zondag 21 mei 2017

Harira, Marokkaanse ramadansoep


De ramadan staat weer voor de deur en voor Marokkanen geen ramadan zonder harira! De tomatensoep met kikkerertwen bevat allerlei belangrijke stoffen die nodig zijn voor je lichaam na een dag vasten. Ik maak hem ook elk jaar en wissel dan wel af met andere soepen, maar de harira blijft favoriet. Het recept dat ik gebruik heb ik van Mirjam en bevat geen zakjes tomatensoep zoals sommige anderen gebruiken. Persoonlijk vind ik dat het lekkerst! Anders vind ik het net tomatensoep met kikkererwten. Maar ieder zijn eigen voorkeur, dus maak het vooral zoals jij het wilt.

Buiten de ramadan kun je de soep uiteraard ook eten hoor, lekker met een hapje erbij of voor de lunch. Als voorgerecht kan ook, maar de soep is best vullend dus eet daarna niet te zwaar.

Met de video maak je de soep nu ook  gemakkelijk zelf!


Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:

Ingredienten voor 6 kommen soep:
5 tomaten, ontveld

1 grote ui

Klein bosje bladselderij

Paar takjes peterselie en koriander

1 el ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel, te koop bij Marokkaanse winkels)

1 tl gember

1 tl kurkuma

2 tl zout (kan later eventueel meer bij)

1,5 tl zwarte peper
1 blikje tomatenpuree
200 gr lams of kalfsvlees in blokjes
Kommetje kikkererwten, geweekt
Vermicelli (hoeveelheid naar keuze)
2 el bloem

Bereiding:
Bak de vleesblokjes in wat olie aan. Maal in een blender de tomaten en ui met de peterselie en selderij fijn. Voeg dit aan het vlees toe, doe de kruiden erbij en bak mee. Vul de blender met 1 liter water en voeg dit toe (last restjes tomaat en ui gewoon zitten en giet mee in de pan). Doe nog een halve liter water erbij. Breng aan de kook en laat dit 1 tot 1.5 uur koken op laag vuur. 

Doe dan de tomatenpuree erbij en voeg ook de kikkererwten toe. Aan de kook brengen en nog een half uurtje laten koken. Nu gaan we de soep binden met bloem: doe 2 el bloem in een kom en voeg een halve liter koud water toe terwijl je goed blijft roeren. Roer tot je geen klontjes meer ziet en voeg dan al roerend toe aan je soep. Zorg dat je echt goed roert om klontjes in je soep te voorkomen. Laat dit nog een minuut of 20 gaar worden.

Tenslotte de vermicelli erbij en dit gaar laten worden in 5-10 minuten.

23 opmerkingen:

  1. kan je het ook zonder vlees maken?

    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoeveel water voeg in totaal toe? 2 liter?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoeveel liter inhoud heeft jouw blender? Dan kan ik inschatten hoeveel water te gebruiken.
    Alvast dank voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik hen dec tekst iets aangepast, zo moet t d duidelijk zijn! Succes alvast!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben heel benieuwd naar de ervaringen ik vond het iets te zuur

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat is nou de pure tomatensmaak ;) hoelang heb je t laten koken?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als ik het goed begrijp moet je dus gelijk 1.5 liter water erbij doen? En daarna nog een Havelte liter koud water?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ellouisa gewoon hoe het in je recept stond.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb m laatst gemaakt en het is zeker een succes. Wel heb ik ipv tomatenpuree 3 eetlepels tomatensoep uit n pakkie gebruikt. Ook heb ik op het einde meer water moeten toevoegen want de soep was te dik. Bedankt voor het recept��

    BeantwoordenVerwijderen
  10. kan je alles verdubbelen om een grote pan harira te krijgen?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. 2 blikjes gepelde tomaten smaakt ook heel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik zou graag willen maken voor 2 personen wat is dan de verhouding van alles?

    Gr

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is best lastig te zeggen eigenlijk. Ik zou de helft van alles nemen en dan heb je evt net iets te veel

      Verwijderen
    2. Dat is best lastig te zeggen eigenlijk. Ik zou de helft van alles nemen en dan heb je evt net iets te veel

      Verwijderen
  13. Salaam aleikoem. Vraagje ik doe altijd boulion in me soep. Anders vind ik het flauwtjes doe jij dat ook of echt alleen kruiden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wa aleikoum salaam, ja ik doe echt alleen kruiden erin en smaakt lekker gekruid en pittig!

      Verwijderen
  14. hallo, ik ben gek op soepen en deze heb ik nog nooit gemaakt dus....maar ik had 1 vraagje.
    ik heb geleerd dat je de tomatenpuree uit die kleine blikjes altijd moet 'ontzuren' door deze even mee te bakken. is er in dit recept expres voor gekozen om dit niet te doen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat kun je even doen, maar het hoeft op zich niet.

      Verwijderen
  15. Selam aleikom.
    Ik heb al een aantal keer harira proberen maken met andere recepten, en dit mislukte echt altijd.
    Ik heb deze keer jouw recept gebruikt, en het is de eerste keer dat het me lukt, het was echt lekkerr..
    bedankt om je recept te delen xxx

    Grtjes uit Belgie

    BeantwoordenVerwijderen