maandag 14 september 2015

Couscous met kipballetjes, abrikozen en gegrillde groenten

Hoera! Mijn eerste gerecht voor de Ikea foodchallenge is een feit. Ik kreeg na ontvangst van het pakket meteen inspiratie en zondag heb ik daarom mijn eerste gerecht al gemaakt. Het werd couscous met kipballetjes, abrikozen en gegrillde groenten. Sweden meets Morocco dus! Een ideaal Ikea-gerecht als je het mij vraagt: makkelijk en snel te bereiden, je kunt veel voorbereiden zodat je alleen op het laatste moment nog hoeft af te ronden en het gerecht spreekt een grotere groep aan.

Overigens hoorde ik later dat er nu ook al couscous wordt geserveerd, met groentenballetjes. Oeps dat wist ik dus niet, ik ben al een tijdje niet in het restaurant van Ikea geweest. Maar dat mag de pret niet drukken, ik heb veel leuke reacties gehad en hierbij daarom het recept.

Je kunt de kipballetjes van Ikea gebruiken, maar voor degenen die dat niet in huis hebben of bijv. alleen halal eten, je kunt ze ook zelf maken van gekruid kipgehakt.

Ingredienten voor 3-4 personen:
300 gr couscous (ik gebruik moyenne van Dari, te koop bij Marokkaanse winkels)
1 blik kikkererwten, uitgelekt
1 rode puntpaprika in grove stukken
1 courgette in dunne plakken
Zout en peper
1 tl ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel)
1 el citroensap
Verse platte peterselie, fijngehakt
Kipballetjes van Ikea (of maak ze zelf van 500 gr kipgehakt, 1 knoflookteentje, zout, peper, kurkuma en paprikapoeder)
Gedroogde abikozen in reepjes
Olijfolie
Handje amandelschaafsel

Bereiding:
Bereid de kipballetjes volgens de verpakking of draai balletjes van het gekruide kipgehakt en bak die in wat olijfolie mooi bruin en gaar. Doe de couscous in een grote kom, roer zout, peper en ras el hanout erdoor en voeg 300-325 ml kokend water toe. Roer goed door en laat wellen tot het gaar is. Eventueel nog iets meer water erbij. Roer los met een vork en breng op smaak met zout, peper en olijfolie. Grill de courgette en paprika op een grillpan of grillplaat. Voeg toe aan de couscous en doe de uitgelekte kikkererwten, fijngesneden peterselie en abrikozen erbij. Bak het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Breng de couscous op smaak met citroensap en nog wat olijfolie en garneer met amandelschaafsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen