vrijdag 2 januari 2015

Scones


Vandaag scones gebakken, wat een lekkere dingen! En zo snel klaar, 5 minuutjes voor het deeg en nog geen kwartier bakken en je hebt heerlijke warme scones voor bij de thee! Geklopte room en jam erbij en smullen maar!

Scones komen oorspronkelijk uit Schotland, waar ze vroeger op een bakplaat boven open vuur werd gebakken. De "normale" versie bestaat uit bloem, bakpoeder, melk en wat suiker en zout. Wij kennen ze vooral van de high tea's, geserveerd met geklopte room (lobbig, niet stijf), jam en roomboter. Ook lekker bij het ontbijt, op zondagmorgen heb je ze zo gebakken.Ingredienten:
350 gram zelfrijzend bakmeel
2 tl bakpoeder
Snufje zout
40 gr koude roomboter in blokjes
1 el suiker
250 ml melk

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Meng zelfrijzend bakmeel met de bakpoeder en zout en zeef het (dit is belangrijk voor de luchtigheid, dus zeker doen!). Wrijf de boterblokjes er met je handen door tot een kruimelige massa. Roer dan de suiker erdoor. Voeg 200 ml van de melk toe en meng snel met je handen tot een samenhangend deeg. Het moet iets plakkerig zijn en zacht. Bebloem je handen en je aanrecht en druk hierop het deeg uit tot 2 cm dikte. Steek hier rondjes uit met een uitsteekvorm van ongeveer 6 c doorsnede. 

Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bestrijk met de overige melk.
Bak ze 12-15 minuten in het midden van de oven en serveer ze warm met geklopte room, jam en boter.
  • Belangrijk: het deeg niet kneden, slechts kort tot het samenhangend is, anders worden de scones taai!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten