vrijdag 30 december 2016

Homemade crackers - foodblogswap


Hebben jullie wel eens zelf crackers gemaakt? Ik maakte ze deze maand voor het eerst, voor de foodblogswap van deze maand. Ik mocht wat kiezen van Pienskeuken, wat weer lastig was hoor. Pauline (Pien) houdt net als ik van het koken zonder pakjes en zakjes. Ik heb een aantal recepten opgeslagen en op het laatste moment voor de crackers gekozen. De bami met veel groenten en een van de vele burgers op haar blog ga ik zeker nog eens maken!

De crackers zijn natuurlijk niet hetzelfde als in de winkel, ze zijn iets compacter, maar wel krokant! Ik heb ze met kaas en met jam gegeten en dat was erg lekker, ik ga ze zeker vaker maken!

Oh en voor ik het vergeet, Pauline maakte ooit eens mijn kiptajine uit de oven voor de foodblogswap. Zij deed er alleen zoete aardappel in, leuk idee!


Ingredi├źnten voor ongeveer 12 stuks:
125 gr volkoren (spelt)meel (ik gebruikte abdij speltmeel van AH)
125 gr havervlokken of havermout
60 gr sesamzaad
50 gr gemengde pitten (zonnebloem, pompoen, lijnzaad, pijnboom)
1 tl zout
45 ml (sesam)olie
180 ml water

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht.  Meng het meel met de havervlokken, sesamzaad, pitten en zout. Doe de olie erbij en dan het water. Meng dit goed met een pollepel door elkaar. 

Neem een vel bakpapier en druk het mengsel daar een beetje op uit. Leg er dan een ander vel bakpapier op en rol het deeg met een deegroller platter tot ongeveer een halve cm dikte. Zorg dat je en mooi rechthoek krijgt (of vierkant) dat op je bakplaat past. Leg het vel op je bakplaat en snijd alvast crackers uit. Ik kreeg er 12 uit. 

Bak de crackers in ongeveer 15 tot 20 minuten mooi goudbruin en knapperig.
Laat de sesamcrackers afkoelen op het rooster.

In een goed afgesloten trommel zijn deze sesamcrackers wel 2 weken houdbaar. 

2 opmerkingen:

  1. Ik heb nog nooit zelf crackers gemaakt, weet niet precies waarom... Was gewoon gemakkelijk om ze kant en klaar te kopen. Maar moet het toch eens proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen