zaterdag 10 januari 2015

Fantacake

Deze cake is bij velen bekend én berucht. Hij is heerlijk zacht en luchtig en daarom favoriet bij velen. Berucht is hij ook een beetje, omdat hij bij sommigen niet wil lukken. Ik heb daarom wat tips erbij gezet waarmee het hopelijk wel zal lukken.

Ingredienten:
4 eieren
250 gr bloem
250 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
Half zakje bakpoeder
125 ml zonnebloemolie
150 ml fanta

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Mix de eieren met de suiker en vanillesuiker tot een lichtgele luchtige massa. Voeg dan fanta en olie toe en mix dat er goed door. Meng bloem met bakpoeder en zeef dat erboven. Mix er goed door tot een glad en luchtig beslag. Vet een vorm van 30 cm doorsnede in (de kleinste bestillavorm) en bestrooi met bloem.

Giet het beslag erin en bak in ongeveer 30-40 min gaar (heb de tijd niet in de gaten gehouden, dus blijven opletten). Laat de cake in de oven afkoelen (uitzetten en de deur elke 5 minuten een stukje verder open zetten) en daarna buiten de oven. 

Bestrijk met verwarmde jam of honing en bestrooi met kokos, amandelschaafsel, gehakte amandelen of spikkels/hagelslag. Of bestrijk met poedersuikerglazuur.

Daarna in vierkantjes of ruitjes snijden.
  • Tips:
  • Mix het beslag niet te lang.
  • Neem een bakvorm met een doorsnede van minimaal 28 cm. Anders wordt hij te dik en zakt makkelijker in. Ik gebruik zelf een rechthoekige vorm van 20 bij 30 cm.
  • Giet het beslag in de vorm en zet meteen in de oven, laat het niet staan.
  • Na het bakken in de oven laten afkoelen op bovenstaande wijze.
  • Voeg een volgende keer eventueel 50 gram extra bloem toe als hij is mislukt.

10 opmerkingen:

  1. Kan je de olie ook ook door roomboter vervangen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat kan, wel op kamertemperatuur dan

      Verwijderen
    2. Ja dat kan, wel op kamertemperatuur dan

      Verwijderen
  2. kan maisolie ook dienen of doet dit teveel aan de smaak ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb geen idee... Ik heb nog nooit maisolie gebruikt

      Verwijderen
    2. Ik heb geen idee... Ik heb nog nooit maisolie gebruikt

      Verwijderen
  3. Wat doet de fanta precies? Krijgt het daardoor een bepaalde smaak of doet het juist wat aan de structuur van de cake? Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hi, kan ik ook 150 gr suiker gebruiken in plaats van 250 gr. Anders wordt hij zo zoet.
    Alvast bedankt voor jou reactie.

    BeantwoordenVerwijderen