vrijdag 21 oktober 2016

Zelfgemaakte tomatenpuree


Zoals jullie inmiddels wel weten kook ik het liefst zonder pakjes en zakjes. Dat gaat prima, maar sommige dingen gebruikte ik nog wel steeds vanuit de supermarkt, zoals tomatenpuree. Ik zocht naar een recept om het zelf te maken en heb het nu 2 keer gemaakt, wat een pure smaak heeft dat zeg! Het is wel iets minder geconcentreerd dan uit een blikje, dus je hebt er wat meer van nodig en je moet misschien aan de smaak wennen, maar het is echt heerlijk! En je proef meteen hoe kunstmatig het uit de blikjes eigenlijk smaakt. Die zal ik trouwens niet helemaal verbannen hoor, want vaak is het ook wel makkelijk als ik snel wat wil maken. Maar als ik de tijd heb, dan maak ik de puree lekker zelf!

Ik had deze keer 2 megatomaten van de Turkse winkel, die wogen samen 800 gram. Maar je kunt allerlei soorten tomaten nemen. Doordat je het inkookt komt er vanzelf veel smaak aan.


Ingredi├źnten voor 50 gram puree:
750 gr tomaten, geschild en in stukken
2 el olijfolie
1 tl zout
1 tl zwarte peper
(Italiaanse kruiden, als je het voor pastasaus gebruikt, anders weglaten)

Bereiding:
Doe de tomaatstukken in een pannetje met wat olijfolie en doe zout en peper erbij. Meng goed en breng aan de kook. Zet dan op laag vuur met de deksel op de pan voor een uurtje. Geen water toevoegen, wel af en toe roeren. Haal na een uur de deksel van de pan en laat zonder deksel helemaal inkoken tot je een dikke pasta overhoudt. Daar zitten nog allerlei stukjes in, dus druk dit door een zeef. Bewaar in een goed afgesloten potje in de koelkast (2-3 dagen) of vries het in. Maar beter is nog om het dezelfde of volgende dag te gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten