Marokkaanse kip uit de oven



Een van de meest bekeken recepten op mijn blog (en ook een waar het meest naar gezocht wordt) is de Marokkaanse kip uit de oven, een van mijn avoriete Marokkaanse gerechten. Een heerlijk krokant gebraden kippetje in een kruidige saus met ui en olijven. Geserveerd met (zelfgebakken) frietjes, gebakken amandelen en eventueel wat gekookte eieren.

Ik heb nu een video gemaakt van de bereiding, die vind je op mijn instagramkanaal, klik hier.

Sommigen bereiden de kip meteen in de oven, anderen stoven hem eerst in een pan met ui en kruiden en laat hem dan nog in de oven lekker krokant en goudbruin bakken. Je kunt hem na het stoven ook in een pan met wat olie bakken, dat heet djaj mhammer

Gebruik bij voorkeur een kip die niet zwaarder is dan 1 kilo, die zijn het lekkerst (al vind ik de kippen hier in Nederland niet te vergelijken met die in Marokko!).



Ingrediënten:
1 hele kip, goed schoongemaakt (zie hieronder of video)
Half bosje koriander
Half bosje platte peterselie
Zout en peper
2 teentjes knoflook
1 grote ui en 1 kleine ui
1 tl Gember 
1 tl komijn
1/2 tl paprikapoeder
1 tl Kurkuma
Olijfolie
Roomboter
Olijven
Handje gepelde en gebakken amandelen

Bereiding:
Maak de kip goed schoon (zie uitleg hieronder of de video). Hak de koriander en peterselie fijn en rasp de kleine ui. Meng dat samen met de knoflook. Voeg kruiden toe (van alles 1 theelepeltje ongeveer) en wat olijfolie (ongeveer 3 eetlepels). Smeer hiermee de kip in (ook aan de binnenkant) en onder het vel. Bind de pootjes samen met een touwtje (keukentouw of flosdraad :D). Laat dit lekker marineren.

Doe dan wat olie in een pan (niet te veel er zit ook al in de marinade) en leg de kip erin. Bak aan alle kanten aan. Zorg dat hij uiteindelijk met de borst naar beneden ligt. Voeg de rest van de marinade ook toe en doe er dan de geraspte grote ui bij. Meng goed en voeg 600 ml kokend water toe (tot de helft van de kip). Breng aan de kook, doe de deksel op de pan en laat de kip gaar worden in ongeveer 40 min tot een uur. Draai tussentijds 1 keer om.

Verwarm de oven voor op 225 graden en leg in een braadslede een vel bakpapier. Leg de kip met de rug naar boven op het bakpapier en smeer in met wat boter. 

Zet hem in de oven en laat aan een kant bruin braden. Als die kant bruin is, draai je hem om en laat je de andere kant bruin worden.

Bak ondertussen de amandelen in wat olie tot ze goudbruin zijn. De achtergebleven saus laat je indikken op hoog vuur en zonder deksel en doe de olijven daarbij.

Als de kip klaar is op een bord leggen, saus en olijven eromheen doen. Tenslotte de amandelen erover strooien en eventueel zelfgemaakte frietjes. Lekker met Marokkaans brood erbij.

Ik maak de kip schoon op de volgende manier (geleerd van Zahira):


Staartje van de kip (met geel vet erin) moet weg.

Nekvel lossnijden en overtollige verwijderen

Topjes van pootjes en vleugels eraf snijden

Alle eventueel aanwezige veertjes eruit trekken (mes of pincet)

Bij kontje overtollige huid links en rechts wegsnijden
In een bak water in je gootsteen doen met een halve citroen, ui en een scheut azijn
Ga dan met je hand in de kip en trek bij de kont ook het overtollige vet eraf
Veel zout erover strooien en “scrubben” 
Hierna goed uitspoelen
Laat haar in een vergiet uitlekken en droog haar af

Reacties

  1. Komijn? Ik doe dat nooit in mamita of kip?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan, niet iedereen maakt het op dezelfde manier. Ik heb Door de jaren heen verschillende versies geprobeerd, maar deze is echt t lekkerst.

      Verwijderen
    2. Ik heb het precies zo gemaakt. En het is inderdaad echt lekker!!

      Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb de kip gemaakt was lekker ook de jus, alleen vond de smaak in de kip zelf minder. Misschien moet ik de volgende keer wat inkepingen maken was ik vergeten en goed onder het velletje de marinade insmeren? Wat denk jij? Sommige doen citroen en knoflook samen met kruiden en dan een dag marineren?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb dit recept 2x gemaakt en het was super lekker. Mn familie vond t ook erg lekker. Thanks, door jou kan ik nu kip maken haha

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hoi Ellouisa, ik heb je video gekeken, maar daar lijkt het alsof je wel een eetlepel van alle kruiden hebt, terwijl in je recept staat dat er een theelepel van alle kruiden moet. Of heb je gewoon een theelepel met een grote kop erop genomen? groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! Neehoor ik heb echt een theelepel gebruikt. Het bordje waar de kruiden op liggen is een klein gebaksbordje.

      Verwijderen
  6. oooo, nou ik heb sinds gister 2 kippen in de marinade staan, die ik vanavond ga bakken. Volgens mij heb ik misschien een beetje veel gebruikt ;). We zullen het proeven vanavond! Ik laat weten hoe ze smaakten! Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoeveel heb je nu gedaan dan van de kruiden? Ik ben benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een eetlepel is wel heel veel hahahahaha

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoeveel tl moet je doen voor 2 kippen elouisa

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 1.5 tot 2. Ik zou eerst 1.5 doen kun je altijd nog toevoegen als de saus te flauw is

      Verwijderen
  10. Top recept!! Echt waar. Overheerlijk en vanaf de eerste keer een succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bij mij was die zeer geslaagd dit is zeker voor herhaling vat aar ellouisa dank je wel

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Doe je al het velvan de kip? Valt de kip dan niet uit elkaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ja ik haal alles eraf. Als je de poten samenbindt valt het niet uit elkaar

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ja ik haal alles eraf. Als je de poten samenbindt valt het niet uit elkaar

    BeantwoordenVerwijderen
  15. heb hem vandaag gemaakt super goed gelukt !! x

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ziet er goed uit. Wat bedoel je hiermee?

    " Leg de kip met de rug naar boven op het bakpapier en smeer in met wat boter."

    Wat moet er ingesmeerd worden??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De rug :) en als die goudbruin is draai je m om en smeer je de borst in.

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    3. Wat moet er ingesmeerd worden? ����

      Verwijderen
  17. Recept ziet er goed uit dus ga het een deze dagen zeker proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ellouisa bedankt voor super recept, ik was aan het zoeken al een tijdtje naar een nieuwe versie van kip tajine die ik al jaren kook. En deze is geweldig, ik heb die gisteren gemaakt en was super lekker. Ik had nog nadat heb ik de kip in de oven gedaan in die saus die was in de pan nog aardappels en wortels gekookt, toen ze gaar waren eruit gehaald en liet de saus indikken. Lekker met marokkaans brood voor mijn jongens en voor mij met wok groenten.;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. koop i.p.v. supermarktkip goede kip uit Belgie of Frankrijk

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Dank je wel voor het delen van al je heerlijke recepten :)

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Voor hoeveel personen is dit recept? Vast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  22. 3-6 personen. Hangt er een beetje vanaf wat je erbij serveert en hoe groot de eters zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Heerlijk ik die het nu zo uit mijn hoofd

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Het kan gewoon met saffraan uit de jumbo of ah?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja maar ik gebruik het inmiddel sniet meer. Ik bedoelde de saffraanpoeder uit Marokkaanse winkels mee, maar dat blijkt gewoon kleurstof te zijn. Ik ga het ok uit het recept halen

      Verwijderen
  25. Kan je dit ook met kippenbouten maken zo ja hoeveel stuks zodat ik de zelfde kruiden kan aan houden?

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Wat een vreselijk lekker recept Ellouisa!
    Dit is de eerste keer dat het resultaat smaakt zoals in een goed Marokkaans restaurant. Misschien wel beter ... Heerlijk.
    Ik heb zelf nog een kleine variatie aangebracht door de kip voordat ie de oven ingaat nog even met honing te besprenkelen, en er als garnering abrikozen en dadels bij te doen. En de olijven heb ik achterwege gelaten.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Hee ellouisa. Wat is het recept als je het met kipvleugels maakt of kipdrumsticks?
    Hoor het graag van je

    BeantwoordenVerwijderen
  28. deze marokaanse kip hetzelfde als mn schoonmoeder super lekker !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. ik wil dit recept maken maar dan met kipfilet of kippebouten hoe werkt dit? en moet je de ui persee raspen of kan je het ook gewoon klein snijden? groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Je kunt 1 kilo nemen dan en dezelfde ingrediënten verder. Ik zou trouwens alleen kipfilet niet aanraden of je moet kippendijfilet nemen. Raspen geeft de beste saus vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Je kunt 1 kilo nemen dan en dezelfde ingrediënten verder. Ik zou trouwens alleen kipfilet niet aanraden of je moet kippendijfilet nemen. Raspen geeft de beste saus vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Hey Ellouisa, er is me 1 ding onduidelijk. Moet ik de kip alleen met de kruiden, olie en koriander en peterselie marineren? Want wat moet ik dan doen met de knoflook en ui? In het recept staat als je hem in de pan gaat aanbakken dat ik dan de rest van de marinade en vervolgens de grote ui moet toevoegen. Dit snap ik niet helemaal. Hij staat in de marinade maar ik geloof dat ik het helemaal fout heb gedaan! Wat bedoel je met de rest van de marinade? En is het de bedoeling dat je de kleine ui gebruikt wanneer je hem in de marinade zet? Groentjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi layla sorry ik ben vast te laat, maar hoop dat het gelukt is.
      Ik gebruik een kleine ui met de kruiden voor het marineren van de kip. Als je de kip dan in de pan doet hou je nog wat van die marinade over en die gooi je erbij. Dan doe je ook de grote ui erbij. Zolang je alles gebruikt, kan er niks mis gaan eigenlijk :)

      Is het nog gelukt?

      groetjes ellouisa

      Verwijderen
    2. Hey Ellouisa,

      Sorry voor de late reactie. Ik had al de ui gebruikt om te marineren haha maar het was wel gelukt en het was heerlijk :)
      Een keer daarna heb ik het helemaal op jou manier gedaan en was het nog beter!

      Dankjewel en groetjes.

      Verwijderen
  33. Hoi Layla,

    De ui en de knoflook worden ook gezien als kruiden om te marineren. Je houdt wat van de ui over om deze later nog apart kan toevoegen in de pan.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Ik marineer de kip altijd in de pan waar ik de kip in aanbraad.. Dan verlies je bijna niks van je marinade en het scheelt ook in de afwas!

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Hoi, hoezo doe je de kip niet direct in de oven?

    Mijn moeder zegt dat met deze methode de kip uitdroogt.

    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan heb je niet deze lekkere saus. Ik maak het al 10 jaar zo en geen last van droge kip gehad :D

      Verwijderen
  36. Heerlijk. De saus is ook echt goed gelukt. Heb er ook gekookte eieren bij gedaan, mm. Erg fijn de filmpjes erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Heerlijk recept, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Haai, ik wil 2 kippen maken. Moet ik dan 1200 ml water of gewoon nog 600 ml? Graag hopelijk antwoord! Haha dank !

    BeantwoordenVerwijderen
  39. kapot lekkere kip was je maar mijn vrouw oelalaa wat kan jij koken ik kook nu jaren met jou recepten afz man 30 jaar

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Bedankt voor dit top recept! Wat hebben we genoten.

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Hoi! Ik wil je recept gaan maken met 3 kippenbouten. Hoe lang zou jij die in de pan laten garen? Net zo lang als de hele kip? Of korter? En hoe lang daarna in de oven?
    Dank je wel!!

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Het smaakt zoals het eruit ziet . Echt lekker !!

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Beste kiprecept ever!
    Hartelijk dank voor het delen.

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Hoi lieverd
    Ziet er heerlijk uit!
    een vraagje …hoe maak jij die saus erbij met lever en kip maag?

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Heerlijk, vandaag weer gemaakt. Als ik 2 kippen wil doen moet ik dan alles verdubbelen ook het water?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk! Dat hangt af van de grootte van je pan, als ze naast elkasr passen hoeft dat nier.

      Verwijderen
  46. bedankt voor al je heerlijke recepten,zeker de glutenvrije we zijn(mijn familie)fan!!! carlo.

    BeantwoordenVerwijderen
  47. Heerlijk en beste recept ever. Heb voor het eerst kip gemaakt met jouw recept en was meteen een succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  48. Hoi! Hoe kan je het beste de restjes van dit gerecht opnieuw opwarmen? Gewoon alles op een bord en dan in de oven?
    Bedankt! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hangt er een beetje vanaf wat er over is. Je kunt in een pan of in de oven doen (maar niet op een bord).

      Verwijderen
  49. Salaam alaikum,

    Mijn kip staat al in de koelkast voor morgen, maar ik heb het vel erop gelaten. Is dit erg?

    BeantwoordenVerwijderen
  50. Salaam alaikum,

    Mijn saus is helaas niet ingedikt. Waar kan dit aan liggen? Teveel water of teveel olie?

    BeantwoordenVerwijderen
  51. Je deed er toch eerst een tomaat in?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten