Patatesli köfte (Turkse ovenschotel met gehakt)


Deze maand zou ik allerlei Turkse recepten maken en delen, tot nu toe gaat dat goed! Deze ovenschotel is makkelijk te maken en smaakt lekker met een (Turkse) salade of een soepje. Ik gebruik zelf altijd rundergehakt, maar je kunt ook gemengd gehakt nemen of net wat jij lekker vindt. In het originele recept doen ze vaak ook nog brood en melk door het gehakt, of een ei en paneermeel. Ik hou daar niet zo van, heb het liever zonder, dus heb het weggelaten.

De Turkse groene pepers zijn niet heet, ze smaken een beetje naar groene paprika, maar dan net een tikkeltje anders. Ze worden heerlijk zacht in de oven!! De pul biber is een grove cayennepeper en te koop bij Tukse en Marokkaanse winkels. Ik heb er steeds maar een mespuntje van gebruikt, omdat ik een zoontje heb die het ook moet eten, maar voeg gerust meer toe als je dat lekker vindt! Het is wel pittig, dus pas er wel mee op!



Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:


Ingredienten:
250 gr gehakt
1 klein uitje, geraspt
1 knoflookteentje, geperst
Paar takjes verse peterselie, fijngesneden
1 tl zout
Mespuntje pul biber
(1 el tomatenpuree)
Voor de aardappels:
4 aardappels in partjes
1 tl zout
Mespuntje pul biber
Wat gehakte verse peterselie
2 el olijfolie
Verder:
2 tomaten in partjes
2 groene Turkse pepers in reepjes

Bereiding:
Meng het gehakt met de kruiden, ui en knoflook (en eventueel tomatenpuree) en maak er staafjes van. Kook de aardappels 5 minuten en giet dan af. Meng met de olie en de kruiden. Neem dan een ovenschaal (bij voorkeur braadslede of een metalen bakvorm, liefst geen aardewerk). Vet die met olie in en leg dan om en om de staafjes gehakt, partjes aardappel tomaat en reepjes peper in. Bak de schotel op 220 graden (hetelucht 210) voor 40-50 minuten. Ik heb tussendoor de gehaktstaafjes 1 keer omgedraaid, zodat ze aan beide kanten mooi bruin werden.


Reacties

Populaire recepten