Pinda-karamelkoekjes


Als je dol bent op mijn marmerkoekjes of mijn twixkoek, dan lust je deze zeker ook! Een knapperige koeklaag, een dikke laag sticky karamel gevuld met kleine stukjes pinda en bovenop witte chocolade. Superlekker en ze zien er ook nog eens mooi uit! Ik heb ze nu in vierkantjes gesneden, maar ruitjes kan ook.



Ingrediënten voor ongeveer 30 stuks:
175 gr roomboter
150 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
1/2 tl bakpoeder
Snufje zout
2 eieren
Ongeveer 300 gr bloem
Vulling:
200 gr pinda's (geroosterd en zonder zout)
1 blikje gecondenseerde melk
60 gr roomboter
4 el lichtbruine basterdsuiker
Bovenlaag:
150 gr witte chocolade
1 tl zonnebloemolie
2 blokjes pure chocolade

Bereiding:
Meng boter met suiker en vanillesuiker (met je handen), kneed er het zout, de eieren, bloem en bakpoeder door tot je een samenhangend deeg hebt. Verpak in een plastic zakje en laat een half uur rusten in de koelkast.

Maak ondertussen de vulling door de boter te smelten in een pannetje. Roer de suiker erdoor en voeg dan de gecondenseerde melk toe. Blijf goed roeren met een garde terwijl je het aan de kook brengt op laag vuur. Laat het een paar minuten al roerende koken tot je een dikke karamel hebt. 

Hak de pinda's fijn en roer door je karamel. 

Bedek een vierkante bakvorm van 20x20 cm met bakpapier en druk hierin het deeg tot een gelijkmatige plak. Bak in een voorverwarmde oven van 180 graden (hetelucht 160) voor ongeveer 20 minuten. Haal uit de oven en verdeel de karamel erover. Strijk zo glad mogelijk en laat in de koelkast een uur opstijven.

Smelt dan de witte chocolade au bain marie met de olie en giet over de karamelvulling. Smelt ook de pure chocolade en doe dat in een boterhamzakje waar je een piepklein puntje vanaf hebt geknipt. Maak lijntjes over je witte chocolade (die moet nog nat zijn!) en ga er dan met een sateprikker door. In mijn video van mijn marmerkoekjes zie je hoe dit gaat.

Reacties

  1. Deze koekjes gemaakt voor het suikerfeest en wat waren ze super lekker! Iedereen heeft er van gesmuld. Door de verschillende laagjes en het feit dat de chocolade uit moet harden ben je er wel even mee bezig, maar het is zeker de moeite waard. Dank voor het recept

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! Ja dat klopt het kost wel even tijd inderdaad.

      Verwijderen
  2. HEy, ik ben deze aan het maken en ben bij bakken van het deeg. De bodem is opgestegen, ik begrijp niet van waar het komt. Maar mag ik de bodem in twee snijden zodanig het een dun laag van wordt. Ik weet niet goed waar het misgelopen is, nochtans ik woord voor woord het recept gevolgd ��

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry ik zie je vraag nu pas, is t nog gelukt? In principe is dat rijzen niet zo erg, hij zakt ook weer een beetje in als je de vulling erop doet.

      Verwijderen
  3. Kan je deze koekjes ook invriezen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou ik niet aanraden met de karamel. Hoe lang wil je ze bewaren?

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten