Speculaascake


Een cake met speculaassmaak stond al tijden op mijn lijstje om eens te maken en zeker in de sinterklaasperiode is dat een ideale tijd natuurlijk. Ik maakte de cake op basis van mijn boerencake recept en deed hem in mijn Nordic Ware bundt vorm. Witte chocolade en pecannoten erover en smullen maar!

De vorm kun je bij bol.com halen, klik hier om hem te bestellen (hij is nu in de aanbieding!). Echt mijn lievelingsvorm, niet alleen hoe hij eruit ziet, maar vooral omdat hij erg goed is. Ik heb nog nooit een vastgeplakte cake gehad met deze vorm.


Ingrediënten:
250 gr roomboter op kamertemperatuur
175 gr suiker
4 eieren
8 gr bakpoeder (half zakje)
3 el koek- en speculaaskruiden (kruidenrek in supermarkt)
250 gr bloem
Extra:
100 gr witte chocolade
Handje pecannoten, grof gehakt

Bereiding:
Verwarm je oven voor op 175 graden (hetelucht 160).
Doe de boter (zorg echt dat deze zacht is, maar niet gesmolten!) en de suiker in je beslagkom en mix dit tot een romig mengsel. Het moet niet meer knarsen, dan is de suiker goed opgenomen. Dit duurt wel een paar minuten. Doe de eieren dan in een andere beslagkom en doe in een pannetje heet water uit de kraan. Zet je kom met eieren erboven en klop met een garde voor een minuut of 3 tot de eieren licht zijn verwarmd. Zet het niet op het vuur! Mix de eieren dan in delen door het botermengsel. Voeg pas wat meer ei toe als het eerste gedeelte is opgenomen. Als het goed is, moet het beslag nu niet gaan schiften, omdat je de eieren hebt verwarmd. En dat zorgt straks voor een beter resultaat! Meng bloem met bakpoeder en zeef erboven, doe ook de koek- en speculaaskruiden erbij. Mix dit er goed door. Je krijgt een dik en romig beslag. 

Vet je bakvorm in met een mengsel van 1 tl zachte boter, 1 tl zonnebloemolie en 1 tl bloem. Dit werkt perfect! Schep het beslag erin en strijk glad.

Bak in het midden van de oven voor een uur en controleer of je cake gaar is door er een sateprikker of mes in te steken. Als deze er schoon uitkomt, is hij gaar. Zit er nog beslag op, zet hem dan nog 5 minuten terug en controleer daarna opnieuw. Is hij gaar, zet dan op een rooster en laat 10 minuten in de vorm afkoelen. Stort daarna op het rooster en laat verder afkoelen.

Smelt de witte chocolade au bain marie of in de magnetron en verdeel over de cake. Garneer met de gehakte pecannoten.

Reacties

  1. Dat ziet er prachtig uit!! En wat zal hij lekker smaken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In de uitleg van de bereiding staat dat er ook citroenrasp bij de boter+suiker moet, maar hoeveel doe je er dan precies in? Want het staat nl. niet bij de ingrediënten ;). Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeps dat is blijven staan in de tekst omdat ik mijn recept voor boerencake gad gekopieerd. In deze cake hoeft geen citroenrasp. Ik ga t aanpassen, thanks!

      Verwijderen
  3. Ellouisa, in wat voor bakvorm kunnen we deze cake alsnog maken als we dus geen NordicWare vorm hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uhm een gewone langwerpige, een ronde vorm of een rechthoek van 25x35 bijv

      Verwijderen
    2. Uhm een gewone langwerpige, een ronde vorm of een rechthoek van 25x35 bijv

      Verwijderen
  4. Deze vandaag gemaakt, stond al lang op mijn lijstje en wat was ie lekker!! Echt een succes en voor herhaling vatbaar!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten