Harira, Marokkaanse ramadansoep



De ramadan staat weer voor de deur en voor Marokkanen geen ramadan zonder harira! De tomatensoep met kikkerertwen bevat allerlei belangrijke stoffen die nodig zijn voor je lichaam na een dag vasten. Ik maak hem ook elk jaar en wissel dan wel af met andere soepen, maar de harira blijft favoriet. Het recept dat ik gebruik heb ik van Mirjam en bevat geen zakjes tomatensoep zoals sommige anderen gebruiken. Persoonlijk vind ik dat het lekkerst! Anders vind ik het net tomatensoep met kikkererwten. Maar ieder zijn eigen voorkeur, dus maak het vooral zoals jij het wilt.

Buiten de ramadan kun je de soep uiteraard ook eten hoor, lekker met een hapje erbij of voor de lunch. Als voorgerecht kan ook, maar de soep is best vullend dus eet daarna niet te zwaar.

Met de video maak je de soep nu ook  gemakkelijk zelf!


Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:

Ingredienten voor 6 kommen soep:
5 tomaten, ontveld
1 grote ui
Klein bosje bladselderij
Paar takjes peterselie en koriander
1 el ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel, te koop bij Marokkaanse winkels)
1 tl gember
1 tl kurkuma
2 tl zout (kan later eventueel meer bij)
1,5 tl zwarte peper
1 blikje tomatenpuree

1/2 tl kaneel
200 gr lams of kalfsvlees in blokjes
Kommetje kikkererwten, geweekt
Vermicelli (hoeveelheid naar keuze)
2 el bloem

Bereiding:
Bak de vleesblokjes in wat olie aan. Bak dan de tomatenpuree mee om de zurigheid eraf te krijgen. Maal in een blender de tomaten en ui met de peterselie en selderij fijn. Voeg dit aan het vlees toe, doe de kruiden erbij en bak mee. Vul de blender met 1 liter water en voeg dit toe (last restjes tomaat en ui gewoon zitten en giet mee in de pan). Doe nog een halve liter water erbij. Breng aan de kook en laat dit 1 tot 1.5 uur koken op laag vuur. 

Voeg dan de kikkererwten toe. Aan de kook brengen en nog een half uurtje laten koken. Nu gaan we de soep binden met bloem: doe 2 el bloem in een kom en voeg een halve liter koud water toe terwijl je goed blijft roeren. Roer tot je geen klontjes meer ziet en voeg dan al roerend toe aan je soep. Zorg dat je echt goed roert om klontjes in je soep te voorkomen. Laat dit nog een minuut of 20 gaar worden.

Tenslotte de vermicelli erbij en dit gaar laten worden in 5-10 minuten.

Reacties

  1. kan je het ook zonder vlees maken?

    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vlees geeft je harira meer smaak, maar je hebt vast wel nog een lekkere soep zonder vlees.

      Verwijderen
    2. Ik maak het zonder vlees maar ik doe de kaneel er ook niet bij en doe er wel een bouillon blokje bij en hij smaakt top!

      Verwijderen
  2. Hoeveel water voeg in totaal toe? 2 liter?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoeveel liter inhoud heeft jouw blender? Dan kan ik inschatten hoeveel water te gebruiken.
    Alvast dank voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik hen dec tekst iets aangepast, zo moet t d duidelijk zijn! Succes alvast!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben heel benieuwd naar de ervaringen ik vond het iets te zuur

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat is nou de pure tomatensmaak ;) hoelang heb je t laten koken?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als ik het goed begrijp moet je dus gelijk 1.5 liter water erbij doen? En daarna nog een Havelte liter koud water?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ellouisa gewoon hoe het in je recept stond.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb m laatst gemaakt en het is zeker een succes. Wel heb ik ipv tomatenpuree 3 eetlepels tomatensoep uit n pakkie gebruikt. Ook heb ik op het einde meer water moeten toevoegen want de soep was te dik. Bedankt voor het recept��

    BeantwoordenVerwijderen
  10. kan je alles verdubbelen om een grote pan harira te krijgen?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. 2 blikjes gepelde tomaten smaakt ook heel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik zou graag willen maken voor 2 personen wat is dan de verhouding van alles?

    Gr

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is best lastig te zeggen eigenlijk. Ik zou de helft van alles nemen en dan heb je evt net iets te veel

      Verwijderen
    2. Dat is best lastig te zeggen eigenlijk. Ik zou de helft van alles nemen en dan heb je evt net iets te veel

      Verwijderen
  13. Salaam aleikoem. Vraagje ik doe altijd boulion in me soep. Anders vind ik het flauwtjes doe jij dat ook of echt alleen kruiden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wa aleikoum salaam, ja ik doe echt alleen kruiden erin en smaakt lekker gekruid en pittig!

      Verwijderen
  14. hallo, ik ben gek op soepen en deze heb ik nog nooit gemaakt dus....maar ik had 1 vraagje.
    ik heb geleerd dat je de tomatenpuree uit die kleine blikjes altijd moet 'ontzuren' door deze even mee te bakken. is er in dit recept expres voor gekozen om dit niet te doen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat kun je even doen, maar het hoeft op zich niet.

      Verwijderen
  15. Selam aleikom.
    Ik heb al een aantal keer harira proberen maken met andere recepten, en dit mislukte echt altijd.
    Ik heb deze keer jouw recept gebruikt, en het is de eerste keer dat het me lukt, het was echt lekkerr..
    bedankt om je recept te delen xxx

    Grtjes uit Belgie

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Salaam alaaikum.
    Ik heb deze soep zojuist gemaakt en moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit zon slecht harira heb gegeten.
    Ik heb al jouw stappen gevolgd maar wat mij verbaasd is dat er staat 1 blik tomatenpuree maar in jouw video laat je 1eet of theelepel zien?

    Erg jammer terwijl jouw andere recepten echt heerlijk en duidelijk zijn..

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Salam dat is erg jammer om te horen. Ik denkt toch dat je dan wat verkeerd hebt gedaan. Ik maak m al jaren op deze manier en krijg ook al jaren positieve reacties erop. In de video heb ik de soep met de helft van de ingrediënten gemaakt, vandaar. Maar die ene eetlepel meer of minder kan nooit je soep verpesten hoor...

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hallo

    Heerlijke harira��
    ik zou graag meer groenten toevoegen. Zou dit mogelijk zijn?
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt er vanalles in doen, maar personlijk vind ik dat niet in een harira horen...

      Verwijderen
  19. Ja dat kan gewoon hoor.doe ik ook altijd.is juist lekkerder!
    Ik doe bloemkool.wortel en brocolli erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Heerlijk recept! Na jaren uitproberen, heb ik eindelijk een recept gevonden die smaakt zoals mijn moeders Harira. Dankjewel voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Dankje voor het delen van je recept. Heb het niet letterlijk gevolgd. Ik heb geen tomaatpuree gebruikt, en linzen heb ik niet geweekt, heb gelijk samen met vlees in de pan
    gedaan en de bloem heb ik eerst met een beetje water gemengd. :). Maar denk niet dat t uitmaakt qua smaak. Ik vind t zo wat makelijker. Was mn 1e keer dat ik harira had gemaakt. Super blij

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Goedemorgen. Ik dacht dat het met gehakt gemaakt werd klopt dat of kan dat ook gr mea

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Hi Ellouisa in je recept staat dat je de tomatenpuree direct na de kruiden en tomaten uit mengsel doet en in je YouTube is het pas na 1 of 1.5 uur koken... Wat is het beste ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het beste is aan t begin meebakkenbzodat de zurigheid eraf

      Verwijderen
  24. Hey, in jouw filmpje gebruik jij 6 kruiden, maar op jouw ingrediënten lijst staan er maar 5 op. Welke kruiden gebruik je in totaal?? X

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oja ik zie t. Denk dat dat kaneel is. Dat gebruik ik wel altijd, ik ga t recept aanpassen.

      Verwijderen
  25. Hey elouise. Vraagje over de tomatenblikje is dat een kleine tomateb blikje of die iets groter. En moet je het hele tomaten blikje of hoeveel tl precies??

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik heb je soep gemaakt en het was heerlijk. Heel erg bedankt voor het delen van je lekkere recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik heb je soep gemaakt. Het was lekker, Masha Allah. Ik heb wel mijn eigen draai aan gegeven. Maar t was lekker ;) JazaakhAllah Khair

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Heerlijke harira maar het meel mengseltje klopt niet een half liter water met 2 eetlepels meel is te waterig waardoor het de harira te waterig blijft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij wel... maar je kunt altijd meer gebruiken of wat meer vermicelli. Of even op hoger vuur zonder deksel laten indikken.

      Verwijderen
  29. Hey. Welke kruiden kan ik het beste gebruiken ipv ras el hanout ? Aangezien elke ras el hanout anders is

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat is lastig, juisr omdat het verschilt. Ik haal de mijne in marokko dus weet niet wat erin zit helaas...

      Verwijderen
    2. Ik haal altijd zo'n grote bus bij de Marokkaanse supermarkt die is echt goed

      Verwijderen
  30. Salaamoe halaykoem heb deze Ramadan jou recept gebruikt en het is goed gelukt. Jazaka allahou khayren voor je recept. Wil vandaag meer maken, want het raakt snel op zo lekker vinden ze het haha. Moet ik dan alles verdubbelen of alleen het water??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Salaam wat leuk te horen! Je moet dan alles verdubbelen.

      Verwijderen
    2. Top dank je wel voor je snelle reactie ga ik er gelijk mee aan de slag ��

      Verwijderen
  31. Hoi, ik heb deze gemaakt ,goed gelukt, iedereen vond het heerlijk dankjewel voor het delen

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Kan iemand me uitleggen wat het voor nut heeft om de soep 1,5 uur te laten koken??? De groenten die je erin hebt verdwijnen al de gezonde vezels uit lijkt mij. Ik maak vaak soep met bijv. Zakje ovengroenten of iets dergelijks maar das echt 20 minuten koken en klaar. En super lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een soep met verse tomaten moet lang pruttelen, de smaak wordt dan alleen maar beter. Probeer maar eens. Dit is geen groentensoep oid die kook je kort idd

      Verwijderen
    2. Oké dat wist ik dus niet. Dankjewel voor je reactie en de tip👍

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten