woensdag 25 maart 2015

Pecankoekjes

Een tijdje geleden las ik op een Amerikaanse blog over een bloguitdaging, de "Random recipe round-up". Een hele mond vol, maar het houdt in dat je een willekeurig kookboek of kooktijdschrift openslaat en dat recept maakt. Je mag het wel enigszins aanpassen, maar blijf zo dicht mogelijk bij het originele recept. Dat leek mij wel leuk! Ik heb zeker 150 kookboeken en stapels tijdschriften, en uit sommige heb ik wel wat gemaakt, maar uit een heleboel ook niet. Het idee deelde ik op de facebookgroep voor foodbloggers en een aantal andere bloggers wilde wel graag meedoen. 
Zo maakte Sowyen Zuid-Italiaanse spaghetti, Daisy Kip cacauette, Ruth een perentaart en Barbara boterdeeg voor een taart. Allemaal recepten die ze zelf niet zo zouden hebben uitgekozen uit een kookboek.

Ik koos zelf voor het "Oetker beste bakboek", een ouder boek dat ik ooit cadeau kreeg voor mijn verjaardag. 

Ik had er wel veel in gebladerd, maar naar mijn weten eigenlijk nooit wat uit gemaakt. Ik sloeg het open op bladzijde 43 waar 3 koekjesrecepten stonden! Ik koos de koekjes met noten, die ik nog wat heb opgepimpt door de garnering wat specialer te maken dan gewoon ronde notenkoekjes. Ik plakte er twee aan elkaar met caramel en op de bovenkant nog wat chocolade en caramel. Ze waren echt verrukkelijk! Mijn buurvrouw was er ook erg blij mee :)

Vond het zeker voor herhaling vatbaar om gewoon een kookboek open te slaan en het recept te maken dat daar staat. Dus volgende maand weer een nieuwe Random Recipe Round-up!
Ingredienten voor ongeveer 30 stuks:
185 gr bloem
65 gr maizena
1 tl bakpoeder
100 gr suiker
1 ei
125 gr roomboter in stukjes (koud)
100 gr pecannoten, fijngehakt
Garnering:
3 el caramelpasta (bebogeen)
50 gr pure chocolade

Bereiding:
Meng bloem, bakpoeder, maizena en suiker. Voeg het ei toe. Dan de boter erbij en verkruimel er doorheen. Doe dan de noten erbij en meng goed tot je een samenhangend deeg hebt, niet kneden! Als het te droog is, kun je eventueel een eetlepel water toevoegen.
Verdeel het deeg in 2 bollen en rol die op een stuk plastic folie uit tot een rol van ongeveer 2 cm dik. Leg een half uur in de koelkast. Snijd dan in dunne plakjes en leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier. Bak ze 15 minuten op 175 graden en laat ze afkoelen.
Smelt ondertussen de caramel in de magnetron en de chocolade au bain marie of in de magnetron. Plak steeds twee koekjes aan elkaar met caramel en garneer de bovenkant met chocolade en caramel.

Zie hier een filmpje van de bereiding:

2 opmerkingen: