Basis biscuit voor taart


Ik kreeg heel vaak een verzoek voor een goed recept voor een basisbiscuit voor taart. In deze post lezen jullie welk recept ik gebruik, voor een naturel en chocoladeversie. Heb ook de hoeveelheden voor de verschillende afmetingen springvormen erbij gezet. En in de video zie je hoe je het beslag bereidt. Je kunt deze basis biscuits gebruiken voor slagroomtaarten, maar ook voor fondanttaarten (die ik overigens nog nooit gemaakt heb, omdat ik niet zo dol ben op zulke taarten). En kijk bijv ook eens naar mijn recepten voor aardbeien-chocoladetaartmaltesertaartSchwarzwalder kirschtortewalnoten-slagroomtaart en mokkataart. Daar heb ik verschillende biscuitrecepten gebruikt, maar dit recept is echt het beste vind ik. 



Bekijk hier de video van de bereiding:


Ingrediënten voor een vorm van 20 cm:
5 eieren
125 gr suiker
Snufje zout
4 el warm water
40 gr maizena
80 gr bloem OF 40 gr bloem + 40 gr cacao voor een chocoladeversie

Ingrediënten voor een vorm van 24 of 26 cm:
8 eieren
200 gr suiker
Snufje zout
6 el warm water
65 gr maizena
125 gr bloem OF 65 gr bloem en 60 gr cacao

Bereiding:
Zie de video voor de bereiding, dat maakt het een stuk duidelijker!

Scheid de eieren in eiwitten en eigelen. Ik doe dat als volgt: 
Zet twee kommen klaar en breek een ei op de rand van een beker. Laat het eiwit weglopen en zorg ervoor dat er geen druppeltje eigeel bij komt. Gooi het eigeel van de ene helft van het ei naar de andere zodat al het eiwit weg kan lopen in de beker. Gooi het eigeel dan in een van de kommen en het eiwit in een van de andere. Ga zo door met alle eieren. Ik scheid ze dus niet allemaal boven een kom, maar 1 voor 1 boven een beker. Zo voorkom je dat je al je eiwitten moet weggooien als er een druppeltje eigeel bij komt. 

Doe bij de eiwitten de helft van de suiker en het snufje zout. Mix met de mixer tot het helemaal stijf is. Als je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het verschuift, is het goed. 

De eigelen klop je tot een dik en lichtgeel mengsel met de rest van de suiker en het warme water. 

Schep de eiwitten op het eigeelmengsel. Meng bloem met maizena en evt. cacao. Zeef het erboven. Schep dan voorzichtig met een spatel of houten lepel door elkaar tot je geen klontjes meer ziet. Niet mixen of kloppen!

Bedek de bodem van je springvorm met bakpapier en vet de randen in met olie. Schep het beslag erin en bak meteen in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 180) voor 30 minuten. Let op!! Je oven moet zo hoog staan, als je het lager bakt, mislukt je biscuit!

Open de oven niet voordat de baktijd voorbij is! Als de 30 minuten voorbij zijn, doe je de oven voorzichtig open en controleer je met een sateprikker of je cake gaar is. Zet dan de oven uit en laat de cake er nog even instaan voor een kwartier.

Haal daarna uit de oven en laat nog 10 minuten in de vorm staan. Snijd de randen eventueel los en haal dan uit de springvorm. Laat geheel afkoelen op een rooster. Snijd nooit een warme cake, dan breekt hij.

Snijd de taart in 2 of 3 lagen met behulp van een groot mes, een taartsnijder of een draad. Vul de taart daarna naar keuze. Zie wat recepten hierboven.

Reacties

  1. Hoi Ellouisa,

    Wil graag kitkat/m&ms taart maken, kan ik basisbeschuit. De avond daarvoor maken?

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Ellouisa,

    Wil graag kitkat/m&ms taart maken, kan ik basisbeschuit. De avond daarvoor maken?

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Ellouisa,

    Hoort er geen bakpoeder bij?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, nee in een biscuit hoort geen bakpoeder. Groetjes

      Verwijderen
    2. Hi Ellouisa,

      Ik heb zo vaak een biscuit cake proberen te maken, maar het wil maar niet lukken. De deeg komt er hartstikke plat uit de oven. Ook als ik er bakpoeder erbij doe. Hoe komt het dat die van jou zo mooi hoog is?

      Verwijderen
    3. Hoi, ik hebb geprobeerd de tips te geven die ik gebruik om hem mooi hoog te krijgen. En bekijk ook vooral de video. Belangrijk is om er nooit bakpoeder in te doen (dam rijst t teveel en zakt in), op een hoge temperatuur te bakken en om de luchtigheid in het beslag te houden. Dus bloemmengsel er niet door mixen maar luchtig scheppen. Hoop dat je er wat aan hebt.

      Verwijderen
  4. Hi Ellouissa,
    welke bakvorm gebruik jij in dit filmpje 20,24 of 26?
    Ik ben dol op jou recepten dankjewel daarvoor!

    Groetjes Lina

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hey Ellouisa,
    kan je zelf versiering er op doen want ik wil namelijk witte chocola erop doen zou dat kunnen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik deze basis voor wat uitgebreidere taarten, met slagroom bijv. Maar je kunt er ook chocolade overheen doen. Wel zou het nog goed zijn om hem eerst door te snijden en te vullen met bijv slagroom

      Verwijderen
  6. Hallo Ellouisa,
    Ik heb de taart nu twee keer gemaakt en waar hij voor smaak niets onder doet, kan het uiterlijk beter.
    Beide keren rees de taart ongelijkmatig. Ook zakte hij in, waardoor het een vreemd bobbelig geheel werd. Hoe kan ik het beter doen om dit te voorkomen?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten