vrijdag 5 januari 2018

10x gezonde recepten voor het nieuwe jaar


Ik hoor het al weer volop om me heen, na de feestdagen willen mensen weer gezond eten. Goede voornemens of gewoon een goed gevoel na al het eten van de feestdagen. Maar wat is nou gezond? Wat de een gezond vindt, vindt de ander niet gezond genoeg of juist onnodig. Paleo, vegan, koolhydraatarm, suikervrij, glutenvrij etc. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar nooit heel erg mee bezig ben, tenminste ik volg niet een specifieke stroming... wel kook ik zonder pakjes en zakjes en zoveel mogelijk met verse ingrediënten. Ik heb van mijn blog 10 gezonde en lekkere receptjes voor jullie uitgekozen, voor een gezonde start van het nieuwe jaar!
Gekookt is bloemkool misschien een beetje saai, maar het krijgt zo'n andere smaak als je het roostert in de oven, echt heel erg lekker. Je kunt verschillende kruiden gebruiken, of alleen zout en peper, dat is ook al erg lekker. Meng met verschillende andere ingrediënten tot een lekkere salade en serveer lauwwarm of koud.Linzen zijn supergezond en ook erg voedzaam. Deze Marokkaanse versie maak ik regelmatig en mijn zoontje is er echt dol op, als je hem vraagt naar zijn lievelingseten somt hij zo een paar Marokkaanse gerechten op, waaronder deze linzen. Je kunt er nog wat stukjes vlees of kip in doen, maar vegetarisch is hij net zo lekker.Nu ik dit bord zie, krijg ik er meteen weer trek in! De heerlijk gekruide en gegrillde kip met geroosterde groenten en een zelfgemaakte hummus, jammie!Zelf kippensoep maken zonder bouillonblokje, lekker en heel gezond! Het kost je wel even wat tijd, maar je huis ruikt heerlijk naar zelfgemaakte soep, misschien voor op een zondag?Deze leuke spiesjes maakte ik voo rhet eerst in de ramadan en sindsdien een paar keer op tafel gezet. Erg lekker en zien er ook nog eens leuk uit.Omelet met aardappel en spinazie
Dit gerecht maakte mijn vader vroeger vaak bij ons thuis (hij was degene die kookte, niet mijn moeder). Ik maak het nog steeds regelmatig en het is niet alleen lekker, maar ook makkelijk en snel te maken. En vegetarisch! Pastasaus van verse tomaten
Zelf pastasaus maken kun je doen met tomaten uit blik, maar lekkerder nog is met verse tomaten die je in de oven roostert. Ze krijgen dan een heerlijke smaak. Even pureren en eventueel wat gehaktballetjes en groenten erbij bakken, pasta koken en klaar ben je! Ik maak meestal een grote hoeveelheid die ik invries, zodat ik altijd een basissaus bij de hand heb.Indiase kip met rijst
Een lekkere Indiase curry is natuurlijk altijd welkom. Echt comfortfood met koude dagen. Deze versie is er ook een van mijn vader en je maakt het niet met de vettere creme fraiche of room, maar met yoghurt. Echt ontzettend lekker, mijn zoontje is hier dol op!Slawraps met kip
Naast de Marokkaanse gerechten is dit een van de favo maaltijden van mijn zoontje. Normaal gesproken eet hij niet gauw gewone sla, maar als een bootje met kip erop gaat het er zo in. Een tip dus voor je kinderen. Je kunt trouwens alle kanten op met de vulling, gehakt, vlees, vis, garnalen, noem maar op!Kiptajine uit de oven
Deze heerlijke tajine moet je eens proberen. Je maakt hem in de oven, maar op het vuur kan ook. En heb je geen tajine, neem dan gewoon een pan of ovenschaal, dat gaat ook prima! De Marokkaanse keuken is een keuken van brood, wat niet iedereen gezond vindt of goed verdraagt (als ik het langere tijd achter elkaar eet worden mijn darmen daar ook niet blij van), maar probeer het eens met volkoren brood, dat heb je ook bij de Marokkaanse bakkers. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten