Kletskoppen - Ellouisa bakt Hollands!

Ellouisa bakt Hollands!


Een nieuwe maand en weer een nieuw Hollands baksel. Ik heb inmiddels al heel wat Hollandse baksels gebakken: boerencakeFriese oranjekoekgevulde koekeneierkoekenbokkepootjesslagroomtaartBrabantse worstenbroodjesboterkoekoliebollengevuld speculaasLimburgse appelvlaaiBossche bollenroze koeken en natuurlijk appeltaart! (Klik op de namen voor de recepten)

Deze maand heb ik voor kletskoppen gekozen, de bekende krokante koekjes met nootjes uit de supermarkt. Je kunt pinda's gebruiken, maar traditioneel worden ze met amandelen gemaakt. Ze zijn echt heel makkelijk te maken en de baktijd is kort. Bovendien heb je weinig nodig, dus als je snel wat zelfgebakken lekkers op tafel wil zetten, is dit een ideaal recept. Ik heb het recept van de blog Zoetrecepten gebruikt. Een superleuke blog trouwens!



Ingrediënten voor ongeveer 25 stuks:
150 gr lichtbruine basterdsuiker
60 gr roomboter
60 gr bloem
60 gr gepelde amandelen
1/2 tl kaneel
Snufje zout
3 el water

Bereiding:
Meng bloem met zout en kaneel. Hak de amandelen grof. Smelt in een steelpannetje de boter op laag vuur. Als het helemaal gesmolten is, zet je het vuur uit en roer je de suiker eb het water erdoor tot het goed gemengd is. Voeg het bloemmengsel toe en roer tot je geen klontjes meer ziet. Doe dan de amandelen erbij en roer goed. Het moet een stevig mengsel zijn. 

Bedek een bakplaat met bakpapier en maak met 2 theelepels hoopjes op je bakplaat. Doe ongeveer 6-9 hoopjes op een bakplaat want ze lopen heel erg uit! Maak de hoopjes niet groter dan een 2 euromunt, anders heb je straks een grote bakplaatkletskop. 



Verwarm je oven voor op 180 graden hetelucht (of 200 elektrisch). Zet de koekjes 6-8 minuten in de oven en hou ze in de gaten dat ze niet te donker worden. Als ze mooi van kleur zijn haal je de bakplaat uit de oven en laat je de kletskoppen op de bakplaat eerst uitharden voor je ze eraf haalt en op een rooster verder laat afkoelen. Ik gebruik 2 bakplaten, zodat je de volgende vast in de oven kunt doen als de eerste lading nog staat af te koelen.



Reacties

  1. Mijn dochter heeft een koemelk/lactose allergie ,ik maak de koekjes met soyaboter.Ze zijn ook fantastisch lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die pestkoppen zijn heel lekker

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten