maandag 30 maart 2015

Aardbeien-cheesecake

Al jaren wil ik eens een cheesecake bakken, maar iets hield me tegen... Misschien was ik toch een beetje bang dat ik het niet lekker zou vinden of dat het te machtig zou zijn. Nou is deze aardbeien-cheesecake zeker machtig, maar ook heel lekker! Ik moet wel eerlijk zijn, moest een beetje wennen aan de smaak, maar nu vind ik m heerlijk. Mijn zoontje (bijna 3) heeft ook al een groot stuk weggewerkt, dus hij moet wel echt lekker zijn :)

Het maken is niet ingewikkeld, maar bij mij is hij toch na het bakken wat gescheurd, ondanks dat ik alle tips om dat te voorkomen in acht had genomen. Ik zal ze er hier bij zetten, wellicht werkt het bij jullie (en bij mij de volgende keer) wel goed:

  • Laat de cheesecake na het bakken eerst een uur in de oven afkoelen, voordat je hem in de koelkast zet.
  • Bak de cheesecake niet te lang.
  • Maak de oven de eerste 30-35 minuten niet open.
  • Mix het mengsel van maizena of bloem met water door het beslag.
  • Vet de randen van je vorm goed in met boter.
  • Bak de cheesecake op een lage temperatuur.
Ingredienten voor een vorm van 20 cm:
150 gr kokosbiscuitjes (bijv. Nizza of kermisbiscuit)
1 el cacao
90 gr gesmolten roomboter
Vulling:
250 gr ricotta
2 bakjes philadelphia (2x 185 gr)
3 eieren
200 gr suiker
Geraspte schil van halve citroen
Sap van halve citroen
1 el maizena
1 el koud water
Garnering:
Aardbeien
Gesmolten witte chocolade

Ingredienten voor een vorm van 24-26 cm:
250 gr kokosbiscuitjes (bijv. Nizza of kermisbiscuit)
2 el cacao
150 gr gesmolten roomboter
Vulling:
400 gr ricotta
3 bakjes philadelphia (3x 185 gr)
5 eieren
350 gr suiker
Geraspte schil van hele citroen
Sap van hele citroen
1.5 el maizena
1.5 el water

Bereiding:
Maal de kokosbiscuitjes fijn in een hakmolen of keukenmachine. Meng met de cacao en de gesmolten boter. Bedek de bodem van je springvorm met bakpapier en druk hierin het koekjesmengsel goed aan als een bodem. Zet in de koelkast.
Mix dan de ricotta en philadelphia los. Voeg de eieren en suiker toe en mix erdoor. Dan citroensap en -rasp erbij en mixen (niet te lang). Roer maizena en water door elkaar en mix erdoor. 
Vet de randen van je springvorm in met boter en giet de vulling op de bodem. Bak in een voorverwarmde oven van 150 graden (hetelucht 140) voor een uur. Zet daarna de oven uit en laat een uur in de oven afkoelen (met de deur dicht). Daarna in de koelkast verder afkoelen.

Versier met aardbeien en gesmolten chocolade.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen