Kumpir - Turkse gepofte aardappel met toppings

 Kumpir, ik had er vroeger nog nooit van gehoord. Wel van gepofte aardappel natuurlijk en ook dat je daar verschillende toppings op kunt doen. Maar dat het in de Turkse keuken echt een specifiek gerecht is (vooral streetfood), daar kwam ik pas een tijdje geleden achter. Het komt oorspronkelijk uit de Joegoslavische keuken trouwens. Ik had eerder een recept hier online gezet, maar dat deed eigenlijk geen eer aan de echte kumpir. Pas toen ik in een kookprogramma zag hoe het echt werd gemaakt (namelijk door boter en kaas door de aardappel te prakken voordat je de toppings erop doet), heb ik besloten om dat recept weg te halen en te vervangen door een nieuwe. En dit is toch zo lekker he! In Turkije zijn er zelfs wedstrijden wie de lekkerste kumpir maakt en vind je overal streetfoodkarretjes of busjes waar je dit kunt eten. Je kunt er echt vanalles op doen, wat je maar wilt! Ik koos zelf voor wortel, paprika, komkommer, augurk, rode ui, olijven en kip, maar neem vooral wat je zelf lekker vindt. En bovenop hoort een sausje, ook daarin kun je je fantasie gebruiken en steeds weer variëren. Maar zelf houd ik van Griekse yoghurt, dat geeft er een beetje frisheid aan, heerlijk.

Overigens hebben ze in Turkije speciale aardappels hiervoor, die je in Nederland soms bij Turkse winkels kunt vinden. Maar gewone grote kruimige aardappels (of pofaardappels) kun je ook prima gebruiken.

Ingrediënten voor 3 personen:
3 grote kruimige aardappels
100 gr geraspte kaas
50 gr roomboter
2 wortels, geraspt
1 rode puntpaprika in blokjes
Halve komkommer in blokjes
8 augurken, in stukjes
50 gr olijven in ringetjes
Halve rode ui, gesnipperd
1 kipfilet in blokjes
1 tl kipkruiden
50 gr Griekse yoghurt of een saus naar keuze (bijv andalouse, knoflook of mosterdsaus)
Zout en peper naar smaak

Bereiding:
Verpak de aardappels ieder in een stuk aluminiumfolie en leg ze in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 180) voor 50-60 minuten tot ze gaar zijn. Maak ondertussen de toppings door alle groenten te snijden en de kipblokjes gaar te bakken in wat olijfolie. Verdeel deze over verschillende schaaltjes. Als je aardappel gaar is, haal je de aluminiumfolie eraf en snijd je hem open. Doe er een klontje boter op en strooi en royaal kaas over. Laat dit even smelten en prak lekker door je aardappel heen, maar zorg dat je aardappelschil mooi blijft. 

Verdeel de toppings erover en garneer met zout en peper en een sausje naar smaak.

Reacties

Populaire recepten