zondag 8 november 2015

Kookboekreview: Een druppel rozenwater van Nadia en Merijn


Ik volg Nadia Zerouali en Merijn Tol al een aantal jaar en heb ook verschillende van hun Arabia-kookboeken. Ze hebben prachtige reizen door Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden Oosten gemaakt en superveel inspiratie opgedaan. Mooi uitziende kookboeken vol heerlijke recepten zijn het resultaat. Het boek "Een druppel rozenwater" is het eerste zoete boek met allerlei zoetigheid uit die gebieden. Toen het boek op de deurmat plofte ben ik meteen gaan kijken wat er allemaal in stond en dat was verrassend. Bekende en onbekende recepten en variaties op oeroude traditionele recepten. De foto's zijn simpel, niet te veel toeters en bellen, maar daar houd ik wel van. Het draait echt om het baksel en ze laten zo zien dat je met een simpele doek ook een mooie foto kunt maken. Bijvoorbeeld deze griesmeelkoekjes met arganolie. Leuk toch?
In het boek vind je ook wat uitleg over ingrediënten die veel worden gebruikt in Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden Oosten, zoals het verschil tussen rozenwater en oranjebloesemwater, mahlep en sahlep en kun je ook terugvinden waar je de lekkerste arganolie kunt krijgen. 

De variaties zijn erg verrassend en maken mij nieuwsgierig, wat denk je bijvoorbeeld van mhansha met hazelnoten in plaats van amandelen? Of seffa (zoete couscous) met granaatappelpitjes? 
En nieuwe ideetjes als caramellollies of dadelfudge, dat klinkt toch heerlijk?
Ik besloot ook een recept uit het boek meteen uit te proberen en dat was lastig kiezen... Uiteindelijk koos ik voor de Syrische Barazeh koekjes, als een soort eerbetoon aan alle vluchtelingen. Het zijn heerlijke koekjes met aan de bovenzijde sesam en aan de onderzijde pistachenootjes. Ik kende ze nog niet en ze zijn een welkome aanvulling op al mijn koekjesrecepten! 

Wil je ook eens bakken met ingrediënten uit het Midden Oosten en Noord-Afrika? Dan is dit boek echt en aanrader. 
Het boek is  uitgegeven door Fontaine uitgevers en te koop voor €17,95 bij boekhandels en online. ISBN: 978 90 5956 645 3
(Churros met sinaasappelsuiker)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten