donderdag 29 oktober 2015

Bitterkoekjescake - foodblogswap


Zoals jullie inmiddels wel weten, doe ik elke maand mee met de foodblogswap. Je krijgt een blog toegewezen en daar kies je een recept uit dat je gaat maken, met lichte aanpassingen. Andersom kookt of bakt er dus ook iemand van mijn blog. Deze maand mocht ik koken van de blog van Eefkooktzo. Daarvan had ik bij de foodblogswap van juni de gommakoekjes al gemaakt en nu kreeg ik bij toeval weer haar blog toegewezen. Er was weer genoeg bijgeplaatst, dus geen probleem!

Ik twijfelde tussen de heerlijk uitziende kip uit de oven met citroen, tijm en knoflook en de bitterkoekjescake. Uiteindelijk koos ik de bitterkoekjescake, omdat ik erg benieuwd was naar de smaak. Bitterkoekjes lust ik wel, maar zijn niet mijn favoriete koekjes, vind de smaak nogal uitgesproken. Een uitdaging dus. En het resultaat is verrassend lekker, de bitterkoekjes gaan in stukjes door het beslag en worden lekker zacht. Bij elke hap cake proef je een subtiel amandelsmaakje van de koekjes. Mijn zoontje vond de cake ook heerlijk, dus geslaagd! Ik heb het recept wel verdubbeld en in een tulbandvorm gedaan en er een caramelglazuur bij gemaakt. Daardoor heb ik in de cake wel wat minder suiker gedaan.

Ingredienten:
200 gr roomboter op kamertemperatuur
150 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
200 gr bloem
Half zakje bakpoeder
10 bitterkoekjes in stukjes
Glazuur:
80 gr lichtbruine basterdsuiker
50 gr slagroom
2 el boter
35 gr poedersuiker

Bereiding:
Mix de boter met de suiker tot een creme. Mix de eieren er een voor een door tot een samenhangend mengsel. Doe het volgende ei pas erbij als het eerste is opgenomen. Meng bloem met bakpoeder en zeef boven het beslag. Mix erdoor. Voeg dan de bitterkoekstukjes toe en schep het stevige beslag in een ingevette bakvorm. Bak de cake 40 minuten op 175 graden (hetelucht 160). Laat iets afkoelen en haal dan uit de vorm.

Maak het glazuur door de suiker, boter en room in een klein pannetje te verwarmen op zacht vuur. Als alles gesmolten is aan de kook brengen en 3 minuten laten pruttelen, wel goed blijven roeren! Meng dan de poedersuiker erdoor en verwarm nog 1 minuut. Laat dan afkoelen tot het dikker is en je het over de cake kunt gieten of strepen kunt maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten