Tip: slagroom kloppen

Slagroom stijf kloppen
Wat heb je nodig?
200 ml ONgeklopte slagroom, te koop in alle supermarkten,geen Light! !
1 zakje vanillesuiker of 2 el poedersuiker 
1 zakje slagroomversteviger (bijv. klopfix van dr. oetker)

Hoe ga je te werk:
  • Neem een beslagkom en zorg dat deze vetvrij is (wrijf met wat citroensap in en droog af). 
  • Giet de slagroom in de kom (je kan meerdere pakjes nemen, je hebt per pakje 1 zakje vanillesuiker  of 2 el poedersuiker en 1 zakje slagroomversteviger nodig).
  • Mix met de elektrische mixer de slagroom en voeg ondertussen de vanillesuiker en klopfix toe.
  • Mix tot het goed stijf is. Niet te voeg stoppen, dan is het te dun en zakt het snel uit. Niet te lang doorgaan, dan gaat het schiften en wordt het waterig of boterachtig.
  • De slagroom is goed stijf als je de kom op zijn kop kan houden zonder dat het eruit valt of eruit glijdt. Glijdt het nog wel (eerst even schuin houden om te proberen, niet meteen op zn kop houden), dan nog even doormixen.
  • Na het stijfkloppen in de koelkast zetten tot gebruik.
Do's:
- Zorg dat je kom echt vetvrij is.
- Zorg dat je slagroom goed koud is, ongekoelde slagroom uit de winkel moet minstens 24 uur in de koelkast hebben gestaan, anders wordt hij niet stijf (je kan hem ook een uurtje in de vriezer zetten als je het snel nodig hebt) of koop gekoelde slagroom.
- Gebruik altijd klopfix, anders zakt de room na een tijdje in.
- Stop tijdens het kloppen af en toe even om te kijken of de room al stijf genoeg is.

Don'ts:
- Lauwe of warme room opkloppen gaat nooit lukken.
- Klop niet door als de room stijf genoeg is (even kom op zijn kop houden), anders krijg je boter en dat is niet meer terug te draaien.
- Vloeibare smaakmakers of kleurstoffen (limonade/kleurstof/koffie) pas toevoegen als de room al stijf is.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Slagroom kan ook zelf gemaakt worden met de volgende ingrediënten:

1 l melk 
zoveel suiker als gewenst, bijvoorbeeld 200g tot 300g suiker 
2 eieren, alleen de dooiers worden gebruikt 
600 g echte boter 

Bereidingswijze:

Kook de melk met de helft van de boter en de suiker 
Scheid de eieren in dooiers en eiwit. Het eiwit weggooien of gebruiken voor een ander gerecht. 
Doe de andere helft van de boter in een pan van tenminste 2 liter 
Voeg het kokende melkmengsel bij de boter in de pan, voeg de dooiers erbij en mix het geheel door elkaar 
Laat het geheel koud worden en sla het daarna net als normale slagroom op 

Deze slagroom is alleen te gebruiken als gezoete opgeklopte slagroom en niet om te gebruiken in warme gerechten als sausen.

Reacties

Populaire recepten