Ka'ak (Marokkaanse anijskoeken)


Dit zijn traditionele Marokkaanse anijskoeken die vooral in de regio Oujda/Berkane worden gegeten. De smaak lijkt een beetje op die van taaitaai maar is het net niet, door het oranjebloesemwater wat erin zit. Ook de structuur is lastig uit te leggen, knapperig van buiten, maar zacht van binnen. Je moet ze echt proeven! Ze zijn niet moeilijk te maken, maar zorg wel voor verse anijs- en venkelzaad, dat is het lekkerst. Als je geen oranjebloesemwater kunt vinden, kun je dat ook weg laten.

Ook hier heb ik een video van gemaakt, te zien op mijn youtubekanaal!



Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:

Ingrediënten voor 12-14 stuks:
250 gr bloem
1 tl bakpoeder
30 gr sesamzaad
1 tl venkelzaad
1 tl anijszaad
1 tl gedroogde gist + 1 tl suiker + 1 tl warm water
100 gr suiker
1 tl oranjebloesemwater (mazhar)
80 ml zonnebloemolie
1 el warm water
1 ei
Snufje zout
Om te bestrijken:
1 eigeel en 1 tl melk

Bereiding:
Roer de gist met de suiker en warm water door elkaar en laat 15 min. rusten. Maak de venkel- en anijszaadjes in een vijzel fijn. Meng bloem met bakpoeder, sesamzaad, venkel- en anijszaad en suiker. Voeg het gistmengsel toe en meng erdoor. Doe dan de olie erbij en het oranjebloesemwater en gewone water. Meng goed. Kneed tenslotte het ei en zout erdoor. Maak een bal van het deeg.

Kneed dit deeg met de hand of in een machine voor 5 minuten. Als het te erg plakt kun je wat bloem toevoegen. 

Maak dan bolletjes ter grootte van een golfbal. Vet je handen in met zonnebloemolie en rol de balletjes uit tot een slangetje. Breng de uiteinden naar elkaar toe en knijp samen tot een ring. Leg ze op een bakplaat met bakpapier.

Snijd dan met een scherp mes rondom sneetjes in de ringen. Laat ze een kwartier rusten. Klop het eigeel met melk los en bestrijk de ka3k hiermee. Bak ze dan ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden (hetelucht 160 graden).



Reacties

  1. Heb ze net gemaakt, ik at ze vroeger altijd van oma en vond ze toen heerlijk! Tijdens het kneden van het deeg was het te korrelig en moest ik er meer bloem en water bij doen.. toen kon ik het met mn handen redelijk kneden. Maar het was nog geen soepel deeg. Heb ik iets verkeerd gedaan? Teveel olie misschien?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mag ik vragen waarom er gist in zit, want een kwartiertje rusten lijkt me erg kort voor een gist deeg. Of mist er een stap van dat het deeg moet rijzen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kan je ook koek en spuculaas erbij toevoegen voor meer smaak

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten