Quiche met gegrilde courgette
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar quiche is een van mijn favoriete gerechtjes. Je kunt er zoveel mee variƫren en steeds is de smaak weer anders. Ik maak de quiches bij voorkeur met bladerdeeg, maar je kunt ook zelf quichedeeg maken (ik zal daar nog eens een recept voor plaatsen). Ik had al deze miniquiches met kip en feta (onze allerfavorietste) op mijn blog staan, deze met gerookte zalm en deze broccoliquiches. Deze grote versie is met gegrilde courgette en vond ik op de blog vertruffelijk. Superlekker en heel makkelijk te maken als je kant en klaar deeg gebruikt.
Ingredienten voor een quiche van 28-30 cm:
5 plakjes bladerdeeg of hartige taartdeeg
2 courgettes in plakjes
1 tl oregano
1 tl zout
1 tl zwarte peper
2 el olijfolie
100 ml room
3 eieren
100 gr geraspte kaas (jong belegen of belegen)
Bereiding:
Laat de plakjes deeg ontdooien en leg ze iets overlappend op elkaar. Rol uit en bedek je ingevette vorm hiermee (ik heb een rvs vorm van dille en kamille met losse bodem, maar je kunt ook een aardewerken vorm gebruiken of een springvorm/bestillavorm). Prik de bodem in met een vork (op veel plaatsen!).
Bak de bodem een kwartier voor in een voorverwarmde oven van 180 graden (hetelucht 160). Meng de olijfolie met de kruiden en hussel dit door de courgetteplakjes. Grill ze in een grillpan of op een grillplaat mooi aan beide kanten. Haal de bodem uit de oven en druk desnoods een beetje plat. Verdeel de courgette plakjes in een mooi patroon over de vorm. Klop de eieren los met de room, wat zout (niet teveel, in de kaas zit ook zout!) en peper en meng de geraspte kaas erdoor. Schenk over de courgette en verdeel goed over de vorm.
Bak dan zo'n 30 minuten goudbruin en gaar.
Bak de bodem een kwartier voor in een voorverwarmde oven van 180 graden (hetelucht 160). Meng de olijfolie met de kruiden en hussel dit door de courgetteplakjes. Grill ze in een grillpan of op een grillplaat mooi aan beide kanten. Haal de bodem uit de oven en druk desnoods een beetje plat. Verdeel de courgette plakjes in een mooi patroon over de vorm. Klop de eieren los met de room, wat zout (niet teveel, in de kaas zit ook zout!) en peper en meng de geraspte kaas erdoor. Schenk over de courgette en verdeel goed over de vorm.
Bak dan zo'n 30 minuten goudbruin en gaar.
Mmm, met bladerdeeg ga ik hem ook een keer maken, lijkt me superlekker! Het ziet er heerlijk uit, krijg nu alweer zin in deze quiche :) groetjes Dagmar
BeantwoordenVerwijderenHoi ellouisa wat voor room gebruik je hiervoor
BeantwoordenVerwijderenKookroom of slagroom
VerwijderenKookroom of slagroom
VerwijderenHoi ellouisa wat voor room gebruik je hiervoor
BeantwoordenVerwijderenHoi ellouisa dat was ook mijn vraag kook of slagroom?
BeantwoordenVerwijderenkan allebei, maakt niet zoveel uit
Verwijderen