vrijdag 2 januari 2015

Tip: eiwit stijf kloppen

Ik krijg regelmatig de vraag hoe je eiwitten het beste kunt stijf kloppen, omdat dit nogal eens misgaat. Het eiwit wordt helemaal niet stijf, onderin blijft het te dun of het eindresultaat is niet luchtig. Hierbij mijn tips, die ik door de jaren heen heb opgedaan en die voor mij in ieder geval goed werken.

Vooraf
* Zorg dat je eieren op kamertemperatuur zijn;
* Zorg voor een vetvrije beslagkom en gardes van de mixer; Ik wrijf de kom bijvoorbeeld in met een stukje citroen.
* Gebruik een elektrische mixer, of je moet je armspieren willen trainen met een garde :-)

Eieren scheiden
* Zet een beker klaar en 2 kommen: een voor de eiwitten en een voor de eigelen;
* Sla een ei voorzichtig kapot op de rand van de beker;
* Houd beide helften van het ei vast en laat het eiwit de beker in lopen;
* Gooi het eigeel nog even voorzichtig over van de ene naar de andere helft, zodat alle eiwit in de beker terecht komt;
* Gooi het eigeel in de ene kom en het eiwit in de andere kom;
* Het volgende ei doe je op dezelfde manier met de beker;
Het allerbelangrijkste is dat er geen enkele druppel eigeel bij het eiwit mag komen!!!
* Als je je eieren scheidt boven 1 kom met alle eiwitten, loop je het risico dat je al je eiwitten verpest wanneer er een druppel eigeel bij komt.

Stijf kloppen
* Klop met de elektrische mixer op de hoogste stand het eiwit met een snufje zout;
* Op een gegeven moment zie je het eiwit in volume toenemen en steeds witter en schuimiger worden;
* Wanneer het eruit ziet als sneeuw, moet je even stoppen met mixen;
* Houd je kom iets schuin, als het eiwitmengsel nog van zijn plaats beweegt moet je nog even verder mixen. Blijft het mengsel op zijn plek, houd de kom dan steeds iets schuiner en uiteindelijk op zijn kop. Als het stijf genoeg is, blijft het op zijn plek zitten.
* Pas op dat je niet te lang mixt, dan wordt alles op een gegeven moment weer vloeibaar!


Hier en video waarop je het kunt zien:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten