Gevulde mini batbot - kleine Marokkaanse broodjes



Deze kleine Marokkaanse griesmeelbroodjes maak ik echt zo vaak! Voor bij een Marokkaanse maaltijd of soep (vind ik handiger dan een groot brood), maar ook om te vullen. Je kunt ze vullen met diverse vullingen, bijv. met tonijn, gehakt of een kipmengsel. Ik maak ze elk jaar in de ramadan, maar ook voor de lunch, een picknick of onderweg op vakantie zijn ze heerlijk!

Ik heb het deegrecept iets aangepast en gebruik nu mijn basisrecept voor Marokkaans griesmeelbrood. Ik steek rondjes uit met een uitsteker van ongeveer 10 cm, maar dat kan ook kleiner of groter. Belangrijk is om het deeg niet te droog te laten, maar liever wat vochtig en plakkerig. 

Je kunt batbot ook vullen voordat je ze bakt, zoals in dit recept met gehaktvulling. Dat is ook onwijs lekker!

Met de video op mijn instagramaccount maak je ze makkelijk zelf!


Heb jij mijn nieuwe boek 100 heerlijke hapjes al in huis? Hierin vind je 100 hartige en zoete hapjes, ideaal voor de ramadan! Klik hier om hem te bestellen!


Bekijk hier een filmpje van de bereiding:
Ingrediënten voor 16-20 stuks (afhankelijk van hoe groot je ze maakt):
350 gr bloem
150 gr griesmeel (smida fine)
7 gr instantgist
1 tl zout
Ongeveer 250-300 ml lauwwarm water om te kneden

Tonijnvulling:
1 blikje tonijn
Handje olijven in ringetjes
Mespunt sambal
1 uitje, gesnipperd
1 geraspte tomaat
Paprikapoeder
1 el tomatenpuree
Gehakte peterselie

Kipvulling:
250 gr kipfilet in blokjes
Zout en peper
Marokkaanse kruiden (kurkuma, gember, snufje komijn en paprikapoeder)
1 teentje knoflook
1 ui, gesnipperd
1/2 rode puntpaprika in blokjes
Gehakte peterselie
Groene olijven

Gehaktvulling:
350 gr gehakt
2 tl keftamix (Moroccan Spicy secrets of andere gehaktkruiden)
Tomaat en komkommer
Olijvenringetjes
Saus naar keuze

Bereiding:
Meng de griesmeel, bloem en gist en voeg lauw water toe tot je een deeg krijgt (mag best een beetje nattig zijn). Doe dan zout erbij en kneed dit goed tot een zacht en soepel deeg (10-15 min). Laat afgedekt een uur rijzen op een warme plaats. Bijvoorbeeld in een oven die je 5 minuten hebt verwarmd en daarna weer hebt uitgeschakeld.

Rol het uit op een met griesmeel bestrooid werkblad en steek er rondjes uit met een glas (ik heb een theeglas met oortje gebruikt). Dek ze af met plastic en laat ongeveer 10 minuutjes rusten. Verwarm een Marokkaanse makla of koekenpan met dikke bodem (bijv. een tefalpan) op zacht vuur (geen olie of boter gebruiken!) tot hij heet is.

Leg een paar batbotjes erin en draai ze na ongeveer 1 minuut om. Laat de andere kant kort bakken tot die kant droog is en draai dan weer om, ze gaan nu opbollen. Laat deze kant gaar worden (niet te lang bakken) en draai ze om. Nog even aan de andere kant bakken en ze zijn klaar.

Maak de tonijnvulling door het uitje kort te bakken met de tomaat. Doe de tomatenpuree, peterselie en paprikapoeder erbij en bak even mee. Meng dit met de tonijn en olijven en laat eventueel afkoelen. Voor de kipvulling bak je de kipblokjes met de kruiden, knoflook, ui en paprika tot het gaar is. Doe de olijven erbij. Voor de gehaktvulling meng je het gehakt met de kruiden en maak er kleine platte burgertjes van. Bak die in olijfolie aan beide kanten mooi goudbruin en gaar.

Snijd de batbots open en vul met de vulling (dit kan zowel warm als koud).

Reacties

  1. Hoooi,,
    Allereerst, je hebt echt een super blog. Dank je wel voor het delen van je recepten.

    Nu is mijn vraag of je ook gedroogde gist ipv verse gist kan gebruiken?

    Groetjesss en keep up the good work! X

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat een lekkere recepten ga vandaag batbot met kipvulling makeb en tortilla bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Super lekkere recepten heb je allemaal! Ik had een vraagje je hebt staan 20 minuten kneden, hoeveel minuten is het met een keukenmachine? BEdankt! en ga vooral zo door!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoeveel water doe je erin als ik vragen mag. Het ziet er echt heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het recept aangevuld met d ehoeveelheid :) Dankje!!

      Verwijderen
  5. Ziet er goed uit! Hoe dik moet de plak deeg zijn als je het hebt uitgerold en de rondjes eruit gaat drukken?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi hoi, waarom zije de recepten van de mini batbot en het recept van de gevulde batbot met gehakt anders?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten