zondag 18 januari 2015

Amandelmandjes

Deze koekjes vragen wat tijd, doordat je de kleine mandvormpjes moet bedekken met het deeg. Ik maak meestal zo'n 30-40 stuks van een koekjessoort, zo blijft het behapbaar en leuk. De vormpjes voor deze koekjes heb ik uit Marokko, maar je kunt ze soms ook vinden op de bazar in Beverwijk of Utrecht, Rue de Brabant in Brussel of in Marokkaanse winkels. Sommige kookwinkels verkopen ze ook.
Ingredienten voor het deeg:
250 gr bloem
150 gr roomboter
100 gr suiker
Snufje zout
Snufje bakpoeder
2 eidooiers
Geraspte schil van 1 citroen
Ingredienten voor de vulling:
150 gr gepelde en fijngemalen amandelen (niet gebakken)
90 gr suiker
100 gr boter
2 eieren en 1 eidooier
1 tl vanillearoma (of 2 zakjes vanillesuiker)
Verder:
Handje amandelschaafsel, wat kleiner gemaakt
Honing of abrikozenjam

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de ingredienten voor het deeg tot een samenhangend deeg en laat 30 minuten in de koelkast rusten. 
Mix de boter en suiker voor de vulling tot een creme. Voeg de eieren en de eidooier toe en doe ook de vanillearoma erbij. Tenslotte de gemalen amandelen erdoor mixen. 
Vet mandjesvormpjes of bootjes in met boter en bestrooi ze met bloem. Bedek de vormpjes met een beetje deeg en prik de bodem in met een vork of sateprikker. Schep een beetje vulling in de vormpjes (niet te veel, want dan gaat het eroverheen lopen) en bestrooi met een beetje amandelschaafsel.
Bak ze 15-20 minuten gaar in de oven en bestrijk ze erna met honing of abrikozenjam. Laat ze afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt!



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen