Cakerol


Ik weet nog goed dat ik bijna bang was om een cakerol uit te proberen, bang dat de cake zou scheuren of breken, dat je hem niet op kon rollen of dat alle vulling eruit zou komen aan de uiteinden. Nu ging de eerste keer inderdaad niet erg goed, ik liet de cake gewoon open en bloot afkoelen, waardoor hij niet meer op te rollen was en aan alle kanten scheurde en brak. Gelukkig heb ik het niet opgegeven en ging ik op zoek naar tips voor de perfecte cakerol. Met als resultaat dat ik nu heerlijke cakerollen kan maken. Als je deze vergelijkt met die aardbeienrollen uit de winkel.... eigenlijk kun je ze niet eens vergelijken, deze is zoveel lekkerder! Een zachte, luchtige cake, gevuld met zelfgeklopte slagroom en jam. En je kunt deze als basis gebruiken voor vele variaties!

Volg het recept nauwkeurig op en bekijk de video en hij kan niet mislukken! 



Bekijk de video op mijn youtubekanaal:


Ingrediënten:
4 eieren
120 gr suiker

120 gr bloem

4 el heet water
Snufje zout
Vulling:
3 el jam naar keuze (ik gebruik viervruchtenjam)
200 ml slagroom
2 el poedersuiker
1 zakje klopfix (slagroomversteviger)
125 gr mascarpone



Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht) en bekleed je bakplaat met bakpapier (je moet hem namelijk meteen bakken). Scheid de eieren in wit en geel (zie de video) en klop de eiwitten stijf met een snufje zout en de helft van de suiker. 

Mix de eigelen met het hete water en de rest van de suiker tot een dikke lichtgele crème. Schep de eiwitten op de eigeelcrème en zeef de bloem erboven. Schep dit luchtig door elkaar (niet mixen of roeren!!!) en zorg dat het goed gemengd is (geen klontjes meer en een luchtige massa). 


Schep dit op de bakplaat en strijk het glad (eventueel even schudden zodat het gelijk verdeeld is). Bak de cake 10-12 minuten en haal uit de oven. Draai hem om op een vel bakpapier. Besprenkel het bakpapier met wat druppels koud water en haal het bakpapier er voorzichtig af. Rol de cake meteen op IN de theedoek en laat hem zo afkoelen. 


Maal de jam fijn met een staafmixer en klop de slagroom stijf met de klopfix en poedersuiker. Mix de mascarpone erdoor. 

Rol de cakerol weer open en bestrijk met de jam en dan met de room. Rol dan weer op en laat minimaal een uur in de koelkast opstijven. Bestrooi met poedersuiker en snijd dan in plakken.

Reacties

  1. Mag je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Liever niet, daar zit bakpoeder in en dan rijst het teveel waardoor het weer instort.

      Verwijderen
    2. Liever niet, daar zit bakpoeder in en dan rijst het teveel waardoor het weer instort.

      Verwijderen
  2. Heb m net gemaakt, morgen nog wat poeder suiker overheen en klaar is kees, ben er reuze trots op

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mag ik je een tip geven? Als je de cake uit de oven haalt kun je hem beter op een vel bakpapier met suiker doen of op een schone theedoek die je lichtvochtig hebt gemaakt of zoals ik altijd doe een theedoek bestrooien met wat suiker. Dan blijft ie helemaal niet plakken. Dan blijft de buitenkant ook gewoon mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik wil hier graag een red velvet rolcake van maken. Wat moet ik dan toevoegen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rode kleurstof toevoegen en wat cacao (80 gr bloem en 40 gr cacao)

      Verwijderen
    2. Rode kleurstof toevoegen en wat cacao (80 gr bloem en 40 gr cacao)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten