woensdag 13 januari 2016

Paella en winactie!

Daar is dan het recept waar jullie het meest om gevraagd hebben, paella! Om heel eerlijk te zijn had ik dit dus nog nooit gemaakt (behalve jaren geleden een keer met een pak van Knorr, maar dat telt niet). Ik wilde een echt paellarecept en heb me daarom goed verdiept in allerlei recepten en video's. Daar heb ik een eigen versie van samengesteld, maar je kunt gerust variëren. Onderaan het recept vind je wat suggesties.
Waar ik trouwens normaal een ontzettende hekel heb aan het uitspreken van "ll" als "lj" (zoals tortielja, vanilje etc.), spreek ik paella wel uit als paelja, terwijl dat ook niet klopt haha. Maar soms is dat gewoon zo blijkbaar en wat maakt het ook uit, we weten waar we het over hebben!
Ik heb nog wat leuks voor jullie, van Kookpunt.nl mag ik een paellapan van 28 cm weggeven. Deze kookwinkel heeft een vestiging in Rotterdam en een uitgebreide webshop met leuke kookspullen, zoals paellapannen in allerlei soorten en maten. De winactie is voorbij!



Oja, voor ik het vergeet, ik kon geen paellarijst vinden, dus heb gewone witte rijst gebruikt. Maar ik denk dat paellarijst beter is.
Ingredienten voor 3 personen:
200 gr rijst
500 ml kokend water
1 bouillonblokje kip (of vis, net wat je wilt)
1 ui, gesnipperd
2 tomaten, geraspt
2 knoflookteentjes, uitgeperst
Zout en zwarte peper
Versgehakte peterselie
Een paar draadjes saffraan
1 rode puntpaprika
Kommetje diepvriesdoperwten
6 drumsticks
10 grote garnalen
Citroen
Bereiding:
Ik heb de drumsticks in een andere pan gebraden met wat zout, peper en paprikapoeder. In de paellapan verhit je wat olijfolie en fruit je de ui met de knoflook voor een paar minuten. Voeg dan de tomaten en peterselie toe en laat dit op laag vuur zo'n 10 minuten stoven tot een dik mengsel. Dit is de sofrito en de basis voor een goede paella. Ik heb daar nog wat bakvet van de drumsticks bij gedaan (3 el ongeveer). Haal uit de pan en maak je pan schoon. Doe er nog wat olijfolie in en bak de paprika met de doperwten voor een paar minuten. Meng het kokende water met het bouillonblokje en de saffraan en roer goed. Doe de rijst bij de paprika en doperwten en roer door elkaar. Voeg de sofrito toe en meng alles. Doe er dan 400 ml van de bouillon bij en breng aan de kook. Draai het vuur dan laag en laat de rijst gaar worden. Bak de garnalen in wat olijfolie met zout, peper, knoflook en peterselie. Officieel mag je de rijst niet meer roeren, maar ik vond dat erg onhandig. De rijst werd niet echt gaar aan d eranden, dus ik heb lekker gewoon geroerd. Als de rijst gaar is kun je het nog even op wat hoger vuur zetten om aan de onderkant een goudbruin korstje te krijgen (zo hoort dat bij een echte paella), maar het hoeft niet. Ik heb het niet gedaan.
Serveer de paella met de garnalen, drumsticks, citroen en wat vers gehakte peterselie.
* Gebruik kipfilet of visfilet in blokjes en voeg die toe aan de rijst voor je de bouillon erbij giet.
* Gebruik zeevruchten of calamares en voeg die toe aan de rijst voor je de bouillon erbij giet.
* Gebruik i.p.v. doperwten snijbonen of witte bonen.
* Gebruik konijn i.p.v. kip
* Voor degenen die wel varkensvlees eten, kun je er stukjes chorizo in doen.

26 opmerkingen:

  1. Dit recept van jou ga ik zeker proberen. Alleen hebben geen paellapan! Ik zou doe dan ook graag willen winnen om voor mijn gezinnetje lekker te koken. We zijn gek op rijst en vis dus is paella een ideaal gerecht voor ons👍🏼

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. paella is een gerechtje dat ik al eerder heb gemaakt maar dan eerder een variant, niet de echte paella, bij gebrek aan een paella pan,zou deze dan ook heel graag winnen want het is toch een ideaal gerecht voor een groot gezin (1 pan en weinig afwas :) ) met deze pan zou het gerecht zeker vaker op tafel komen, altijd leuk om wat meer te varieren en receptjes uit te proberen (die van jou lukken vrijwel altijd)

      Verwijderen
  2. Beste dame Hoeveel zeevruchten kan ik gebruiken? Gaatjes Lella Hayat

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste dame Hoeveel zeevruchten kan ik gebruiken? Gaatjes Lella Hayat

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik maak regelmatig paella voor mij en mijn ouders. Elke keer is het weer lekker. Ik denk dat het met dit recept nog veel en veel lekkerder zal zijn. Ik deed er zelf nooit tomaten bij daarom ben ik erg benieuwd naar dit recept.Toch heb ik stiekem het gevoel dat het veel beter zou smaken met een paella pan. Ik ben zelf gek op koken en probeer altijd iets nieuws uit. Ik probeer ook heel vaak jouw recepten uit en ze lukken gelukkig altijd goed! Waar ik al helemaal gek op ben is vis, met name garnalen. Ik zou dit gerecht graag met mijn lieve moeder willen eten die onlangs dat ze een longziekte heeft alsnog perfect voor haar 5 kinderen zorgt. Ik zou haar heel graag willen verrassen met een perfect paella recept gemaakt in een echte paella pan. Groetjes Souad

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een feestelijk begin van het nieuwe jaar!!!
    Tuurlijk wil ik deze pan graag winnen, het staat al een tijdje op mijn verlanglijst. Ik voed mijn 3 kinderen alleen op en die zullen maar al te graag van de gerechten proeven die ik uit die geweldige paellapan tevoorschijn tover.Als ik de pan win, zal ik de handen eens flink uit de mouwen steken en nog meer pure verfijning aan de gerechten toevoegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een feestelijk begin van het nieuwe jaar!!!
    Tuurlijk wil ik deze pan graag winnen, het staat al een tijdje op mijn verlanglijst. Ik voed mijn 3 kinderen alleen op en die zullen maar al te graag van de gerechten proeven die ik uit die geweldige paellapan tevoorschijn tover.Als ik de pan win, zal ik de handen eens flink uit de mouwen steken en nog meer pure verfijning aan de gerechten toevoegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een feestelijk begin van het nieuwe jaar!!!
    Tuurlijk wil ik deze pan graag winnen, het staat al een tijdje op mijn verlanglijst. Ik voed mijn 3 kinderen alleen op en die zullen maar al te graag van de gerechten proeven die ik uit die geweldige paellapan tevoorschijn tover.Als ik de pan win, zal ik de handen eens flink uit de mouwen steken en nog meer pure verfijning aan de gerechten toevoegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. "AAN TAFEL!".... Het ziet er zo uitnodigend uit mmmm. Ik ding graag mee naar de pan.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Super actie. Ik heb diverse recepten liggen voor paella, maar tot nu toe heb ik me er nog niet aan gewaagd om dit gerecht te bereiden. Wel koop ik regelmatig een diepvriesversie bij een supermarkt; smaakt ook niet verkeerd. Mocht ik winnen, dan nodig ik een vriendin uit die er ooit bij was toen ik voor het eerst paella at. Dat was in Lloret de Mar, lang geleden.
    sepia [at] home . nl

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dit recept lijkt me heerlijk!en niet zo moeilijk om te maken! Ik wil het dolgraag uitproberen maar heb geen paellapan helaas... en volgens mij kan het niet mislukken met zo'n pan en trouwens ook lekkerder denk ik... ik hoop van harte dat ik deze pan voor mij en mijn gezin kan winnen! (Win nooit iets maar ik probeer het wel altijd)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Oeps vergeten te vermelden ik zou graag dit recept willen uitproberen en de paella willen eten met een eettentje voor mijn ouders erbij die zijn hier dol op!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ziet er lekker uit! Ik zou dan een lekkere grote pan paella maken voor mijn vrienden als ze van de zomer langskomen! Wij mogen niet bbqen op ons balkon, maar zo'n enorme schaal paella is net zo feestelijk! :D

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik zou deze pan graag willen winnen omdat ondanks dat ik er van houd om te koken paella toch een gerecht is dat ik nooit durf te maken omdat ik het een moeilijk gerecht is..met deze pan zou ik dus graag toch een poging willen wagen om het een keer te maken voor mij en mijn aanstaande man die een grote vis liefhebber is. Wie weet wordt dit mijn nieuwe wekelijkse maaltijd?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik zou deze pan graag willen winnen omdat ondanks dat ik er van houd om te koken paella toch een gerecht is dat ik nooit durf te maken omdat ik het een moeilijk gerecht is..met deze pan zou ik dus graag toch een poging willen wagen om het een keer te maken voor mij en mijn aanstaande man die een grote vis liefhebber is. Wie weet wordt dit mijn nieuwe wekelijkse maaltijd?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ben het aan t maken met basmatirijst zit nog veel vocht ocht in ben bang dat hij vochtig is

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Heb het trouwens niet met paellapan maar gewone pan ben benieuwd vocht trekt iets weg omdat rijst nu bijna klaar is maar hoort het iets vochtig te zijn paella??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is het nog gelukt?? Het hoort 8e5s nattig te zijn maar niet TE...

      Verwijderen
    2. Jazeker meid vocht was weggetrokken gelukkig het was meer smeuïg geworden we houden meer van iets droger

      Verwijderen
    3. Het was trouwens erg lekker dank je wel!!

      Verwijderen
  20. Hallo ellouisa,
    Allereerst mijn complimenten voor je website. In je paellarecept gebruik je gewone rijst. Ik heb altijd geleerd dat hiervoor risottorijst gebruikt wordt die je dan samen met een klein scheutje olijfolie de bouillon en de saffraan inkookt. Hiermee krijg je het "kleffe" mondgevoel wat zo uniek is voor de paella

    Grtz Marco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja klopt! Ik heb destijds gezocht naar paella rijst maar kon alleen hele dure vinden bij ons. Volgende keer probeer ik risottorijst 😊

      Verwijderen