Dadelmilkshake

 Volgens mij had ik het al eerder geschreven, maar vroeger was ik niet zo gek op dadels. Of eigenlijk, ik ben er niet mee opgegroeid en toen ik ze ging proberen, waren dat gewoon de verkeerde denk ik. Die uit de supermarkt in zo'n wit schaaltje met een stokje erbij (nooit begrepen waarvoor dat diende). Droog en smaakloos vond ik ze, niets aan. Maar inmiddels weet ik wel beter! Ik heb begrepen dat er wel 400 soorten dadels zijn, wauw! Allemaal met hun eigen vorm, kleur, structuur en smaak. Sommigen zijn stevig en chewy, anderen weer klein, zacht en sticky. Zo leuk, die verschillen! 

Bij Nakheel Alya heb je allerlei soorten dadels: de kleine zwarte en zoete ajwa en de zachte en sticky sukkarydadels bijvoorbeeld. Allemaal superlekker! En nu is een deel van hun assortiment ook nog eens gewoon bij AH te verkrijgen, handig zo in de ramadan! Op hun website kun je je postcode invullen en kijken welke AH in jouw buurt ze in hun assortiment heeft. Ik heb de ajwadadels gebruikt om een heerlijke milkshake mee te maken. Deze zijn best zacht, maar toch nog wel wat steviger en taaier dan bijvoorbeeld de sukkarydadels. Maar daar is een trucje voor, stomen! Je kunt de dadels in een stoompan stomen tot ze zacht zijn en dan verwerken. Ik vond het leuk om er een lekkere shake mee te maken, iets wat in de ramadan ook veel gemaakt en gedronken wordt na zonsondergang. 

En een gewone dadelshake is lekker hoor, die maak ik vaak met banaan, avocado en melk of yoghurt. Maar wat denk je van een dadel-chocolademilkshake! Vooral de kinderen vinden dit heerlijk, maar voor jezelf is het ook echt een traktatie hoor. Zelf krijg ik het trouwens niet weg hoor nu, haha ik zit snel vol.

Ingredi├źnten voor 2 grote milkshakes:
8 ajwadadels
6 bollen chocolade roomijs
200 ml melk
100 gr pure chocolade, in blokjes
100 ml slagroom

Bereiding:
Stoom de dadels in een stoompan tot ze zacht zijn en pureer ze dan (heb je geen stoompan, in een pannetje met een klein beetje water koken kan ook, in een paar minuutjes zijn ze klaar). Laat deze puree een kwartier afkoelen. Het kan ook zijn dat ze al zacht genoeg zijn om te pureren, dan is stomen niet nodig. Verwarm de slagroom en smelt hier de chocolade in, roer tot een glad mengsel en laat dit ook een kwartier afkoelen. Doe dan het ijs in een blender, voeg de dadelpuree, melk en de helft van het chocolademengsel toe en mix dit goed. Doe de rest van het chocolademengsel in een spuitfles of spuitzak en klein glad spuitmondje.

Neem twee grote glazen en giet hierin een beetje milkshake. Spuit er wat chocoladesaus op. Giet hier weer wat shake op en herhaal dit nog 2 keer. Serveer met extra slagroom, chocoladesaus, nootjes of sprinkles en een rietje.


Dit artikel is een samenwerking met Nakheel Alya, meer hierover lees je in mijn disclaimer.

Reacties

Populaire recepten