zondag 1 maart 2015

Marokkaanse couscous


Couscous wordt in Marokko vaak op vrijdag gemaakt, de heilige dag in de islam. Als men na het vrijdaggebed uit de moskee komt, staat er zo'n heerlijke schaal op tafel en aanvallen maar! Het wordt ook vaak gemaakt voor bezoek waar men erg blij mee is, als teken van gastvrijheid. Ik maak het zowel met vlees als met kip en altijd veel groenten.

Gebruik met kip bij voorkeur kipdelen of een hele kip en niet alleen kipfilet, dan is het te droog. Met vlees kun je kiezen voor lamsvlees of kalfsvlees, neem het wel met bot. Dat wordt malser en geeft meer smaak. Ga naar je islamitische slager voor voordeliger vlees, daar kun je meer kiezen en snijden ze het in grove stukken. Het stomen van de couscous lijkt erg veel werk, maar valt mee. Het duurt alleen even voor het klaar is. Je kunt de couscous ook wellen, maar dat is eigenlijk veel minder lekker vind ik. Ik stoom zelf 1 kilo in 1 keer, dat verdeel ik in vier delen. 1 deel eten we meteen die dag en de andere delen vries ik in. Zo hoef je de volgende 3 keer alleen maar kip/vlees en groenten te maken.

Ik gebruik zelf meestal de volgende groenten: tomaat, ui, courgette, pompoen, wortel en kikkererwten. Daar kun je nog meiknolletjes, witte kool of zelfs een paar aardappels bij doen als je wilt.

In dit filmpje kun je precies zien hoe ik het maak, zowel het stomen van de couscous als de kip en de groenten.







De kip/het vlees en de groenten:
Ingredi├źnten voor 4 personen:
4 kipstukken of 1 hele kip in stukken / 1 kilo lamsvlees  of kalfsvlees met bot in stukken
2 tl zout
1 tl zwarte peper
Beetje sambal
2 tl kurkuma
1 tl gember
1 tl paprikapoeder
1/2 tl komijn
Paar takjes verse peterselie, fijngehakt
1 grote ui, geraspt
1 grote tomaat, geraspt
Olijfolie
500 ml kokend water
Kommetje kikkererwten (1 nacht geweekt of kant en klaar uit een pot/blik)
1 Courgette
2 grote wortels
Halve flespompoen


Bereiding:
Maak de kipdelen of het vlees schoon en bak het in wat olijfolie rondom bruin. Voeg de geraspte ui en tomaat toe en bak alles verder aan voor een minuut of 5-10 tot de ui mooi karamelliseert (dit geeft extra smaak!). Doe de kruiden erbij en schep alles om. Doe dan het water erbij tot de kip/het vlees onderstaat en laat dit bijna gaar pruttelen (kip 45 min, lamsvlees 1,5 uur). Schil en snijd ondertussen de courgette, wortel en pompoen in lange (ongeveer even grote) stukken. Als je geweekte kikkererwten gebruikt, moet je die aan het begin al aan de kip/vlees toevoegen. Uit een pot/blik kan er later bij. 
Doe eerst de wortel bij de kip en laat die bijna gaar koken. Voeg dan de pompoen, courgette en kikkererwten toe en laat dit allemaal gaar pruttelen.
Schep de couscous op een bord, maak een kuil in het midden, leg daarin de kip en giet er wat saus over. Verdeel de groenten erover en geef de rest van de saus er apart bij.

Het stomen van de couscous

Ingredienten:
500 gr couscous moyenne (ik gebruik Dari)
300 ml + 300 ml + 150 ml koud water
2 el zonnebloemolie
1 el zout
1 el boter
Stoompan


Bereiding:
Doe de couscous in en bak of teil en voeg 300 ml koud water toe. Meng goed met je handen of een vork en laat afgedekt 15 minuten rusten. Breng ondertussen in de onderste pan van je stoompan water aan de kook. Maak de couscous los en wrijf tussen je handen de klontjes eruit. Meng er de zonnebloemolie en zout door. Doe in het bovenste gedeelte van de stoompan en laat met de deksel erop 20 minuten stomen.


Stort dan in je bak/teil en haal los me een vork. Meng dan 300 ml koud water erdoor en laat weer 15 min rusten. Wrijf dan weer tussen je handen los en de klontjes eruit. Laat 20 min stomen.


De couscous weer in je bak storten en loshalen met een vork. Meng er 150 ml koud water door en wrijf met je handen de klontjes eruit. Proef of hij al gaar is, anders stoom je nog een keer voor 20 minuten en maak je het weer los. Roer er nog wat boter door voor het serveren. 

8 opmerkingen:

  1. hoeveel minuten moet pompoen courgette aubergine en kikkererwten opstaan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoeveel minuten moet pompoen courgette aubergine en kikkererwten opstaan?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik heb vandaag couscous gemaakt met kip en groenten en precies gevolgd hoe jij het hebt gedaan. het ziet er alvast lekker uit. straks smullen tijdens iftar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk! En heeft het gesmaakt?

      Verwijderen
    2. ja zeker het was heerlijk. ga het vaker op deze manier maken. groet cheyma

      Verwijderen
  4. Ik snap even niet..doe je de eerste keer al gelijk 600 ml water bij de couscous? Nee toch? 300ml toch? En stoom je t in totaal drie keer?

    BeantwoordenVerwijderen