donderdag 4 februari 2016

Tonijncroissantjes


Vandaag is het National Homemade soupday, in Amerika, maargoed kunnen we hier ook doen natuurlijk. En het is ideaal weer voor een soepje, regenachtig en koud. Ik heb een aantal lekkere soepjes op mijn blog staan, wat denk je van Marokkaanse harira, homemade kippensoep, tomaten-paprikasoep of pompoensoep? Bekijk ze hier allemaal: soeprecepten.

Bij je soep wil je natuurlijk nog wat lekkers eten, deze tonijncroissantjes zijn errug lekker en met de video erbij zeker niet moeilijk te maken. Ik maakte ze van de week bij een groentesoep met gehaktballetjes en we hebben ervan genoten. Je kunt natuurlijk ook gewoon ronde of ovale broodjes maken, maar deze croissantjes zien er net wat leuker uit.



Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal en vergeet je niet te abonneren!

Ingredi├źnten voor 16 stuks:
320 gr bloem
4 gr instantgist (half zakje)
200 ml lauwwarme melk
1 tl zout
1 tl suiker
3 el olijfolie
Vulling:
1 ui, gesnipperd
1 wortel in blokjes
Halve rode puntpaprika in blokjes
Zout en zwarte peper
1 knoflook
Paar takjes verse peterselie
1 blikje tonijn
Extra:
1 eigeel
1 el melk
Sesamzaadjes en nigellazaadjes

Bereiding:
Meng bloem met gist en suiker. Voeg de olie en zout toe en dan beetje bij beetje de melk tot je een samenhangend deeg krijgt. Kneed dit 10-15 minuten tot een zacht en soepel deeg (met de hand of in een machine). Laat een uur rijzen.

Fruit ondertussen de ui, wortel en paprika met de knoflook, peterselie en zout en peper in wat olijfolie tot ze zacht zijn. Meng dan de tonijn erdoor en laat afkoelen.

Na het rijzen verdeel je het deeg in 2 bollen. Rol iedere bol  uit tot een cirkel en snijd deze in 8 punten (zie video). Maak een sneetje in het midden van het brede stuk van de punten. Schep een eetlepel van de vulling op elke punt en rol op vanaf de brede kant. Buig een beetje om als een maantje en zorg dat de punt onderop zit (om te voorkomen dat ze open gaan).

Leg ze op een bakplaat met bakpapier en laat een half uur rijzen. Klop het eigeel los met de melk en bestrijk daar de croissantjes mee. Bestrooi met sesam- en nigellazaadjes en bak ze 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden (hetelucht 200).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten