Harira, Marokkaanse ramadansoep
De ramadan staat weer voor de deur en voor Marokkanen geen ramadan zonder harira! De tomatensoep met kikkerertwen bevat allerlei belangrijke stoffen die nodig zijn voor je lichaam na een dag vasten. Ik maak hem ook elk jaar en wissel dan wel af met andere soepen, maar de harira blijft favoriet. Het recept dat ik gebruik heb ik van Mirjam en bevat geen zakjes tomatensoep zoals sommige anderen gebruiken. Persoonlijk vind ik dat het lekkerst! Anders vind ik het net tomatensoep met kikkererwten. Maar ieder zijn eigen voorkeur, dus maak het vooral zoals jij het wilt.
Buiten de ramadan kun je de soep uiteraard ook eten hoor, lekker met een hapje erbij of voor de lunch. Als voorgerecht kan ook, maar de soep is best vullend dus eet daarna niet te zwaar.
Met de video maak je de soep nu ook gemakkelijk zelf!
Met de video maak je de soep nu ook gemakkelijk zelf!
Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:
Ingredienten voor 6 kommen soep:
5 tomaten, ontveld
1 grote ui
Klein bosje bladselderij
Paar takjes peterselie en koriander
1 el ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel, te koop bij Marokkaanse winkels)
1 tl gember
1 tl kurkuma
2 tl zout (kan later eventueel meer bij)
1,5 tl zwarte peper
1 blikje tomatenpuree
1/2 tl kaneel
200 gr lams of kalfsvlees in blokjes
Kommetje kikkererwten, geweekt
1 grote ui
Klein bosje bladselderij
Paar takjes peterselie en koriander
1 el ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel, te koop bij Marokkaanse winkels)
1 tl gember
1 tl kurkuma
2 tl zout (kan later eventueel meer bij)
1,5 tl zwarte peper
1 blikje tomatenpuree
1/2 tl kaneel
200 gr lams of kalfsvlees in blokjes
Kommetje kikkererwten, geweekt
Vermicelli (hoeveelheid naar keuze)
2 el bloem
Bereiding:
Bak de vleesblokjes in wat olie aan. Bak dan de tomatenpuree mee om de zurigheid eraf te krijgen. Maal in een blender de tomaten en ui met de peterselie en selderij fijn. Voeg dit aan het vlees toe, doe de kruiden erbij en bak mee. Vul de blender met 1 liter water en voeg dit toe (last restjes tomaat en ui gewoon zitten en giet mee in de pan). Doe nog een halve liter water erbij. Breng aan de kook en laat dit 1 tot 1.5 uur koken op laag vuur.
Voeg dan de kikkererwten toe. Aan de kook brengen en nog een half uurtje laten koken. Nu gaan we de soep binden met bloem: doe 2 el bloem in een kom en voeg een halve liter koud water toe terwijl je goed blijft roeren. Roer tot je geen klontjes meer ziet en voeg dan al roerend toe aan je soep. Zorg dat je echt goed roert om klontjes in je soep te voorkomen. Laat dit nog een minuut of 20 gaar worden.
Tenslotte de vermicelli erbij en dit gaar laten worden in 5-10 minuten.
kan je het ook zonder vlees maken?
BeantwoordenVerwijderengroetjes
Vlees geeft je harira meer smaak, maar je hebt vast wel nog een lekkere soep zonder vlees.
VerwijderenIk maak het zonder vlees maar ik doe de kaneel er ook niet bij en doe er wel een bouillon blokje bij en hij smaakt top!
VerwijderenHoeveel water voeg in totaal toe? 2 liter?
BeantwoordenVerwijderenHoeveel liter inhoud heeft jouw blender? Dan kan ik inschatten hoeveel water te gebruiken.
BeantwoordenVerwijderenAlvast dank voor je reactie!
Ik hen dec tekst iets aangepast, zo moet t d duidelijk zijn! Succes alvast!
BeantwoordenVerwijderentop !
BeantwoordenVerwijderenIk ben heel benieuwd naar de ervaringen ik vond het iets te zuur
BeantwoordenVerwijderenDat is nou de pure tomatensmaak ;) hoelang heb je t laten koken?
BeantwoordenVerwijderenAls ik het goed begrijp moet je dus gelijk 1.5 liter water erbij doen? En daarna nog een Havelte liter koud water?
BeantwoordenVerwijderenJa klopt!
Verwijderenellouisa gewoon hoe het in je recept stond.
BeantwoordenVerwijderenIk heb m laatst gemaakt en het is zeker een succes. Wel heb ik ipv tomatenpuree 3 eetlepels tomatensoep uit n pakkie gebruikt. Ook heb ik op het einde meer water moeten toevoegen want de soep was te dik. Bedankt voor het recept��
BeantwoordenVerwijderenkan je alles verdubbelen om een grote pan harira te krijgen?
BeantwoordenVerwijderen2 blikjes gepelde tomaten smaakt ook heel goed.
BeantwoordenVerwijderenIk zou graag willen maken voor 2 personen wat is dan de verhouding van alles?
BeantwoordenVerwijderenGr
Dat is best lastig te zeggen eigenlijk. Ik zou de helft van alles nemen en dan heb je evt net iets te veel
VerwijderenDat is best lastig te zeggen eigenlijk. Ik zou de helft van alles nemen en dan heb je evt net iets te veel
VerwijderenSalaam aleikoem. Vraagje ik doe altijd boulion in me soep. Anders vind ik het flauwtjes doe jij dat ook of echt alleen kruiden?
BeantwoordenVerwijderenWa aleikoum salaam, ja ik doe echt alleen kruiden erin en smaakt lekker gekruid en pittig!
Verwijderenhallo, ik ben gek op soepen en deze heb ik nog nooit gemaakt dus....maar ik had 1 vraagje.
BeantwoordenVerwijderenik heb geleerd dat je de tomatenpuree uit die kleine blikjes altijd moet 'ontzuren' door deze even mee te bakken. is er in dit recept expres voor gekozen om dit niet te doen ?
Ja dat kun je even doen, maar het hoeft op zich niet.
VerwijderenSelam aleikom.
BeantwoordenVerwijderenIk heb al een aantal keer harira proberen maken met andere recepten, en dit mislukte echt altijd.
Ik heb deze keer jouw recept gebruikt, en het is de eerste keer dat het me lukt, het was echt lekkerr..
bedankt om je recept te delen xxx
Grtjes uit Belgie
Salaam wat leuk om te horen!!
VerwijderenSalaam wat leuk om te horen!!
VerwijderenSalaam alaaikum.
BeantwoordenVerwijderenIk heb deze soep zojuist gemaakt en moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit zon slecht harira heb gegeten.
Ik heb al jouw stappen gevolgd maar wat mij verbaasd is dat er staat 1 blik tomatenpuree maar in jouw video laat je 1eet of theelepel zien?
Erg jammer terwijl jouw andere recepten echt heerlijk en duidelijk zijn..
Salam dat is erg jammer om te horen. Ik denkt toch dat je dan wat verkeerd hebt gedaan. Ik maak m al jaren op deze manier en krijg ook al jaren positieve reacties erop. In de video heb ik de soep met de helft van de ingrediënten gemaakt, vandaar. Maar die ene eetlepel meer of minder kan nooit je soep verpesten hoor...
BeantwoordenVerwijderenHallo
BeantwoordenVerwijderenHeerlijke harira��
ik zou graag meer groenten toevoegen. Zou dit mogelijk zijn?
Groetjes
Je kunt er vanalles in doen, maar personlijk vind ik dat niet in een harira horen...
VerwijderenJa dat kan gewoon hoor.doe ik ook altijd.is juist lekkerder!
BeantwoordenVerwijderenIk doe bloemkool.wortel en brocolli erbij.
Heerlijk recept! Na jaren uitproberen, heb ik eindelijk een recept gevonden die smaakt zoals mijn moeders Harira. Dankjewel voor het delen!
BeantwoordenVerwijderenDankje voor het delen van je recept. Heb het niet letterlijk gevolgd. Ik heb geen tomaatpuree gebruikt, en linzen heb ik niet geweekt, heb gelijk samen met vlees in de pan
BeantwoordenVerwijderengedaan en de bloem heb ik eerst met een beetje water gemengd. :). Maar denk niet dat t uitmaakt qua smaak. Ik vind t zo wat makelijker. Was mn 1e keer dat ik harira had gemaakt. Super blij
Goedemorgen. Ik dacht dat het met gehakt gemaakt werd klopt dat of kan dat ook gr mea
BeantwoordenVerwijderenHoi nee met gehakt niet hoor :-)
VerwijderenHi Ellouisa in je recept staat dat je de tomatenpuree direct na de kruiden en tomaten uit mengsel doet en in je YouTube is het pas na 1 of 1.5 uur koken... Wat is het beste ?
BeantwoordenVerwijderenHet beste is aan t begin meebakkenbzodat de zurigheid eraf
VerwijderenHey, in jouw filmpje gebruik jij 6 kruiden, maar op jouw ingrediënten lijst staan er maar 5 op. Welke kruiden gebruik je in totaal?? X
BeantwoordenVerwijderenOja ik zie t. Denk dat dat kaneel is. Dat gebruik ik wel altijd, ik ga t recept aanpassen.
VerwijderenHey elouise. Vraagje over de tomatenblikje is dat een kleine tomateb blikje of die iets groter. En moet je het hele tomaten blikje of hoeveel tl precies??
BeantwoordenVerwijderenZo'n klein blikje en helemaal :-)
VerwijderenIk heb je soep gemaakt en het was heerlijk. Heel erg bedankt voor het delen van je lekkere recept!
BeantwoordenVerwijderenGraag gedaan en leuk te horen! :-)
VerwijderenIk heb je soep gemaakt. Het was lekker, Masha Allah. Ik heb wel mijn eigen draai aan gegeven. Maar t was lekker ;) JazaakhAllah Khair
BeantwoordenVerwijderenHeerlijke harira maar het meel mengseltje klopt niet een half liter water met 2 eetlepels meel is te waterig waardoor het de harira te waterig blijft.
BeantwoordenVerwijderenBij mij wel... maar je kunt altijd meer gebruiken of wat meer vermicelli. Of even op hoger vuur zonder deksel laten indikken.
VerwijderenHey. Welke kruiden kan ik het beste gebruiken ipv ras el hanout ? Aangezien elke ras el hanout anders is
BeantwoordenVerwijderenJa dat is lastig, juisr omdat het verschilt. Ik haal de mijne in marokko dus weet niet wat erin zit helaas...
VerwijderenIk haal altijd zo'n grote bus bij de Marokkaanse supermarkt die is echt goed
VerwijderenSalaamoe halaykoem heb deze Ramadan jou recept gebruikt en het is goed gelukt. Jazaka allahou khayren voor je recept. Wil vandaag meer maken, want het raakt snel op zo lekker vinden ze het haha. Moet ik dan alles verdubbelen of alleen het water??
BeantwoordenVerwijderenSalaam wat leuk te horen! Je moet dan alles verdubbelen.
VerwijderenTop dank je wel voor je snelle reactie ga ik er gelijk mee aan de slag ��
VerwijderenBeste Harira die er is!!
BeantwoordenVerwijderenHoi, ik heb deze gemaakt ,goed gelukt, iedereen vond het heerlijk dankjewel voor het delen
BeantwoordenVerwijderenKan iemand me uitleggen wat het voor nut heeft om de soep 1,5 uur te laten koken??? De groenten die je erin hebt verdwijnen al de gezonde vezels uit lijkt mij. Ik maak vaak soep met bijv. Zakje ovengroenten of iets dergelijks maar das echt 20 minuten koken en klaar. En super lekker.
BeantwoordenVerwijderenEen soep met verse tomaten moet lang pruttelen, de smaak wordt dan alleen maar beter. Probeer maar eens. Dit is geen groentensoep oid die kook je kort idd
VerwijderenOké dat wist ik dus niet. Dankjewel voor je reactie en de tip👍
VerwijderenSelaam aleikoem
BeantwoordenVerwijderenJe bent de koriander vergeten te benoemen. Maar die zal wel op het laatst moeten?