zondag 9 april 2017

Speltkoekjes met karamel - foodblogswap


Normaal gesproken plaatsen we het recept voor de foodblogswap pas aan het eind van de maand, maar ik vertrek donderdag voor 4 weken op vakantie, dus de mijne komt wat eerder. Ik mocht deze maand kiezen van Deb's bakery and kitchen, een van mijn favo blogs! Debby is moeder van twee zoons en blogt allerlei lekkere recepten! Eerst alleen baksels, maar nu ook "kooksels". Erg leuk om te volgen! Ik heb Debby ook een keer ontmoet bij de Koffietijd bakwedstrijd (kwam er pas later achter dat zij het was, maargoed). Haar tompoucetaart had ik eerder al bij mijn favorieten gezet, maar daar ben ik niet aan toegekomen (ga ik zeker nog wel maken hoor!). Ik wilde wat simpelers maken in de laatste dagen voor mijn vakantie (je kent t wel, alles op het laatste moment). Ik kwam allerlei lekkers tegen, zoals deze honey nutbars, de appel-karamel cheesecake die ze maakte voor de koffietijd bakwedstrijd, deze schattige roosjes met citroencrème en deze chocolate chip hazelnootkoeken. Weer lastig kiezen dus! Ik koos uiteindelijk voor deze speltkoekjes, omdat ik nog flink wat speltmeel had en ook nog een restje gepofte rijst van de granola die ik altijd zelf maak.

Het resultaat is verrassend lekker, ietwat knapperige koekjes met stukjes gepofte rijst en ik heb er mini karamelfudge blokjes door gedaan, erg lekker! Ik heb trouwens gewoon bolletjes gerold en geen plakjes van een staaf gesneden, en wat minder suiker gebruikt. Ging prima!


Ingrediënten voor ongeveer 30 koekjes:
200 gr speltmeel
100 gr lichtbruine basterdsuiker
1 tl bakpoeder
1 ei
Snufje zout
100 gr roomboter
30 gr gepofte rijst
30 gr mini karamel fudgeblokjes

Bereiding:
Meng boter, suiker en ei met de hand. Voeg dan speltmeel, zout en bakpoeder toe en kneed met de hand tot een samenhangend deeg. Meng dan de gepofte rijst en karamelblokjes erdoor. Bedek je bakplaat met bakpapier en maak 30 bolletjes van het deeg (ter grootte van een walnoot). Leg ze met ruimte ertussen op je bakplaat en bak ze 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160).

2 opmerkingen: