Marmita (Marokkaanse stoofschotel met vlees en groenten)


Marmita is het Marokkaanse woord voor 'pan' en is de pan-versie van een tajine. Een stoofschotel met vlees, gehakt, kip, vis en groenten in een gekruide saus. Je eet het met Marokkaans brood en natuurlijk met je handen! Je kunt wel zeggen dat dit eigenlijk het nationale gerecht van Marokko is, in menig Marokkaans gezin staat dit meerdere keren per week op tafel. Het is lekker, gezond en voedzaam en het is makkelijk voor als er mensen onverwachts mee eten.

De variaties zijn eindeloos en elke familie/streek heeft weer andere variaties. In Marokko wordt vaak gekozen voor de groenten van het seizoen, gecombineerd met meestal lamsvlees, maar ook kip of rundvlees wordt veel gebruikt. Je kunt de marmita ook met vis maken, alleen is de bereidingstijd dan een stuk korter.



In Marokko en de Marokkaanse gezinnen in Nederland wordt vaak gebruik gemaakt van de snelkookpan (Koekoet), zo is het gerecht een stuk sneller klaar. Ik geef zelf echter de voorkeur aan het lange stoven in een pan.

Mijn marmita is een vrij standaard recept, die ik met de jaren heb geperfectioneerd naar onze smaak. Wij houden van een niet te grote hoeveelheid, dikke saus, terwijl een andere de voorkeur geeft aan een wat dunnere saus en er veel van op het bord schept. Het is maar net wat je lekker vindt! De hoeveelheden kruiden gaan op gevoel, maar begin met een theelepel van alles, je kan er altijd wat aan toevoegen.

Bekijk hier een filmpje van de bereiding:


Basisrecept voor de kip of het vlees:
Verhit in een pan 2 el olijfolie met een snufje zout. Voeg vlees of kip in stukken toe en bak aan alle zijden bruin. Voeg dan een geraspte ui en tomaat toe en doe 1 tl komijn, gemberpoeder, zwarte peper, zout, kurkuma en fijngesneden verse bladpeterselie en koriander toe. Bak even op hoog vuur aan en laat dan op laag vuur een half uur stoven. Kijk dan even of er nog genoeg vocht in zit van de tomaat en ui. Als het te droog is, doe je een scheutje kokend water erbij.
Laat vlees in totaal 1.5 tot 2 uur en kip 1 uur stoven voordat je de groenten toevoegt.
Vanaf dit punt zijn er verschillende variaties mogelijk. Deze zijn ter inspiratie. Maar je kunt natuurlijk ook een eigen variant maken, het is maar net waar je van houdt of wat je in huis hebt!


  • Schil en halveer aardappels (in de lengte) en voeg toe. Laat ze in een half uur gaar stoven. Doe er dan een handje doperwtjes bij en stoof die kort mee.
  • Schil en halveer aardappels (in de lengte), schil wortels en snijd in repen. Voeg beiden toe en laat in een half uur gaar stoven. Doe er dan nog wat groene olijven bij en laat die kort meer stoven.
  • Schil en halveer aardappels, schil wortels en een  courgette en snijd in repen. Voeg aardappels en wortels toe en laat een kwartier mee stoven. Dan courgettes erbij en in ongeveer een kwartier alles gaar laten worden.
  • Schil en halveer aardappels en voeg  toe. Laat in een half uur gaar stoven. Ondertussen kook je gebroken sperzieboontjes gaar in water met zout. Giet af en bak ze in een pannetje met wat olijfolie, knoflook, komijn en zwarte peper. Schep deze over de marmita op een bord.
  • Schil en halveer aardappels (in de lengte) en voeg toe. Laat ze in een half uur gaar stoven. Schil een pompoen, verwijder de zaadjes en snijd in stukken. Voeg ze na een kwartier toe aan de marmita en stoof het nog een kwartier tot ze gaar zijn. Voeg eventueel op het eind nog wat olijven toe.
  • Maak 250 gram spruitjes schoon en kook ze apart half gaar. Voeg ze dan toe, samen met een handje doperwtjes en laat dit kort meestoven.
Tussendoor kun je water toevoegen, maar doe dat niet te veel als je geen soep wilt creëren. Mocht je uiteindelijk toch een saus hebben die te waterig is, bind het dan door er een klein beetje maizena in te doen en op hoog vuur in te laten koken (zonder deksel). Eventueel nog wat extra kruiden erbij.
 Serveer op een groot bord: het vlees/de kip in het midden, daar omheen verdeel je de aardappels en groenten. Schep de saus (mrak) er overheen naar smaak. 

Reacties

  1. De aardappelen gaan er ook meteen in?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die gaan er vanaf n bepaald punt in, anders zijn ze al gaar voordat t vlees gaar is. In de beschrijving zie je wanneer ze erin moeten.
    Groetjes ellouisa

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi elluoisa je geeft aan bij het vlees dat deze een half uur moet stoven en daarna nog 1,5uurop zacht vuur laten koken of moet je die half uur stoven niet meetellen? ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb meestal in totaal 2 uur nodig om het lekker zacht te krijgen, dus die tel je er nog bij op.

      Verwijderen
    2. Ik heb meestal in totaal 2 uur nodig om het lekker zacht te krijgen, dus die tel je er nog bij op.

      Verwijderen
  4. Ik wil dit graag met gehakt maken hoe doe ik dit? ��

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan meng je her gehakt met marokkaanse kruiden (zout, peper, kurkuma, gember, paprikapoeder en komijn). Bak dat even goudbruin én doe dan meteen de aardappels en groenten erbij.

      Verwijderen
    2. Dan meng je her gehakt met marokkaanse kruiden (zout, peper, kurkuma, gember, paprikapoeder en komijn). Bak dat even goudbruin én doe dan meteen de aardappels en groenten erbij.

      Verwijderen
  5. Door jou heb ik marokaans leren koken. Mamita was erg lekker

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk! Net gemaakt en super lekker geworden, dank je wel X

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vandaag gemaakt met kalf vlees, heerlijke recept, dankje Ellouisa :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Sperzieboontjes kan je doe niet gewoon in de pan gooien ipv apart?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Echt een super gerecht! Maak het bijna elke week in verschillende variaties! Bedankt!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Haha nooit van gehoord! Marmita is het Marokkaanse woord voor pan, stoofschotel uit een pan dus!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Whahaha!! Joh Elloisa, ik heb Turken om mij heen die beweren dat alles Turks is. Platte peterselie??....Turks!!! Niet dat zij, net als jullie, een verkeerde keuken hebben, hoor. Zelf ben ik half Surinaams en kan enorm genieten van jullie keukens. Gisteren Marmita schaap gemaakt. Wat aan de Marokkaanse buren gegeven en haar (de buurvrouw) om haar eerlijke mening gevraagd (zij kan echt lekker koken, vinden andere Marokkaanse mensen ook). Zij zei vandaag dat de kinderen ruzie aan het maken waren wie het laatste mocht. Ze vroeg hoe ik deze had gemaakt, omdat zij vond dat ie bijna hetzelfde is zoals zij 'm maakt. Alleen lusten de kinderen niet die van haar. Mooier compliment kan je niet krijgen, denk ik. Maar, ik vond het grapje wel leuk. En ook leuk dat je reageert...Ja, je moest je marmita beschermen, hė??!! Hihihi....Fijne avond verder, Elloisa.

      Verwijderen
  11. Haha ach sommige ingrediënten worden in meerdere keukens gebruikt. Het is trouwens niet "mijn" Marmita, ik ben Nederlands :) mooi compliment van je buurvrouw, goed gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Lieve Ellouisa dank voor je heerlijke recepten en super uitleg! Ik had een vraagje n.a.v. de marmitavideo: na 2 uur vlees stoven zeg je dat je het vlees eruit haalt en op de groenten legt. Dit zie ik niet in de video, maar bedoel je dat je het dan nog een half uur met de groenten meestooft...? Of juist nadat de groenten gaar zijn erboven op leggen? Help this girl out please!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Platte peterselie is turks, marmita is marokaans eten. Wij hebben andere peterseloe wst kleiner die van de turk zijn wat groter en grover.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Met de groenten erbij moet het dan toch langer dan 2 uur koken het vlees? Dan is het al 2,5 uur toch ?


    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Ellouisa,

    Ziet er heerlijk uit.
    Echter mis ik bij de meeste ingrediënten hoeveel benodigd is.
    Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,

    Manolito

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Heel onduidelijk recept helaas snap er geen bal van

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. is nochtans super duidelijk hoor en ik ben ook niet 1 van de slimste dus als ik het kan lezen kan iedereen het lezen... die bolletjes dat je ziet zijn gwn de verschillende variaties dat je kan gebruiken. voor de rest staat alles er stap voor stap op.

      Verwijderen
  17. Hoe moet je het doen zonder vlees. Ik ben vegetariër, begrijp je. Ik deed er altijd veel water bij 😒 blijkbaar helemaal verkeerd. Een half uurtje koken? Een vegetarische marmita wil ik bereiken. Dank bij voorbaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan zou ik een tajine gebruiken. Onderin ui, daarop aardappels en groenten, kruiden erover en een gesneden tomaat (zonder schil en pitjes). 150ml water erbij en met deksel erop op een sudderplaatje laten stoven voor 30-40 minuten.

      Verwijderen
  18. Hoi Kan het ook in de oven en hoe lang moet het dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Heeeeerlijk goed recept makkelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hi! Ik wil die variant graag met kip maken maar vroeg ik mij af of dit klopt?

    Bereiden;
    - Kip in wat olijfolie en wat zout goudbruin bakken
    - Kruiden samen mengen en bij de kip gooien.
    - Geraspte ui en tomaat toevoegen
    - Paar takken koriander en peterselie toevoegen
    - Bak even op hoog vuur en laat dan op laag vuur 30 minuten stoven.
    - Kijk in de pan of er genoeg vocht zit van de tomaat en ui. ( als het een beetje droog is doe je er een scheutje kokend water bij. )
    - Kip op laag vuur voor nog 30 minuten laten stoven met de onderstaande groentes ( totaal 1 uur dus )
    - doe je de kip uit de pan halen en de aardappelen en groentes onderop leggen en goed mengen met de saus. Dan bovenop het kip erop zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja klopt. Al moet er wel water bij als je de groenten erin doet

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten