Hazelnoot-schuimtaart


In januari ben ik niet toegekomen aan een Hollands baksel, maar dat maak ik nu dubbel en dwars goed met deze overheerlijke hazelnoot-schuimtaart! Een taart die op menig verjaardag op tafel staat en vaak snel op is. Ik wilde hem al jaren maken en nu eindelijk eens geprobeerd. En wat is hij lekker zeg, echt de lekkerste taart die ik ooit heb gemaakt! Knapperig hazelnootschuim met een laagje pure chocolade en een vulling van heerlijke mokka botercrème en geroosterde hazelnoten. Het kost even wat tijd, omdat het schuim 1.5 uur in de oven moet drogen, maar verder is hij niet erg moeilijk om te maken. Ik heb uiteraard weer een video voor jullie gemaakt, zodat jullie kunnen zien hoe je de taart maakt.

Ik heb trouwens van 8 verschillende recepten een eigen versie gemaakt en daarbij behoorlijk wat minder suiker gedaan dan in de originele recepten stond. En de taart is nu perfect van smaak, niet te zoet, maar wel zoet genoeg. Ik heb er ook voor gekozen om de zijkanten open te laten (zag ik op google voorbij komen), maar je kunt de zijkanten ook dichtsmeren met de botercrème en dan gehakte hazelnoten er tegenaan plakken. Zo kun je variëren met het uiterlijk van deze taart.


Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:


Ingrediënten voor een taart van 20 cm:
4 eiwitten
125 gr suiker
100 gr poedersuiker
Snufje zout
100 gr hazelnoten
2 el maizena
Vulling:
75 gr pure chocolade
4 eiwitten
225 gr suiker
325 gr roomboter op kamertemperatuur
1 el oploskoffie
1 el kokend water
75 gr hazelnoten

Bereiding:
Begin met het roosteren van alle hazelnoten. Je legt ze op een bakplaat (eventueel met bakpapier) en zet ze 5-10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden hetelucht (elektrische oven 200) tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze iets afkoelen en leg er 8-12 apart (afhankelijk van hoeveel toefjes je straks maakt). De rest maal je in een hakmolen of keukenmachine fijn (zorg dat het net geen poeder is).

Nu maken we het schuim. De eiwitten doe je in een kom met het snufje zout. Mix even los en voeg dan al mixend de beide suikers toe. Mix nu zo'n 10-15 minuten op hoge snelheid tot je een stevig en dik schuim hebt. Als je de gardes eruit haalt, moeten er pieken ontstaan. En de kom moet je op zijn kop kunnen houden (zie de video voor een voorbeeld).

Meng 75 gr van de fijngemalen hazelnoten met de maïzena en schep op het schuimmengsel. Schep in een paar slagen erdoor. Niet mixen, kloppen of hard roeren, maar kort erdoor scheppen.

Verwarm je oven voor op 130 graden hetelucht of 150 elektrisch. 
Teken op bakpapier 3 cirkels van 20 cm doorsnede (bijv. met een bord of springvorm). Leg op 2 bakplaten. Verdeel schuim met behulp van een spuitzak zonder mondje of gewoon met een lepel over de cirkels. Gebruik je een heteluchtoven, dan kun je de bakplaten tegelijk in de oven zetten en halverwege omwisselen. Bij een elektrische oven moet je helaas achter elkaar bakken. Het schuim moet 1-1.5 uur in de oven staan en dan mooi gaar, droog en krokant zijn. Laat in de oven afkoelen tot de bodems helemaal koud zijn.

Los de oploskoffie op in de eetlepel water en laat in de koelkast afkoelen.
Zet een steelpannetje met een klein laagje water erin op laag vuur. Zet de kom van je mixer erop en giet de eiwitten erin. Voeg de suiker toe en begin meteen met roeren. Blijf steeds roeren, een paar minuten tot je ziet dat de suiker begint op te lossen. Neem wat eiwit tussen je vingers en wrijf. Voel je geen korrels meer, dan is het klaar. Vooral niet meer blijven verwarmen, dan gaat het stollen!

Zet de kom in je mixer (of gebruik en handmixer) en mix zo'n 10 minuten tot een dikke meringue. Het is goed als het glanzend is, stijve pieken vormt en je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het eruit valt. Zorg dat de boter echt op kamertemperatuur is, niet hard en niet gesmolten. Laat de meringue 5 minuten staan n mix dan klontje voor klontje de boter erdoor. Tenslotte de koffie erdoor mixen en je crème is klaar.

Doe 1/3 van de crème in een spuitzak met stervormig spuitmondje. Ik gebruik 1m van wilton, die kun je hier bij bol.com kopen. Zet de botercrème even apart, maar niet in de koelkast. Smelt de pure chocolade in de magnetron of au bain marie en smeer de schuimbodems ermee in. Bestrooi met de overige gehakte hazelnoten. 

Voor de hazelnoten smelt je de suiker in een koekenpan met dikke bodem tot karamel. Prik een sateprikker in elke hazelnoot en leg klaar. Zet ook een braadslede klaar met aluminiumfolie erop en daarop een rooster. Dompel steeds een hazelnootje in de karamel en leg op de rand van het rooster zodat de overtollige karamel eraf kan druipen. Je krijgt dan als het goed is een mooi puntje eraan. 

Nu gaan we de taart opbouwen. Begin met een bodem die je op een bord legt (tip: spuit wat botercrème eronder zodat je taart niet verschuift). Bestrijk met de helft van de botercrème en doe er nog een bodem op. De resterende botercrème erop en dan de bovenkant (je kunt de zijkanten ook dichtsmeren met crème en hier gehakte hazelnoten tegenaan drukken, maar je kunt de taart ook open laten).
Versier die met toefjes botercrème uit de spuitzak en doe op ieder toefje een hazelnoot. Of maak langs de rand een krans van crème en garneer met de hazelnoten en bijv. mokkaboontjes.

Zet de taart in de koelkast om op te stijven (de botercrème is lekkerder als hij wat opgesteven is in de koelkast).


Reacties

  1. Klinkt echt verrukkelijk, ik ga 'm zeker een keer maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben zo blij met jouw recept met minder suiker! Ik wilde heel graag een mokka schuimtaart voor de verjaardag van mijn dochter maken, maar ik vind ze vaak veel te zoet. Ik ga nu jouw recept proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja he dat vond ik dus ook! Deze is perfect van smaal zo.

      Verwijderen
    2. Ja he dat vond ik dus ook! Deze is perfect van smaal zo.

      Verwijderen
  3. Lieve Ellouisa ik heb jou recept gebruikt maar in een ander jasje.ik heb er een ijstaart van gemaakt.dank voor t delen van je recept superrrr lekker.groetjes Fatima

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit is echt een goed recept! Het was mijn eerste hazelnootschuimtaart maar hij viel bij iedereen in de smaak. Ik heb jouw recept gekozen omdat er geen ingewikkelde dingen in zaten. Gewoon heerlijk! Bedankt! Gr Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mag ik vragen welke roomboter je hebt gebruikt? Ik krijg hem nog niet zo luchtig geklopt. Had nu gezouten roomboter gekocht, dus twijfel of dat wel de juiste is. Gr Ingrid.

      Verwijderen
  5. Moet ik gezouten, of ongezouten roomboter gebruiken? Gr Ingrid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi ingrid, ongezouten roomboter. Gezouten heeft een zoute smaak... Maar die zou op zich goed opklopbaar moeten zijn. Hij moet echt op kamertemperatuur zijn en minimaal 10 min mixen

      Verwijderen
    2. Hoi ingrid, ongezouten roomboter. Gezouten heeft een zoute smaak... Maar die zou op zich goed opklopbaar moeten zijn. Hij moet echt op kamertemperatuur zijn en minimaal 10 min mixen

      Verwijderen
  6. Echt een fijn recept! Het kost even tijd, maar het is niet moeilijk en het resultaat is fantastisch!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Elouisa,
    Kan je als vulling ook slagroom met mascarpone gebruiken?.
    Groetjes Naima

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb jouw recept voor het schuim gebruikt, maar ik had echt te weinig aan 4 eiwitten, ook 6 waren niet genoeg ( M). Dus in het vervolg ga ik 6 eieren L of 8 M gebruiken. Verder een fijn recept, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mag je hiervopr ook de gehakte geroosterde hazelnoten vd lidl gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Kan ik het invriezen als het klaar is.ik maak kleine ge bakjes er van .is zo lekker

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten