Marmerkoekjes
IEDEREEN vindt deze koekjes lekker, dat beloof ik je! Ik heb ze nu al tientallen keren gemaakt en iedereen die ze heeft gegeten, was er gek op! Met het suikerfeest maak ik ze nu standaard en voor een feest neem ik ze ook vaak mee. Als je eenmaal door hebt hoe je ze moet maken, zijn ze makkelijk te maken. Je maakt 1 bakplaat en je hebt meteen een stuk of 40 koekjes.
Ook de versiering valt reuze mee. Ik heb een foto gemaakt van het trekken van de lijntjes. Belangrijk is dat je de lijnen eerst in de lengte trekt en er dan in de breedte met een mes of sateprikker doorheen gaat, anders kom je nooit aan zo'n mooi patroon.
Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:
Ingrediënten voor
ongeveer 30-40 stuks (afhankelijk van hoe groot je ze snijdt):
500 gr ongezouten pinda’s
200 gr biscuitjes naar keuze (bijv. mariabiscuitjes)
1 blikje gecondenseerde melk (397gr)
2 eetl honing
2 eetl cacao (of nesquick)
1 theel kaneel
1 zakje vanillesuiker
400 gr witte chocolade en 50 gr pure chocolade
Zonnebloemolie
Bereiding:
Maal de pinda’s grof in een hakmolen of doe de pinda’s in
een theedoek en sla ze met een deegroller kleiner. Maal ook de biscuitjes grof
en meng met de pinda’s. Voeg cacao, kaneel en vanillesuiker toe en meng goed.
Doe dan de gecondenseerde melk en honing erbij en meng met een houten pollepel
(dit is wat plakkerig, dus stevig mengen). Je krijgt nu een kleverig mengsel.
Neem je bakplaat en bedek met bakpapier. Stort hierop de
vulling en druk met je handen een beetje uit. Leg er nu een stuk plastic folie
op en rol met een klein deegrollertje of een klein glas de vulling glad over de
bakplaat. Zorg ervoor dat je een gelijkmatig en glad oppervlak krijgt.
Smelt de helft van de witte chocolade met 1 eetl
zonnebloemolie au bain-marie: hiervoor breek je de chocolade in stukken en doe
je het in een schaal samen met de zonnebloemolie. Doe een klein laagje water in
een steelpannetje en breng aan de kook. Zet het vuur dan laag en de schaal erop
(de onderkant van de schaal mag het water niet raken). Laat dit rustig smelten
en roer mooi glad.
Giet over de vulling op de bakplaat en strijk uit met een
lepel. Schud je bakplaat dan even heen en weer zodat de chocolade mooi glad
wordt. Zet ongeveer een half uur in de koelkast om hard te worden. Als de
chocolade hard is geworden smelt je de andere helft van de witte chocolade op
dezelfde manier. Ook smelt je de pure chocolade met 1 tl zonnebloemolie op
dezelfde manier. Doe de pure chocolade in een boterhamzakje.
Haal de hard geworden plaat uit de koelkast en til met
behulp van het bakpapier uit de vorm. Draai dan om en leg ondersteboven in je
bakplaat. Trek het bakpapier eraf. Giet hierover de witte chocolade die je net
gesmolten hebt en strijk weer mooi glad (desnoods even schudden). Knip dan van
je boterhamzakje een piepklein puntje zodat je een heel klein gaatje krijgt.
Spuit hierdoor de chocolade in lange lijnen op je koek (van links naar rechts).
Het geeft niet als de lijntjes wat scheef zijn of door elkaar lopen, en houdt
er ongeveer een halve cm tussen.
Neem dan een sateprikker en trek hiermee door de lijnen heen
van boven naar beneden en van beneden naar boven (om en om dus). Hiermee krijg
je het mooie marmerpatroon.
Laat de koek in een half uur in de koelkast hard worden.
Snijd met een aardappelschilmesje de randjes eraf en snijd dan in lange repen.
Snijd hier vierkantjes of ruitjes van. Bewaar de koeken in een trommel in de
koelkast.
Tips:
* Kun je geen ongezouten pinda’s vinden, spoel dan gezouten
pinda’s goed af met warm water en laat een paar uur in een theedoek drogen.
* De blikjes gecondenseerde melk staan vaak bij de
koffiemelk óf bij de Oosterse producten zoals kokosmelk.
* Wil je een melkchocoladeversie, neem dan 200 gr
melkchocolade en 200 gr pure chocolade en gebruik 50 gr witte chocolade voor de
streepjes.
* Hoe kleiner je bakplaat, hoe dikker de koekjes zullen
zijn. Soms is het even zoeken welke plaat voor jou het mooiste resultaat
oplevert.
* Zorg ervoor dat je chocolade goed hard is voor je gaat
snijden en gebruik echt een aardappelschilmesje, dat werkt het best!
Waaaau ziet het zo mooi eruit. Ik wilde altijd weten hoe je dat mooie patroon krijgt en de trucje is de sateprikker. Geweldig! Bedankt voor het recept :-)
BeantwoordenVerwijderenhet trucje!
VerwijderenJa he zo makkelijk kan t zijn ;-)
BeantwoordenVerwijderenHet lekkerste recept! Inmiddels tientallen keren gemaakt en zoveel mooie reacties mogen ontvangen. Elke keer weer een feestje met speciale gelegenheden!
VerwijderenHoe lang kan je deze koekjes bewaren en hoe kan je ze het beste bewaren?
BeantwoordenVerwijderenIk doe ze in een afgesloten trommel in een koelkast.ze blijven zekerheden week goed.
VerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
VerwijderenDag Ellouisa,
BeantwoordenVerwijderenHoe groot is de bakplaat die je voor de marmerkoekjes gebruikt?
Hoi ik gebruik de bakplaat van mijn oven, die is 25x35 cm
VerwijderenHoi ik gebruik de bakplaat van mijn oven, die is 25x35 cm
VerwijderenSalam
BeantwoordenVerwijderenziet er heerlijk uit! Heb wl een vraagje moet je de gecondenseerde melk eerst stomen tot karamel of direct uit het potje?
Chokran
Salaam meid, je kunt het direct uit het blikje erbij doen.
BeantwoordenVerwijderenSalaam meid, je kunt het direct uit het blikje erbij doen.
BeantwoordenVerwijderenHoe maal je de pinda's en biscuits?
BeantwoordenVerwijderenIn een keukenmachine of hakmolen
Verwijderenkan je ook gewone melk gebruiken?
BeantwoordenVerwijderenNee dat gaat helaas niet, is te dun
VerwijderenNee dat gaat helaas niet, is te dun
Verwijderendank u mooi mooi alles
BeantwoordenVerwijderengroetjes van anne-marie
Kan je ze ook met amandelen maken of hazelnoten ?
BeantwoordenVerwijderenTbarka Allah 3lik alvast
Hey, ik ben Ellouisa niet maar je kan t waarschijk met elke noot maken, t is maar wat je zelf lekker vind :)
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je antwoord dat is lief ��
VerwijderenHallo juist een vraagje welke biscuitjes kan je gebruiken???
BeantwoordenVerwijderenMariabiscuitjes gebruik ik
VerwijderenBeste ellouisa,je recept op YouTube staat zonder kaneel en honing. Ik heb de koekjes al gemaakt maar zie nu op je site dat het er wel op moet:-(
BeantwoordenVerwijderenJa klopt dat was ik in de video vergeten. Maat dat is geen ramp hoor, ze zijn zo ook lekker!
VerwijderenJa klopt dat was ik in de video vergeten. Maat dat is geen ramp hoor, ze zijn zo ook lekker!
VerwijderenSalam bak je de pinda's eerst nog in de oven? Thnx voor het recept!
BeantwoordenVerwijderenSalaam nee ik koop gewoon geroosterde pinda's in de supermarkt.
VerwijderenSalaam nee ik koop gewoon geroosterde pinda's in de supermarkt.
Verwijderensalaam ik ben Elouissa niet maar ja beste is roosteren in de oven anders hebje geen smaak met bleke pindas. Ik maak ze ook al jaren en rooster mijn pindas altijd.
BeantwoordenVerwijderenhoe lang moeten de pindas dan in de oven roosteren en moet je ze dan ook een keer "draaien"Hoe lang moeten ze aan elke kant roosteren?
VerwijderenSalaam.
BeantwoordenVerwijderenIk heb de koekjes al 2 keer gemaakt. Wanneer ik ze aan het snijden ben brokkelen ze af :( Weet je misschien waardoor het kan komen?
Ik snijd ze altijd met een aardappelschilmesje, dat gaat perfect.
VerwijderenIk snijd ze altijd met een aardappelschilmesje, dat gaat perfect.
VerwijderenSalaam, ik heb een vraag, kan je de honing en vanillesuiker ook weglaten?
BeantwoordenVerwijderenJa dat kan
VerwijderenKan ik de pinda's door pindakaas vervangen?
BeantwoordenVerwijderenKan wel, maar ik vind echte pinda's een stuk lekkerder!
VerwijderenIk heb het recept geprobeer maar het is niet gelukt. Ik denk dat 2 etlepels honing en melk zijn niet genoeg. Omdat ik geen plakkerig gekregen. Bij snijden gaat alles los
BeantwoordenVerwijderenWaarschijnlijk heb je het niet stevig genoeg plat gerold, dat is echt van belang om een samenhangende vulling te krijgen.
VerwijderenHoe heb je de mengen stevig en plakkerig gekregen ? Want met 2 eetl honing en 395 blik gecondenseerde melk krijg he geen plakkerig vooral het is 500 gr pinda + 200 biscuitjes.
BeantwoordenVerwijderenBij mij wordt het perfect plakkerig, vaak heb ik zelfs geen honing nodig, omdat het te nattig is...
VerwijderenHangt er ook vanaf hoe fijn of grof je de pinda's hakt, hoe fijner hoe plakkeriger. Maar een bite is ook lekker dus wat ik vaak doe is een deel fijn malen zodat ik zeker weet dat het gaat binden en de rest zo grof hakken als ik lekker vind.
VerwijderenSalaam, heb ook even een vraagje. Waar heb je die mini deegroller gekocht? Alvast bedankt
BeantwoordenVerwijderenOoit bij lidl gehaald, maar die hebben ze niet altijd. Je kunt ook een klein theeglaasje gebruiken
VerwijderenDe vorige keer waren ze echt superr!!! �� nu heb ik perongeluk teveel olie bij de chocolade gedaan geloof ik want hij word niet hard na een halfuur. Of zou het nog goed komen ��
BeantwoordenVerwijderenEn nog gelukt? Komt waarschijnlijk door het warme weer. Bij mij duurt ook de ene keer langer dan de andere keer.
VerwijderenWaarom moet je voor melk versie 200 gr melk en 200 gr puur? Kun je niet alleen 400 gr melk?
BeantwoordenVerwijderenKan ook maar dat is minder mooi van kleur en ik vind t ook minder lekker
VerwijderenKan ook maar dat is minder mooi van kleur en ik vind t ook minder lekker
VerwijderenIk krijg aanslag op mijn chocolade weet je misschien hoe dat komt?
BeantwoordenVerwijderenDoor de wisseling tussen koude koelkast en warmte daarbuiten. Niet te vaak verplaatsen dus
BeantwoordenVerwijderenWeer gemaakt en weer vlekken aub jou advies��
VerwijderenWelke chocolade gebruik je? Daar kan het ook aan liggen
VerwijderenIs het dan beter dat ik hem gelijk op een koele plek zet als hij uit de koelkast komt? Of moet eerst de choclade laten afkoelen en dan pas in de koelkast kan je me aub een goede tip geven?
BeantwoordenVerwijderenIk zet het meteen in de koelkast en bewaar ze erna ook altijd in de koelkast
BeantwoordenVerwijderenWat ook lekker is, een beetje anijs er door of sesam, super recept je kan hier leuk mee varieren en iedereen is er gek op😄
BeantwoordenVerwijderenBedankt!!!
Kan je het invriezen?
BeantwoordenVerwijderenNee dat gaat niet maar je kunt ze zeker een week in de koelkast bewaren.
VerwijderenSalam .. normaal kan je ze wel invriezen hoor .. als ik te veel gemaakt heb doe ik ze en bakkes en in de vriezer .. niet te vlug laten ontdooien naar het er uithalen
VerwijderenHoi je hebt wel een heel kleine bakplaat dat is niey van een normale oven ? Die van mij is echt super groot wat kan ik best gebruikten?
BeantwoordenVerwijderenDat lijkt zo,maar is echt van de oven hoor.
VerwijderenHet doortrekken van de lijnen met een sateprikker lukte mij niet. De witte chocolade was meteen hard geworden. Hoe kan ik dit vermijden moet ik meer zonnebloemolie doen ?
BeantwoordenVerwijderenIk denk het. Bij mij wordt het nooit zp snel hard...
VerwijderenAfgelopen eid dit recept gebruikt. Koekjes waren heerlijk! Dank je wel voor het recept!
BeantwoordenVerwijderenLeuk te horen!
VerwijderenHey, ik wil de koekjes heel graag maken. Maar ik ben allergisch voor noten en pinda's. Weet je hoe ik dit kan vervangen?
BeantwoordenVerwijderenJe kunt alleen de koekjes doen
VerwijderenEn dan de hoeveelheid koekjes verdubbelen bijvoorbeeld?
VerwijderenJa idd
VerwijderenSmehli nsawlik chhal cm fih fel 9azdir (groet 40x28?
BeantwoordenVerwijderenIn verband met de gecondenseerde melk moet je die erbij doen of mag je ook gewoon koffiemelk gebruiken.?
BeantwoordenVerwijderenNee koffiemelk kan niet, dat is te dun en smaakt niet lekker
VerwijderenKan ik het ook maken met knoppers ipv maria koekjes? Zo ja, blijft het recept verder hetzelfde?
BeantwoordenVerwijderenJa dat kan hoor
VerwijderenSalaam Alykum, Via een vriendin bij je site terecht gekomen, erg leuk! deze koekjes al een aantal keer gemaakt en ze vallen erg in de smaak, ik word zelfs gevraagd op werk om de koekjes te maken. :)
BeantwoordenVerwijderenHoe lang blijft deze goed in de koelkast en hoe lang moet ik wachten met het opdienen als ik deze uit de koelkast haal?
BeantwoordenVerwijderenBedankt alvast!
salam alaikoem...
BeantwoordenVerwijderenik zou graag willen weten of je ook alleen honing kan gebruiken ... dus geen gecondenseerde melk?
ALvast bedankt voor de reactie
Kan in gecondenseerde melk gebruiken met suiker ?
BeantwoordenVerwijderenJa die gebruik ik ook
VerwijderenSalaam. Gebruik je gesuikerde of ongesuikerde geconcentreerde melk?
BeantwoordenVerwijderenNet gezien van wel hhhh
VerwijderenHoi ik heb een vraagje, hoelang kan je dit bewaren en kan het ook in de vriezer bewaard worden als je veel wilt maken?
BeantwoordenVerwijderenSalam!
BeantwoordenVerwijderenHoe kan ik ze het beste bewaren? En ook als het warm is?