donderdag 8 januari 2015

Couscous tfaya (couscous met kip en gekaramelliseerde uien en rozijnen)

Dit gerecht wilde ik al zo lang maken, maar steeds koos ik voor de veilige couscous met kip en groenten die ik al jaren maak. Paar weken geleden toch maar eens geprobeerd toen ik nog couscous over had, en wat heerlijk is dit! Lekker gekruide kip met een zoetige saus en dan de lekkere gekaramelliseerde uien en rozijnen erbij met nog wat knapperige amandelen, heerlijk gewoon. Ik raad je aan om voor dit recept en voor mijn andere recept de couscous echt te stomen en niet te wellen, dat geeft een zoveel beter resultaat. Het lijkt moeilijk, maar is het niet, alles wat je nodig hebt is couscous, water, zout, een couscouspan en genoeg tijd :) Reken op 1.5 uur voor het stomen. Ik doe dan een kilo in 1 keer, waar wij zo'n 3 keer van kunnen eten. Een deel op de dag zelf en de andere twee delen vries ik in pedaalemmerzakken in. Heel handig, zo hoef je de volgende 2 keer alleen de saus te maken.
Ingredienten voor de couscous:
1 kilo couscous moyenne (ik gebruik altijd het merk Dari, te koop bij Marokkaanse winkels)
600 ml koud water
3 el zonnebloemolie
Zout
Nog 900 ml koud water
Boter
Stoompan 
Bereiding:
Doe de couscous in en bak of teil en voeg 600 ml koud water toe. Meng goed met je handen of een vork en laat afgedekt 15 minuten rusten. Breng ondertussen in de onderste pan van je stoompan water aan de kook. Maak de couscous los en wrijf tussen je handen de klontjes eruit. Meng er 3 el zonnebloemolie en 1 el zout door. Doe in het bovenste gedeelte van de stoompan en laat met de deksel erop 20 minuten stomen. Stort dan in je bak/teil en haal los met een vork. Meng dan 600 ml koud water erdoor en laat weer 15 min rusten. Wrijf dan weer tussen je handen los en de klontjes eruit. Laat 20 min stomen. De couscous weer in je bak storten en loshalen met een vork. Meng er 300 ml koud water door en wrijf met je handen de klontjes eruit. Laat voor de laatste keer 20 min stomen en klaar is hij! Roer er nog wat boter door voor het serveren. 

In dit filmpje kun je zien hoe je de couscous stoomt:

Ingredienten voor de kip:
1 hele kip in stukken of 1 kilo aan kipstukken
2 uien, geraspt
1 knoflook
Verse koriander en peterselie naar smaak
1 tl gember
1/2 tl kaneel
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 tl kurkuma
Paar draadjes saffraan
1/2 bouillonblokje kip (hoeft niet)
Voor de uien:
4 uien in halve ringen
1 kommetje gewelde rozijnen
Olijfolie en 1 el boter
1 tl gember
1 tl kaneel
Paar draadjes saffraan
2 el honing (of meer naar smaak)

Bereiding:
Bak de kip aan in olijfolie en bak aan alle kanten bruin. Voeg dan de uien, knoflook en kruiden toe en bak even mee. Doe er dan zo'n 500ml kokend water bij en breng aan de kook, voeg het bouillonblokje toe. Laat de kip op laag vuur gaar stoven.
Fruit in een pannetje de andere uien in olijfolie en boter met de kruiden op een laag vuur tot ze zacht zijn. Doe dan de rozijnen erbij en een paar lepels van de saus van de kip. Laat dit nog even stoven en breng op smaak met honing en eventueel wat zout en peper.

Schep de couscous op een schaal, maak een kuil in het midden en leg daarin de kip. Schep wat van de saus over de kip en couscous en schep op de kip de uien en rozijnen. Garneer met gepelde en gebakken amandelen en geef de rest van de saus er apart bij.

2 opmerkingen: