Marokkaanse couscousCouscous wordt in Marokko vaak op vrijdag gemaakt, de heilige dag in de islam. Als men na het vrijdaggebed uit de moskee komt, staat er zo'n heerlijke schaal op tafel en aanvallen maar! Het wordt ook vaak gemaakt voor bezoek waar men erg blij mee is, als teken van gastvrijheid. Ik maak het zowel met vlees als met kip en altijd veel groenten.

Gebruik met kip bij voorkeur kipdelen of een hele kip en niet alleen kipfilet, dan is het te droog. Met vlees kun je kiezen voor lamsvlees of kalfsvlees, neem het wel met bot. Dat wordt malser en geeft meer smaak. Ga naar je islamitische slager voor voordeliger vlees, daar kun je meer kiezen en snijden ze het in grove stukken. Het stomen van de couscous lijkt erg veel werk, maar valt mee. Het duurt alleen even voor het klaar is. Je kunt de couscous ook wellen, maar dat is eigenlijk veel minder lekker vind ik. Ik stoom zelf 1 kilo in 1 keer, dat verdeel ik in vier delen. 1 deel eten we meteen die dag en de andere delen vries ik in. Zo hoef je de volgende 3 keer alleen maar kip/vlees en groenten te maken.

Ik gebruik zelf meestal de volgende groenten: tomaat, ui, courgette, pompoen, wortel en kikkererwten. Daar kun je nog meiknolletjes, witte kool of zelfs een paar aardappels bij doen als je wilt.

In dit filmpje kun je precies zien hoe ik het maak, zowel het stomen van de couscous als de kip en de groenten.
De kip/het vlees en de groenten:
Ingrediënten voor 4 personen:
4 kipstukken of 1 hele kip in stukken / 1 kilo lamsvlees  of kalfsvlees met bot in stukken
2 tl zout
1 tl zwarte peper
2 tl kurkuma
1 tl gember
1 tl paprikapoeder
1/2 tl komijn
Paar takjes verse peterselie, fijngehakt
Paar takjes koriander, fijngehakt
1 grote ui, gesnipperd
2 tomaten, geschild en in stukjes
Olijfolie
500 ml kokend water
Kommetje kikkererwten (1 nacht geweekt of kant en klaar uit een pot/blik)
1 Courgette
2 grote wortels
Halve flespompoen
(Evt. 2 aardappels)


Bereiding:
Maak de kipdelen of het vlees schoon en bak het in wat olijfolie rondom bruin. Voeg de ui en tomaat toe en bak alles verder aan voor een minuut of 5-10 tot de ui mooi karamelliseert (dit geeft extra smaak!). Doe de kruiden erbij en schep alles om. Doe dan het water erbij tot de kip/het vlees onderstaat en laat dit bijna gaar pruttelen (kip 45 min, lamsvlees 1,5 uur). 

Schil en snijd ondertussen de courgette, wortel en pompoen in lange (ongeveer even grote) stukken. Als je geweekte kikkererwten gebruikt, moet je die aan het begin al aan de kip/vlees toevoegen. Uit een pot/blik kan er later bij. 
Doe eerst de wortel bij de kip en laat die bijna gaar koken. Voeg dan de pompoen, courgette en kikkererwten toe en laat dit allemaal gaar pruttelen.
Schep de couscous op een bord, maak een kuil in het midden, leg daarin de kip en giet er wat saus over. Verdeel de groenten erover en geef de rest van de saus er apart bij.

Het stomen van de couscous
Ingredienten:
500 gr couscous moyenne (ik gebruik Dari)
300 ml + 300 ml koud water
2 el zonnebloemolie
1 tl zout
1 el boter
Stoompan


Bereiding:
Doe de couscous in en bak of teil en voeg 300 ml koud water toe. Meng goed met je handen of een vork en laat afgedekt 15 minuten rusten. Breng ondertussen in de onderste pan van je stoompan water aan de kook (of stoom boven je kip/vlees). 

Maak de couscous los en wrijf tussen je handen de klontjes eruit. Meng er de zonnebloemolie en zout door. Doe in het bovenste gedeelte van de stoompan en laat met de deksel erop 20 minuten stomen.

Stort dan in je bak/teil en haal los met een vork of garde. Meng dan 300 ml koud water erdoor en laat weer 15 min rusten. Wrijf dan weer tussen je handen los en de klontjes eruit. Laat 20 min stomen.


De couscous weer in je bak storten en loshalen met een vork of garde. Proef of hij al gaar is, anders stoom je nog een keer voor 20 minuten en maak je het weer los. Roer er nog wat boter door voor het serveren. 

Reacties

 1. hoeveel minuten moet pompoen courgette aubergine en kikkererwten opstaan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk 10-15 minuten, zijn snel gaar

   Verwijderen
  2. Salam Alaikum, Ellouisa mag ik aan jou vragen waar kan ik de houten ronde bak/schaal kopen waar jij de couscous in het water laat intrekken en bereid tijdens het stomen? Ik kan het nergens vinden ook geen webshop alvast bedankt.

   Adriana

   Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  4. Die schalen kan je kopen bij van die marokkaanse of turkse winkeltjes ik heb 3 maten zijn fijn

   Verwijderen
  5. SALAM ALIKOUM
   MOETEN WE BOTER IN DOEN OF MOET DAT NIET

   Verwijderen
  6. Bij de Indonesische toko hebben ze bamboe stoomschalen.

   Verwijderen
 2. hoeveel minuten moet pompoen courgette aubergine en kikkererwten opstaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb vandaag couscous gemaakt met kip en groenten en precies gevolgd hoe jij het hebt gedaan. het ziet er alvast lekker uit. straks smullen tijdens iftar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk! En heeft het gesmaakt?

   Verwijderen
  2. ja zeker het was heerlijk. ga het vaker op deze manier maken. groet cheyma

   Verwijderen
 4. Ik snap even niet..doe je de eerste keer al gelijk 600 ml water bij de couscous? Nee toch? 300ml toch? En stoom je t in totaal drie keer?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zustwr ellouisa. Ken jij koezi a djel sousou/soesoe? Ik ben opzoek naar haar couscous recept met kip. Kan jij me daar bij helpen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor het recept. Ik denk wel dat ik mijn vertrouwde snel klaar couscous blijf gebruiken. Het is een werkje! groetjes Hester

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kan het zijn dat er een foutje in je recept staat? Moet het niet 1 theelepel zout ipv 1 eetlepel zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vond een eetlepel echt mega zout en dacht hoe kan dit nou want heb de couscous eerder gemaakt volgens jouw recept (en toen was fat niet het geval).

  Op de site staat naast bovenstaand recept ook een apart recept voor enkel couscous stomen en daarin staat voor 500 gram couscous een theelepel zout. Een theelepel op 500 gram bevalt mij beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik stoom het 3 keer doe er geen boter bij ik doe knor plaats van zout

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik 2-3× afhankelijk van of t na 2 keer al gaar is. Knorr heb ik juist eruit gelaten, wil dat zo min mogelijk gebruiken.

   Verwijderen
 11. Hoeveel rozijnen of krenten moet ik aanhouden?? En wanneer voeg ik deze toe?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi mag ik wat vragen ras el hanout bij welk soort vlees kan het omdat ik het niet zie bij de kip en het lamsvlees recept van je heb hett lam al een paar x gemaakt echt heel lekker vr gr

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ras el hanout gebruik ik alleen bij harira, bij couscous en tajines nooit. Het verschilt per regio, maar in mijn omgeving gebruikt niemand ras el hanout in die gerechten...

   Verwijderen
 13. Dank je wel voor je geweldige recept ! En indd knor weg laten en smen ook het is een gezond gerecht met knor en smen maak je het juist ongezond mee meestal is het riff gedeelte daar geen fan van omdat smaak van de kruiden en groenten al heel veel smaak geven besaha iedereen

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Assalaam Aleykum,
  Als ik ras el hanout zou willen toevoegen, kan ik dat gelijk met de andere kruiden doen? En 1/2 tl zou genoeg moeten zijn, toch? Kan ik ook gedroogd pruimen indoen en wanneer zou ik die kunnen toevoegen? Ziet er lekker uit ;) JazaakhAllah

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb vandaag fijne couscous gemaakt van Dari, alles was perfect maar mijn couscous voelde heel droog aan. Wat heb ik verkeerd gedaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Beste, Ellouisa, dankje voor het recept maar vooral voor het stomen van de couscous en hoe je dat stapsgewijs duidelijk hebt gemaakt. De couscous is jammmmy dankje

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dag lieve Ellousia,

  Je recept wordt hier vaak gemaakt vooral het stomen van de couscous. Inmiddels heb ik ontdekt dat je beter 1 el olie bij stap 1 kan voegen dat scheelt veel werk. Dat was de tip van mijn moeder.

  Enorm bedankt voor je duidelijke uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Voor een hele kip heb ik meer water nodig dan 500 ml

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ellouisa. bedankt voor je recept heerlijk.
  ik heb nog wel een vraag. ik had meer groentes gebruikt. waardoor alles niet onder het water stond en dus niet snel gaar was. ook was de smaak van de jus veranderd.
  toen ik alleen het vlees mengsel met jus had vond k het nog lekkerder.
  dus mijn vraag hoe kan ik meer jus krijgen. of kan k de groentes apart koken en hoe doe k dat dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. ellouisa. bedankt voor je recept heerlijk.
  ik heb nog wel een vraag. ik had meer groentes gebruikt. waardoor alles niet onder het water stond en dus niet snel gaar was. ook was de smaak van de jus veranderd.
  toen ik alleen het vlees mengsel met jus had vond k het nog lekkerder.
  dus mijn vraag hoe kan ik meer jus krijgen. of kan k de groentes apart koken en hoe doe k dat dan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi je kunt n paar dingen doen:
   - Vlees uit de pan haken, groenten in de saus zidat deze onderstaan en vlees erop leggen
   - Ofharde groenten in de saus en zachtere bovenop, vuur wat hoger en deksel dicht
   - Of extra water erbij met ook extra kruiden

   Verwijderen
 21. ik heb de couscous al meerdere keren gemaakt heerlijk recept

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Lukt altijd is altijd weer een succes! Wij genieten er elke keer weer van.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Bedankt voor je recept, ik heb het vorige week gemaakt en vanavond heb ik gasten en maak ik het opnieuw. En ja gestoomde couscous is echt véél lekkerder! Voortaan met dank aan jou stoom ik altijd netjes 3 keer. WOW lekkerrrrrrr

  BeantwoordenVerwijderen
 24. zo fijn jouw recepten, verwarmend en omhullend, fijn om mensen mee te verwennen!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten