donderdag 29 januari 2015

Marmerkoekjes


IEDEREEN vindt deze koekjes lekker, dat beloof ik je! Ik heb ze nu al tientallen keren gemaakt en iedereen die ze heeft gegeten, was er gek op! Met het suikerfeest maak ik ze nu standaard en voor een feest neem ik ze ook vaak mee. Als je eenmaal door hebt hoe je ze moet maken, zijn ze makkelijk te maken. Je maakt 1 bakplaat en je hebt meteen een stuk of 40 koekjes.

Ook de versiering valt reuze mee. Ik heb een foto gemaakt van het trekken van de lijntjes. Belangrijk is dat je de lijnen eerst in de lengte trekt en er dan in de breedte met een mes of sateprikker doorheen gaat, anders kom je nooit aan zo'n mooi patroon.

En snijd de ruitjes of vierkantjes met een aardappelschilmesje, dat gaat het makkelijkst!


Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:

Ingrediënten voor ongeveer 30-40 stuks (afhankelijk van hoe groot je ze snijdt):
500 gr ongezouten pinda’s
200 gr biscuitjes naar keuze (bijv. mariabiscuitjes)
1 blikje gecondenseerde melk (397gr)
2 eetl honing
2 eetl cacao (of nesquick)
1 theel kaneel
1 zakje vanillesuiker
400 gr witte chocolade en 50 gr pure chocolade
Zonnebloemolie 
 
Bereiding:
Maal de pinda’s grof in een hakmolen of doe de pinda’s in een theedoek en sla ze met een deegroller kleiner. Maal ook de biscuitjes grof en meng met de pinda’s. Voeg cacao, kaneel en vanillesuiker toe en meng goed. Doe dan de gecondenseerde melk en honing erbij en meng met een houten pollepel (dit is wat plakkerig, dus stevig mengen). Je krijgt nu een kleverig mengsel.

Neem je bakplaat en bedek met bakpapier. Stort hierop de vulling en druk met je handen een beetje uit. Leg er nu een stuk plastic folie op en rol met een klein deegrollertje of een klein glas de vulling glad over de bakplaat. Zorg ervoor dat je een gelijkmatig en glad oppervlak krijgt.

Smelt de helft van de witte chocolade met 1 eetl zonnebloemolie au bain-marie: hiervoor breek je de chocolade in stukken en doe je het in een schaal samen met de zonnebloemolie. Doe een klein laagje water in een steelpannetje en breng aan de kook. Zet het vuur dan laag en de schaal erop (de onderkant van de schaal mag het water niet raken). Laat dit rustig smelten en roer mooi glad.

Giet over de vulling op de bakplaat en strijk uit met een lepel. Schud je bakplaat dan even heen en weer zodat de chocolade mooi glad wordt. Zet ongeveer een half uur in de koelkast om hard te worden. Als de chocolade hard is geworden smelt je de andere helft van de witte chocolade op dezelfde manier. Ook smelt je de pure chocolade met 1 tl zonnebloemolie op dezelfde manier. Doe de pure chocolade in een boterhamzakje.

Haal de hard geworden plaat uit de koelkast en til met behulp van het bakpapier uit de vorm. Draai dan om en leg ondersteboven in je bakplaat. Trek het bakpapier eraf. Giet hierover de witte chocolade die je net gesmolten hebt en strijk weer mooi glad (desnoods even schudden). Knip dan van je boterhamzakje een piepklein puntje zodat je een heel klein gaatje krijgt. Spuit hierdoor de chocolade in lange lijnen op je koek (van links naar rechts). Het geeft niet als de lijntjes wat scheef zijn of door elkaar lopen, en houdt er ongeveer een halve cm tussen.

Neem dan een sateprikker en trek hiermee door de lijnen heen van boven naar beneden en van beneden naar boven (om en om dus). Hiermee krijg je het mooie marmerpatroon.


Laat de koek in een half uur in de koelkast hard worden. Snijd met een aardappelschilmesje de randjes eraf en snijd dan in lange repen. Snijd hier vierkantjes of ruitjes van. Bewaar de koeken in een trommel in de koelkast.

Tips:
* Kun je geen ongezouten pinda’s vinden, spoel dan gezouten pinda’s goed af met warm water en laat een paar uur in een theedoek drogen.

* De blikjes gecondenseerde melk staan vaak bij de koffiemelk óf bij de Oosterse producten zoals kokosmelk.

* Wil je een melkchocoladeversie, neem dan 200 gr melkchocolade en 200 gr pure chocolade en gebruik 50 gr witte chocolade voor de streepjes.

* Hoe kleiner je bakplaat, hoe dikker de koekjes zullen zijn. Soms is het even zoeken welke plaat voor jou het mooiste resultaat oplevert.

* Zorg ervoor dat je chocolade goed hard is voor je gaat snijden en gebruik echt een aardappelschilmesje, dat werkt het best!

46 opmerkingen:

  1. Waaaau ziet het zo mooi eruit. Ik wilde altijd weten hoe je dat mooie patroon krijgt en de trucje is de sateprikker. Geweldig! Bedankt voor het recept :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe lang kan je deze koekjes bewaren en hoe kan je ze het beste bewaren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik doe ze in een afgesloten trommel in een koelkast.ze blijven zekerheden week goed.

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
  3. Dag Ellouisa,

    Hoe groot is de bakplaat die je voor de marmerkoekjes gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi ik gebruik de bakplaat van mijn oven, die is 25x35 cm

      Verwijderen
    2. Hoi ik gebruik de bakplaat van mijn oven, die is 25x35 cm

      Verwijderen
  4. Salam
    ziet er heerlijk uit! Heb wl een vraagje moet je de gecondenseerde melk eerst stomen tot karamel of direct uit het potje?
    Chokran

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Salaam meid, je kunt het direct uit het blikje erbij doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Salaam meid, je kunt het direct uit het blikje erbij doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoe maal je de pinda's en biscuits?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Reacties
    1. Nee dat gaat helaas niet, is te dun

      Verwijderen
    2. Nee dat gaat helaas niet, is te dun

      Verwijderen
  9. dank u mooi mooi alles
    groetjes van anne-marie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Kan je ze ook met amandelen maken of hazelnoten ?
    Tbarka Allah 3lik alvast

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hey, ik ben Ellouisa niet maar je kan t waarschijk met elke noot maken, t is maar wat je zelf lekker vind :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je antwoord dat is lief ��

      Verwijderen
  12. Hallo juist een vraagje welke biscuitjes kan je gebruiken???

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Beste ellouisa,je recept op YouTube staat zonder kaneel en honing. Ik heb de koekjes al gemaakt maar zie nu op je site dat het er wel op moet:-(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja klopt dat was ik in de video vergeten. Maat dat is geen ramp hoor, ze zijn zo ook lekker!

      Verwijderen
    2. Ja klopt dat was ik in de video vergeten. Maat dat is geen ramp hoor, ze zijn zo ook lekker!

      Verwijderen
  14. Salam bak je de pinda's eerst nog in de oven? Thnx voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Salaam nee ik koop gewoon geroosterde pinda's in de supermarkt.

      Verwijderen
    2. Salaam nee ik koop gewoon geroosterde pinda's in de supermarkt.

      Verwijderen
  15. salaam ik ben Elouissa niet maar ja beste is roosteren in de oven anders hebje geen smaak met bleke pindas. Ik maak ze ook al jaren en rooster mijn pindas altijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Salaam.
    Ik heb de koekjes al 2 keer gemaakt. Wanneer ik ze aan het snijden ben brokkelen ze af :( Weet je misschien waardoor het kan komen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik snijd ze altijd met een aardappelschilmesje, dat gaat perfect.

      Verwijderen
    2. Ik snijd ze altijd met een aardappelschilmesje, dat gaat perfect.

      Verwijderen
  17. Salaam, ik heb een vraag, kan je de honing en vanillesuiker ook weglaten?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Kan ik de pinda's door pindakaas vervangen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan wel, maar ik vind echte pinda's een stuk lekkerder!

      Verwijderen
  19. Ik heb het recept geprobeer maar het is niet gelukt. Ik denk dat 2 etlepels honing en melk zijn niet genoeg. Omdat ik geen plakkerig gekregen. Bij snijden gaat alles los

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarschijnlijk heb je het niet stevig genoeg plat gerold, dat is echt van belang om een samenhangende vulling te krijgen.

      Verwijderen
  20. Hoe heb je de mengen stevig en plakkerig gekregen ? Want met 2 eetl honing en 395 blik gecondenseerde melk krijg he geen plakkerig vooral het is 500 gr pinda + 200 biscuitjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij wordt het perfect plakkerig, vaak heb ik zelfs geen honing nodig, omdat het te nattig is...

      Verwijderen
  21. Salaam, heb ook even een vraagje. Waar heb je die mini deegroller gekocht? Alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ooit bij lidl gehaald, maar die hebben ze niet altijd. Je kunt ook een klein theeglaasje gebruiken

      Verwijderen
  22. De vorige keer waren ze echt superr!!! �� nu heb ik perongeluk teveel olie bij de chocolade gedaan geloof ik want hij word niet hard na een halfuur. Of zou het nog goed komen ��

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En nog gelukt? Komt waarschijnlijk door het warme weer. Bij mij duurt ook de ene keer langer dan de andere keer.

      Verwijderen