Zalmtajine


Ik krijg heel vaak de vraag of wij kerst vieren, omdat ik een Marokkaanse man heb. Ik vind het soms wel lastig om daar antwoord op te geven, want wat is kerst vieren? Voor de een is dat iets heel anders dan voor de ander. Wij vieren bijvoorbeeld niet het christelijke verhaal achter kerst, gaan ook niet naar de kerk of iets dergelijks. Het is voor ons vooral de gezelligheid van het samen zijn met je familie. Op de kerstdagen ben je allemaal vrij en is het leuk om samen te zijn. Wij doen dat met cadeautjes en lekker eten. Ik heb 3 broers, waarvan 2 met aanhang en we verdelen de verschillende gangen voor het eten onder elkaar. Dit jaar ben ik voor het hoofdgerecht aan de beurt. En dat is nog best lastig, de een houdt niet van dit, de ander lust dat niet. Maar toch komen we er elk jaar weer uit en is het eten lekker en de sfeer goed!

Ik maak trouwens ook elk jaar een doos met kerstkoekjes, omdat dat nou eenmaal het liefste is wat ik bak. De overgebleven koekjes verdelen we daarna onder iedereen, zodat er thuis ook nog van genoten kan worden.

Kerstklassieker met een twist
Vorig jaar bedacht ik een twist op een bekende kerstklassieker: de zalm. Deze Marokkaanse zalmtajine is een heerlijk hoofdgerecht voor op de kersttafel. En je hebt niet perse een tajine nodig, het kan ook in een ovenschaal. Combineer het gerecht bijvoorbeeld met een lekkere frisse salade en warm Marokkaans brood. Dit laatste kun je kopen, maar zelf maken is nog lekkerder. Ik maak graag deze kleine Marokkaanse broodjes, zodat ieder zijn eigen broodje heeft.

Ingrediënten voor 4 personen:
500 gr zalmfilet zonder huid
3 grote aardappels
3 wortels
1 rode puntpaprika
100 gr sperziebonen
2 tomaten
2 teentjes knoflook (of 1 tl knoflookpoeder)
Paar takjes platte peterselie, fijngesneden
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 tl paprikapoeder
1 tl kurkuma
1 tl komijn
1/2 tl gemberpoeder
3 el olijfolie
1 citroen

Bereiding:
Snijd de zalmfilets in 2 stukken, zodat je 4 dunne zalmfilets over houdt.
Meng voor de marinade de olijfolie met de kruiden, peterselie en uitgeperste knoflook. Snijd de citroen door en pers de helft uit. Voeg dit toe aan de marinade. Neem de helft van dit mengsel en marineer hier de zalm in.
Schil de aardappels en snijd in plakjes. Snijd de wortels in schuine plakjes. Dop de sperziebonen. Doe deze groenten bij elkaar in een pan en zet onder water. Voeg wat zout toe en laat 3 minuten koken. Giet dan af en verdeel over een tajine of ovenschaal. Laat een paar minuten afkoelen en snijd ondertussen de paprika in ringen. Schil de tomaten, haal de pitjes eruit en snijd in blokjes. Voeg dit ook toe. Meng de overgebleven marinade erdoor.

Leg de zalmfilets erop en snijd de overgebleven halve citroen in plakjes. Verdeel die over de zalm. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht 180). Dek je schaal of tajine af met aluminiumfolie en zet de schaal een half uur in de oven. Haal daarna het aluminiumfolie eraf en zet nog een minuut of 10 erin om de bovenkant mooi te laten bruinen. 

Tip: gebruik ook eens eenpersoons ovenschaaltjes, zodat iedereen zijn eigen schaaltje heeft.


Dit artikel is een samenwerking met Coop supermarkten, meer hierover lees je in mijn disclaimer.

Reacties

  1. Hoi Ellouisa,

    Dit recept lijkt mij heerlijk en zou ik graag uit willen proberen. Voor de eerste keer in de tajine! Is het ook mogelijk om de tajine op het vuur te laten pruttelen in plaats van in de oven? Kun je voor mij een schatting maken hoelang ik het dan op het vuur moet laten staan? Op het vuur denk ik niet dat ik dan een mooie knapperige korst op de zalm krijg, maar misschien wel als het nog een paar minuten de oven in gaat...? Kun je me helpen? :)

    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Was een zalig recept om te maken we hebben er van genoten.

    Groeten Jack

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kan het ook gewoon in de pan

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten