Vanilletaartjes



Deze vanilletaartjes zijn eigenlijk zoete broodjes met een vanillevulling. Ik maakte deze jaren geleden al en had ze nu al een tijd niet meer gemaakt. Nu kreeg ik van Koro vanillepoeder opgestuurd en wilde dat graag eens gebruiken. Dit recept is daar ideaal voor! En ik las op de website dat de vanilleplanten in Madagaskar (waar de vanille vandaan komt) met de hand worden bestoven. Dat verklaart ook wel dat vanillepeulen of poeder zo prijzig is! Maar het is het wel waard vind ik, de vanillesuiker uit de supermarkt is synthetisch gemaakt en smaakt echt anders. Wil je nou simpel zelf vanillesuiker maken? Doe dan suiker in een potje en doe er een vanillepeul bij. Na een paar weken heb je vanillesuiker!


Ingrediënten voor 24 stuks:
500 gr bloem
60 gr roomboter op kamertemperatuur
4 gr instantgist
60 gr suiker 
Ongeveer 250 nl lauwwarme melk
Vulling:
75 gr zachte roomboter
5 el witte basterdsuiker 
Verder:
1 eigeel
1 tl melk

Bereiding:
Meng de ingrediënten voor het deeg tot een samenhangend deeg en kneed 10-15 minuten tot het soepel is. Laat dan afgedekt een uur rijzen.
Rol het deeg na het rijzen uit tot ongeveer een halve cm dikte. Snijd er vierkantjes van 10x10 cm uit.
Vet een muffinbakvorm in met boter en leg in elke holte een deegvierkantje. Meng de ingrediënten voor de vulling en schep op elk deeglapje een klein theelepeltje vulling. Vouw de punten naar elkaar toe en druk goed tegen elkaar aan.

Laat ze afgedekt een half uur rijzen. Klop het eigeel los met de melk en bestrijk de bovenkant ermee. Bak ze 12 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden (hetelucht 200). Haal ze na het bakken meteen uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Reacties

Populaire recepten