donderdag 2 juli 2015

Caesarsalade

Een heerlijke salade, de favoriet van mijn man!


Veel mensen associeren caesar salade met de Romeinse leider Julius Caesar of zien het als iets typisch Amerikaans. Beiden zijn echter onjuist. Naamgever van de eenvoudige salade met onder andere sla, tomaat, croutons, olijfolie en parmezaanse kaas zou Caesar Cardini zijn, een in San Diego wonende eigenaar van een hotel-restaurant in het Mexicaanse Tijuana van Italiaanse afkomst.

Het meest vertelde verhaal is dat Cardini moest improviseren toen hij tijdens de drukte rond de Fourth of July door zijn belangrijkste voorraden heen was. De salade die hij maakte bestond feitelijk uit alles dat hij nog in huis had. Dit verklaart ook waarom er verschillende varianten zijn ontstaan voor het recept voor caesar salade.


 Ik maak hem op mijn eigen manier met bruin brood voor de croutons en gebraden kipfilet. Je kunt ook gerookte of gepocheerde kipfilet nemen, maar persoonlijk vind ik dit de lekkerste versie.

Ingredienten:
Sla naar keuze (kropsla is het lekkerst)
2 boterhammen of een ciabattabroodje
Olijfolie
Zout en peper
Parmezaanse kaas (vers of in zakje)
1 gekookt ei in partjes
2 tomaten in partjes
2 kipfilets, bruin gebakken in olie of boter met kruiden naar keuze (ik heb cajunkruiden gebruikt)
Dressing:
1 el mayonaise
1 tl mosterd
1 el yoghurt
Citroensap naar smaak
Zout en peper

Bereiding:
Was de sla goed en besprenkel met citroensap. Verdeel over een schaal. Leg hierop de ei- en tomaatpartjes.
Snijd de korsten van de boterhammen en snijd in blokjes (niet te klein) of snijd het ciabattabroodje in blokjes. Meng met olijfolie en klein beetje zout en peper. Leg op een bakplaat en bak ze 5 minuten op 220 graden (let op dat ze niet verbranden!). Snijd de gebraden kipfilet in plakjes en leg op de sla. Bestrooi met de croutons en geschaafse parmezaanse kaas.
Klop voor de dressing de ingredienten door elkaar en verdeel over de salade.

Echt een heerlijke salade!
Ik serveer m met aardappelpartjes uit de oven voor een volledige maaltijd.

1 opmerking: