zondag 1 maart 2015

Marokkaanse couscous met kip en groenten


Couscous wordt in Marokko vaak op vrijdag gemaakt, de heilige dag in de islam. Als men na het vrijdaggebed uit de moskee komt, staat er zo'n heerlijke schaal op tafel en aanvallen maar! Het wordt ook vaak gemaakt voor bezoek waar men erg blij mee is, als teken van gastvrijheid.

Origineel hoort het eigenlijk met (lams)vlees en groenten, maar ik geef de voorkeur aan kip. Maar dit recept kan dus ook met (lams)vlees gemaakt worden.

Gebruik bij voorkeur kipdelen of een hele kip en niet alleen kipfilet, dan is het te droog. Het stomen van de couscous lijkt erg veel werk, maar valt mee. Het duurt alleen even voor het klaar is. Je kunt de couscous ook wellen, maar dat is eigenlijk veel minder lekker vind ik. Ik stoom zelf 1 kilo in 1 keer, dat verdeel ik in vier delen. 1 deel eten we meteen die dag en de andere delen vries ik in. Zo hoef je de volgende 3 keer alleen maar kip/vlees en groenten te maken.

Ik gebruik zelf meestal de volgende groenten: tomaat, ui, courgette, pompoen, wortel en kikkererwten. Daar kun je nog meiknolletjes, witte kool of zelfs een paar aardappels bij doen als je wilt.

In dit filmpje kun je precies zien hoe ik het maak, zowel het stomen van de couscous als de kip en de groenten.







De kip/het vlees en de groenten:
Ingredienten voor 4 personen:
4 kipstukken of 1 hele kip in stukken / 1 kilo lamsvlees met bot in stukken
2 tl Zout
1 tl Zwarte peper
Beetje sambal
2 tl kurkuma
1 tl Gember
1 tl paprikapoeder
1/2 tl komijn
(Half bouillonblokje kip)
Paar takjes verse peterselie, fijngehakt
1 grote ui, geraspt
1 tomaat, geraspt
Olijfolie
500 ml kokend water
Kommetje kikkererwten (1 nacht geweekt of kant en klaar uit een pot/blik)
1 Courgette
1 grote wortel
Halve flespompoen

Bereiding:
Maak de kipdelen of het vlees schoon en bak het in wat olijfolie aan. Voeg de geraspte ui en tomaat toe en bak alles verder aan. Doe de kruiden erbij en schep alles om. Doe dan het water erbij tot de kip onderstaat en laat dit bijna gaar pruttelen (kip 45 min, lamsvlees 1,5 uur). Schil en snijd ondertussen de courgette, wortel en pompoen in lange stukken. Als je geweekte kikkererwten gebruikt, moet je die aan het begin al aan de kip toevoegen. Uit een pot/blik kan er later bij. 
Doe eerst de wortel bij de kip en laat die bijna gaar koken. Voeg dan de pompoen, courgette en kikkererwten toe en laat dit allemaal gaar pruttelen.
Schep de couscous op een bord, maak een kuil in het midden, leg daarin de kip en giet er wat saus over. Verdeel de groenten erover en geef de rest van de saus er apart bij.

Het stomen van de couscous
Hiervoor gebruik ik een recept van mmu2 (nickname op een forum), dat lukt altijd goed!
Ingredienten:
1 kilo couscous moyenne (ik gebruik Dari)
600 ml koud water
3 el zonnebloemolie
Zout
Nog 900 ml koud water
Boter
Stoompan
Bereiding:
Doe de couscous in en bak of teil en voeg 600 ml koud water toe. Meng goed met je handen of een vork en laat afgedekt 15 minuten rusten. Breng ondertussen in de onderste pan van je stoompan water aan de kook. Maak de couscous los en wrijf tussen je handen de klontjes eruit. Meng er 3 el zonnebloemolie en 1 el zout door. Doe in het bovenste gedeelte van de stoompan en laat met de deksel erop 20 minuten stomen.
Stort dan in je bak/teil en haal los me een vork. Meng dan 600 ml koud water erdoor en laat weer 15 min rusten. Wrijf dan weer tussen je handen los en de klontjes eruit. Laat 20 min stomen.
De couscous weer in je bak storten en loshalen met een vork. Meng er 300 ml koud water door en wrijf met je handen de klontjes eruit. Laat voor de laatste keer 20 min stomen en klaar is hij! Roer er nog wat boter door voor het serveren. 

6 opmerkingen:

  1. hoeveel minuten moet pompoen courgette aubergine en kikkererwten opstaan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoeveel minuten moet pompoen courgette aubergine en kikkererwten opstaan?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik heb vandaag couscous gemaakt met kip en groenten en precies gevolgd hoe jij het hebt gedaan. het ziet er alvast lekker uit. straks smullen tijdens iftar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk! En heeft het gesmaakt?

      Verwijderen
    2. ja zeker het was heerlijk. ga het vaker op deze manier maken. groet cheyma

      Verwijderen